Podivné pády Turris 1.0 OS 6.0.3

Ahoj,

od pondělí pozoruji podivné chování Turrise 1.0 s nainstalovaným posledním OS 6.0.3.

Poslední týden se jednou denně router zasekne a nakonec se to samovolným restartem opraví.
Samovolnému restartu předchází asi půlhodinová špatná až žádná dostupnost internetu. Nefunguje ani domácí WiFi. Po kabelu se mi povedlo 2x přihlásit přes SSH do routeru, ale většinou to nejde ani po kabelu. Na ping router reaguje.

Když se mi povedlo do routeru přihlásit, tak ps vypsalo několik desítek stránek běžících procesů, což za normálních okolností není obvyklé. Příkaz top ukazoval využití obou jader na cca 80%, což je opět nenormálně vysoké. Neprovozuji žádné kontejnery. Oproti originální konfiguraci mi běží pouze NAS, minidlna, honeypot a jednou za 5 minut skript, který přes seriovou linku vyčte data z meteostanice.

Nevím co vede router k samovolnému restartu, jestli je to přehřátí, nebo nějaký watchdog, nebo vyčerpání systémových prostředků, případně něco jiného. Veškeré dostupné logy zanikají s restartem.

Napadlo mě udělat nějaký skript, který by každou minutu odkopíroval na připojený disk dostupné logy, do souboru uložil seznam běžících procesů, případně aktivní síťová spojení a další diagnostiku.

Nemáte někdo takový hlídací skript už napsaný?
Případně co všechno bych si měl uchovávat pro lepší diagnostiku?
Potýkáte se někdo s podobným problémem aktuálně, nebo někdy v minulosti? Ptám se kvůli případné souvislosti s poslední verzí OS.

Ještě dodám, že mám veřejnou IP adresu a HAAS mi jen za včerejšek ukazuje 480 záznamů. Tak je možné, že i čelím nějakým DDoS.

Jirka

1 Like

Mam podobnou zkušenost ale v mem případě to muze souviset s nove pridanym wifi 6 modulem.
A nebo je to nahoda a jen se to potkalo v case. V každém případě je to pěkná pakárna.

Nemyslím si, že je užitečné psát do vlákna, které je rok staré. Nikdo jiný tento problém nemá. V tomto případě Vám doporučím, abyste se obrátil na technickou podporu Turrisu a nezapomeňte zaslat diagnostiky, které jim mohou zjistit, proč se tak děje.

Máte pravdu. Nějak jsem si nevšiml roku.