Podporované Wi-Fi moduly

Dobrý deň,
zvažujem dual-band Wi-Fi alebo dokúpenie druhej karty. Nedarí sa mi nájsť zoznam podporovaných. Viete mi poradiť?
Ďakujem.
P

Dobrý den,

protože vám do této chvíle nikdo neodpověděl, chopím se toho. Žádný seznam podporovaných síťových karet, 4G modemů anebo SFP modulů bohužel neexistuje, ačkoliv po něm za poslední roky volalo hodně uživatelů a je nad slunce jasné, že Turris tým celou řadu těchto zařízení testoval a výsledky má k dispozici.

Abych se alespoň částečně pokusil odpovědět na vaši otázku, v obecné rovině by v případě Turris OS 4 a 5 měla být podporována stejná zařízení, jako podporuje projekt OpenWrt, protože jádro 4.14 je z větší části sdíleno, resp. přebíráno a doplňováno o dosud nezačleněná specifika routerů od CZ.NIC. Dále se můžete orientovat podle rodiny ovladačů, které používají i stávající bezdrátové karty.

Dobrý nápad. Skúsim sa pozrieť po referenciách u OpenWrt.
Ďakujem!

Já v Turris týmu nejsem, ale osobně vidím problém v tom, že podpora není jen o tom jestli ta karta někdy fungovala, ale že někdo do určité míry zaručí že bude dlouhodobě fungovat a spolehlivě. Pokud bych osobně měl do Turris 1.x kartu přidávat, asi bych zkusil sehnat tuhle: WiFi Upgrade Pack 802.11ac pro Turris 1.x (asi hlavně proto že se v tom sám moc nevyznám)

Bez nutnosti doinstalování ovladačů budou fungovat tyto karty, které jsou obsaženy v Omnii:

COMPEX WLE900VX 7AA

  • Umí 2.4 i 5 Ghz
  • Má 3 U.FL konektory pro antény

COMPEX WLE200N2

  • Umí 2.4 Ghz
  • Má 2 U.FL konektory pro antény

Ke kartám je třeba pořídit pigtaily a antény. Turris 1.x a Omnia se dodává s anténami Sectron AW-A2458G-FSRPK-B. Jejich dostupnost o výrobce je problematická. Občas jsou a občas ne.
Pak je třeba pigtail z U.FL na konektor antény, v tomto případě SMA-RP(střed m).

Uplně nejlepší by bylo pro Turris 1.x získat WiFi Upgrade Pack, jak radí @vcunat .Ten obsahuje kartu a příslušenství pro připojení k anténám.Jeho popis je třeba zde:
https://www.discomp.cz/turris-wi-fi-upgrade-pack-pro-turris-1-x-pouze-pro-modry-model-_d83548.html

Nedávno ho někdo scháněl a hlásil že nový se nikde koupit nedá a tak ho sehnal zde na fóru v bazaru. Údajně je taky možné napsat na tech.support@turris.cz a zeptat se jestli by se náhodou ještě nějaký nenašel. Jen dopředu varuji, že ty diplexery jsou křehké a při připojování antén se snadno zlomí.

Ještě jsem zaznamenal v Omnii použití těchto karet:
Compex WLE1216V2-20
Compex WLE1216V5-20

Více zde: [sold] Turris Omnia 2GB - Compex WLE1216V2 & V5 - SSD 120GB - Wall Mount

Jak je to ale s ovladači nevím. Vzhledem k tomu že používají chipset Atheros, stejně jako ty předchozí, tak bych velký problém nečekal.

2 Likes

JJ, ten problém je rozsáhlejší - skutečně nikdo nemůže zaručit, že nějaká aktualizace funkčnost nerozbije atd. (vzpomeňme třeba na Turris OS 3.20 nebo 21 tuším … a to se jednalo o stock kartu). Bohužel třeba já jsem na tu HW modularitu s představením Omnie dost slyšel (už se o tom ani nemluví), ale ono se pak ukázalo, že to tak slavné nebude.O to víc mě překvapila kampaň MOX, která je na modularitě postavena, ale nemám s MOXem zkušenost, tak nechci psát nějaké nesmysly.

