rychlost internetu ve zdi je ~350 mbps (testováno samostatně bez Turrisu) se stahovací odezvou ~1 ms. Již zhruba měsíc řešíme problém, že z wan Turrisu nedokážeme dostat více, než ~80 mbps a stahovací odezvou ~120 ms.
Kde se problém vyskytuje?
Tento problém je při komunikaci ven jak na WiFi, tak na LAN síti identický
Turris jede na nejnovějším softwaru ke dni 1. 10. 2023
Prováděl jsem rollback na funkčí verze Turrisu zpět až do 6/2022 a identický problém s rychlostí WAN přetrvává bez ohledu na verzi balíčků / systému (nikdy jsem se s tímto problémem nesetkal)
Kde se problém nevyskytuje?
Rychlost po interní síti bez internetu LAN x LAN / WiFi x LAN funguje zcela správně v plné rychlosti
Jedná se o černý Turris Omnia 2GB RAM zakoupen 6/2019
Resim podobnou vec, ale na uploadu. Propad na půlku. Na straně VF ok ( konfig modemu, reboot ) Jeste jsem nemeril primo na zasuvce, ale nic jsem s tim v tu dobu nedelal.
Tovarni nastaveni moxu nepomohlo. Aktualne mam 6.4.2
Propad rychlosti z ~350 mbps na ~80 mbps lze pozorovat na jakémkoliv streamování a stahování (rychlost sítě vidím v PC ve správci úloh), ale testování provádím vůči serverům na speedtest.net a google.com
Všechny kabely jsem důkladně otestoval, dokonce jsem připojil pc přímo do stěny tím stejným kabelem (bez Turrisu) a daných ~350 mbps opět dosáhnu
Používám základní set balíčků a kvůli stabilitě zbytečně nové balíčky neinstalujeme. Dokonce jsem prováděl rollback až rok a půl zpět, abych vyloučil SW chybu - bez výsledku
Vidím, že kabeláž jste měnil/testoval. Turris Omnia je citlivý nebo je to kombinací zařízení a vzdáleností — určitě bych ještě prověřil, že ty kabely jsou OK, odpovídá rychlost na portech s nulovou chybovostí. Sám jsem s tím měl potíže a nevěřil bych tomu - vyměnil jsem kabely a najednou jsem se dostal až ke gigabitu. Levné kabely jsou problém.
Zatím se mi problém vyřešit nepodařilo, pokusil jsem se napsat na podporu jak navrhuješ.
Každopádně když volný LAN slot na 1000 mbps funguje a přemapoval by se na WAN, tak by to mohlo celý problém vyřešit.