"Polofunkční" LAN 1

Zdravím,
LAN 1 Turrisu není spolehlivý. Po restartu je klient nepřipojí. Ping z klienta např. na 8.8.8.8 neprojde. Po vytažení a opětném zapojení kabelu do portu Turrisu se klient připojí, ale rychlost rozhraní je 100Mbit/s. Pokud bez jakéhokoliv jiného zásahu klienta přepojím na LAN 2, pak je rychlost 1000Mbit/s. I po restartu se klient na LAN 2 připojí bez problémů. Rychlost zjišťována z klienta pomocí ethtool eth0 | grep -i speed. Když se vrátím na poslední TOS3, tento problém tam není. Předchozí verze TOS 6.x jsem nezkoušel.
T 1.1, TOS 6.0.4 HBS.
Poraďte prosím
Díky

A nemáš problém s koncovkou na datovém kabelu/kabelem?
Jaký máš kabel? Domácí výroba nebo kupovaný? Licna/drát?
Jedná se o kterého Turrise? A jaký je stav konektorů na něm?
Nedávno sem se setkal s tím, že někdy nefungovalo datové spojení na tiskárnu. A problém nakonec vyřešila nová koncovka na kabelu. A párkrát se mi dostal do ruky datový kabel který spolehlivě nechodil.

1 Like

Kabelem (CAT6) ani klientem to není. Jak jsem psal v úvodu. Změny stavu docílím přepojením klienta (TV box) z LAN1 do LAN2. Následně po položení dotazu jsem zkusil i do LAN3 a LAN4. To je jediná změna, box, kabel i nastavení klienta zůstanou stejné.

Pokud je hypotéza, že na v3 to jede a na v6 ne - Jaké by bylo technické vysvětlení?

Myslím, si, že v3 možná reportovalo rychlost 1000, ale skutečná byla 100.

V tvé odpovědi nevidím řešení. A asi jsem svou poslední reakci nesrozumitelně napsal. Pro L2, 3 i 4 mi ethtool říká, že rychlost klienta je 1000Mbit/s. Jen na L1 říká, že rychlost je 100Mbit/s. L5 jsem nezkoušel. Před chvílí jsem stejným způsobem zkusil i NAS. Chová se stejně jako TV box. Čili - kabel to NENÍ, klient to NENÍ. “Něco” je s L1. A zřejmě to souvisí i s tím, že L1 napoprvé nepozná, že má připojeného klienta. Musím opakovaně odpojit a připojit kabel. Po případném restartu opět. A pokud se vrátím k TOS3.x, pak je i L1 v pořádku.

Nemůže to nějak souviset s rozhraními a zapojením portů uvnitř Turrise?
Mrkněte sem a podívejte se jestli nemáte nějaké změny v nastavení.

Vědomě jsem žádnou úpravu v konfiguraci nedělal. Oproti TOS3.x mám v TOS6 jako default nastaven kresd místo unbound + navís služby LXC Debian a Adblock.
Aktuálně mně to připadá jako by se to sypalo víc a víc. Opět jsem do L1 připojil NAS, dlouho trvalo než začala blikat LED, tentokrát ethtool hlásí 1000Mbit, Lan LED na NAS také bliká, ale ping na NAS neprojde, tím pádem se na NAS ani nepřipojím.

1 Like

Dobře, taky může jít o hw problém a ten asi nevyřešíme.
Potřebuješ ten LAN nutně?
Nestačí ti zbytek popřípadě použít nějaký switch?

Zkuste iperf na v3 - jinými slovy zkuste ověřit, že tam opravdu máte gigabit.

Díky za zájem. Ten port můžu nechat volný, zatím ho nepotřebuju. Přišel jsem na to náhodou a zajímal mě důvod.

Iperf3 jen potvrdil mé předchozí zjištění:

TVbox na LAN1

[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-15.00  sec   169 MBytes  94.4 Mbits/sec    0      sender
[  5]   0.00-15.01  sec   168 MBytes  94.0 Mbits/sec           receiver

A stejný TVbox na LAN2

[ ID] Interval           Transfer     Bitrate         Retr
[  5]   0.00-15.00  sec  1.58 GBytes   906 Mbits/sec  649      sender
[  5]   0.00-15.00  sec  1.58 GBytes   904 Mbits/sec           receiver

NAS pochopitelně nelze zkusit, když neprojde mezi Turrisem a NASem ani ping

A testoval jste to na v3 nebo na v6?

Sorry, nejsem linuxák, nevím, co je V3 nebo V6. Testoval jsem to mezi klientem a Turrisem.

Myslí verzi Turris OS, buď 3.x nebo 6.x

Aha, v tom případě v6. K v3 už bych se nerad znovu vracel, protože včera schnapps na v3 dopadl dobře, ale návrat zpět na v6 už nebyl tak jednoduchý. LXC jsem musel dělat znova.
Ale v pravdomluvnosti nástroje iperf či ethtool bych to nehledal, protože LAN1 s TVboxem se chová jinak než s NASem, ikdyž s oběma špatně (viz výše). Jakoby si příslušné porty při prvotním připojení navzájem úplně nerozumněly.

Nejraději bych udělal “čistou” instalaci v6 z medkitu. Ale tím asi přijdu o stávající schnapps.

A jak píšu výše, teď je to spíše ve stádiu zvědavosti (či profesionální deformace ze zaměstnání), protože může zůstat neobsazený.

1 Like

Schnapps si můžeš vyexportovat…

Jj, myslel jsem TOS v3 nebo v6. Je možné, že ten port na TOS 3 jel stovkou a reportovalo to tu rychlost špatně v OS. Proto by ten test dával smysl z v3.

Napovíš mi, prosím. V doku jsem našel jen export jednoho snímku. Je možnost exportovat všechny naráz jedním příkazem? Díky
Ten medkit mě napadl proto, že up na v6 neproběhl u mě na první dobrou (a nebyl jsem zdaleka sám). Ty ses sice přiklonil k hw chybě, já si myslím, jestli se tam při upu něco nenabouralo.

A zároveň se dodatečně všem omlouvám. Ve všech mých předchozích postech v tomto vlákně, kde jsem se zmínil o v3. Správně mělo být v5.

1 Like

Sám jsem měl poškozené porty po bouřce. Zničila mi “jenom” gigabit na modemu a několik portů na Turrisu. Některé přestaly jet na gigabitu, ale stovka jinak fungovala. V podstatě podobné chování, jako u vás, ale bylo to čistě v hardwaru a věděl jsem, co se stalo.

Zkuste zkontrolovat jestli váš WAN naváže gigabit. Cívky na portech jsou hodně u sebe…

Musím zjistit, jestli to půjde. Mám pocit, že injector k Mikrotiku je jen 100M. Tak to nezkusím. Injector je skutečně jen 100megový.