Ďakujem za všetky odpovede.

Moja motivácia je, že pôvodná karta (stále funkčná) vie pracovať v pásme 2,4 GHz ALEBO 5 GHz. V hustom osídlení je 2,4GHz pásmo prehltené, takže spokojne bežím na 5 GHz. Niektoré zariadenia žiaľ zvládnu iba 2,4 GHz. Takže hľadám riešenie, ako používať obidve pásma SÚČASNE.

Preto hľadám kompatibilné karty. Z údajov, ktoré ste mi všetci poskytli sa mi podarilo nájsť toto:
COMPEX WLE900VX, kde overujem dostupnosť. Okrem toho na Amazone je PC Engines WLE900VX. Vzhľadom na rovnaké FCC ID predpokladám, že rozdiel je len v brandingu. Len netuším, kde by som zaistil správne diplexery.

Upgrade pack som zatiaľ nezohnal, budem ešte skúšať - podľa Vašich rád.

Ešte mi napadlo vyskúšať pridať 2,4 GHz kartu WLE200NX, ktorú tu mám, len by som jej musel dať samostatné antény. Alebo nie?

Sloučení 2.4G a 5G signálů do společných antén je právě (jediná) funkce diplexerů, pokud vím.

V takovém případě doporučuji použít stejné karty (kartu), jaké jsou v Omnii a je vystaráno. Pokud jste kutil a jde vám o rychlost, zvažte výše zmiňované řešení Compex WLE1216V2 & V5, popř. pokud máte rád nové technologie, můžete se poohlédnout po nějaké kartě s podporou přicházejícího standardu AX.

Tiež to tak vidím podľa postupu a obrázkov v článku WiFi Upgrade Pack. Zatiaľ som na Google nemal šťastie ich nájsť, ale uvidím, čo prinesie ďalší prieskum. Ak diplexery nezoženiem, tak predpokladám, že pridať “vlastné” antény pre druhú kartu by nemal byť problém vzhľadom na iné pásmo… Len budem mať nového pavúka :slight_smile:

Na diplexery bych si osobně dělal naději jedině od kolegů (možná celý upgrade pack, pokud půjde sehnat) – nebo tedy nepřímo z druhé ruky.

1 Like

Mě také přijde nejsnazší pořídit ten, zejména vzhledem k zamýšlenému účelu.

O to sa snažím, ale zatiaľ je všetko vypredané. Ešte čakám na pár odpovedí na maily, tak uvidím.

1 Like

Diplexery mají tady > Turris Omnia Terminal Kit for models RTROM01-xx (diplexer, cables) | Discomp - networking solutions
Ale při té ceně se vyplatí počkat až někde bude celý upgrade pack.

Třeba mají ještě i nějakou podpultovku v podobě upgrade packu.

Ja mam doma tiez pavuka (5 anten) na Omnii a pohoda :slight_smile:

A jak jste je vrtal?

Drobná odbočka: novější Omnie mají dvě zaslepené díry navíc, ale tam bylo jistě cílem podporovat LTE pack. U Turris 1.x si nepamatuji.

Děkuji za připomenutí, i tohle už jsem zapomněl.

Možno tak nakoniec dopadnem aj ja. Skúsil som tam osadiť WLE200NX a Turris ju našiel, pripojené zariadenia fungujú. Nechám to chvíľu bežať a otestujem to, ale vyzerá to, že budem vŕtať diery do plechu a tiaž bude pavúk…
@czlada: ďakujem za odkaz. Ak to bude fungovať takto, tak peniaze ušetrím a budem mať pavúka.

Ďakujem všetkým. Určite dám vedieť, ako som dopadol.