Pomoc - hacker v síti?

Zdravím všechny, potřebuju pomoc. V McAfee aplikaci jsem zjistil, že mám v síti detekované zařízení, které neznám a není moje! Na turrisu využívám DHCP a to v rozsahu .100 - .254, ale toto zařízení má IP adresu zřejmě manuálně zadanou a to 192.168.0.10, lze normálně pingovat. Koukal jsem na připojená WIFi zařízení, ale není tam - navíc mám WIFi zabezpečenou na MAC adresy a to neznámé zař. má úplně jinný MAC, který NENÍ ve whitelistu. Kde v turrisu najdu veškerá aktuálně připojená zařízení k routeru?

Například v /reforis/network-settings/lan jsou DHCP klienti, včetně toho zda jsou zrovna aktivní (něco jako připojeni, předpokládám).

A co ti co nevyuzivaji DHCP a nastavili si static IP, da se to nejak zablokovat, ze muze byt jen DHCP?

Nebo muzu nejak udelat whitelist zarizeni dle MAC, ktererym povolim DHCP?

How to block non DHCP clients without the firewall - MikroTik Wiki ??

Mně vyplašili v minulosti wifi guest klienti, ale to by bylo na jiném IP rozsahu (pokud jsi nechal default rozsah 10.111.222.2xx).

Guest WiFI mám vypnutou a rozsah je default. Ale tohle nechápu jak může něco vyfasovat IP od mého routeru když to tam nemá co dělat…

Prakticky se to oběvilo s tím když jsem připojit firemní notebook na domácí wifi, mám homeoffice, je to vůbec možné?

Nemáš home office a firemní VPN ? V té ( musíš) dostat firemní IP :slight_smile: Jinak to nejde, ale je to zajímavé … na druhou stranu myslí, že chvilinku trvá, než notebook svoji pamatovanou IP z práce změní … zkontroluj si MAC adresu

Jenže firemní VPN nepoužívám (pokud mi ji tam někdo nedoinstaloval, mám nový NB), dělám na lokálním projektu a stačí MS Teams + DevOps na Azuru.

Určitě ty pracovní nástroje nepoužívají VPN nativně ? … třeba pitomá Opera umožňuje použít VPN jen pro sebe sama. :slight_smile: Jako laikovi mi nepřipadá věrohodné, že by externí firemní komunikace neprobíhala na VPN … zeptej se vašeho admina

Zeptám se na to, jde o menší firmu a prakticky všichni jsou na homeofficu…

Každopádně díky.

Zkontroluj si MAC adresu toho zařízení. Taky můžeš kontrolovat případnou změnu IP když se odpojíš od pracovního prostředí.

MAC toho zařízení byl zatím stejný i po opětovném připojení NB k WiFi, IP se změnila…

No prosím! A máme logické vysvětlení … ale ten úlek :slight_smile: Označte některý post jako řešení :slight_smile:

Uff, a já si s tím lámal hlavu… :grin: