Ahoj,
po sepsání návodu na zprovoznění Pi-hole do dokumentace, přečtení pár vláken, slovních přestřelek a dalšího, jsem se rozhodl založit toto vlákno.
Pi-hole v dokumentaci je na tomto odkazu:
Pi-hole pro Turris Omnia.
Velkou inspirací mi byl i @JardaB, který mi na toto téma psal a rozdmýchal zde o Pi-holu konverzaci i na téma tvorby vlastního seznamu Black/Block listů. Pár dní jsem něco sbíral a k těm Blocklistům, co jsou dostupné zde (bezpečné) jsem se rozhodl mé poznatky hodit do online dokumentu.
Odkazy k seznamu:
GitHub Block listu
turris-hole-czech-block-list (Block List samotný)
RAW Block List
Založení požadavku na přidání záznamu/záznamů
Wiki
GitHub Wiki - jsou tam popsané postupy pro přispění do Block Listu a naimportování do Pi-holu (CZ i Eng).
Odkaz na Wiki, kde je vlastně vše, co píši zde v tomto postu
Důležité:
- zde bych poprosil o případné doplnění listu (udržujme list aktualizovaný), čím víc lidí se na tom bude podílet, tím více se toho odchytí, tím účinnější seznam bude - může to použít každý
- také bych chtěl poprosil, tento dokument nesabotovat bezdůvodným mazáním a přidáváním adres k blokaci, které tam nemají co dělat (např. google.cz, seznam.cz nebo facebook.com) - nejsme ve zvláštní škole
Možná vodítka
Já jsem k většině odkazů přišel skrz Privacy Badger, který je možné sám o sobě použít jako AdBlocker. Toto rozšíření, v mém případě do Firefoxu (funguje i na Chromajzlu), zobrazuje na webech zdroje, které uživatele mohou nějak ovlivnit - sledovat atd. (viz. popis na odkazu). Zkrátka mi to vyplyvne seznam zrojů objektů na daném webu, mezi nimi jsou zdroje pro “normální” obsah, proč na ten web jdu + seznam té havěti, která slouží pro reklamu a sledování = to přesně hledám.
Takové šťouravější řešení je na reklamu najet myší a pravým myšítkem v seznamu zvolit Prozkoumat prvek a v kódu stránky dohledat zdroj reklamy a z odkazu vybrat jen to, co je před doménou nejvyššího řádu včetně domény samotné (to jsem si naběhl psát zrovna tady o doménách atd.), prostě všechno, co je před prvním lomítkem v odkazu (kromě http:// a https:// a vším před tím). Nebojte, prohlížeče jsou chytré a po najetí na část kódu označí oblast stránky, které se kód týká, takže dojde k ověření, že daný odkaz je opravdu zdrojem reklamy
Dodatek
Duhý odkaz (s nemožností editace) jsem přidal do block listu a Pi-hole to pojal a v záznamu při updatu to vypadá, že záznamy byly načtené - funguje to tedy i jako Block list.
Návody a další info bude doplněno do komunitní dokumentace - už teď jsem návod znatelně doplnil a aktualizoval.
Před ověřením funkčnosti nezapomeň na Cookies a uložená data v prohlížeči - viz. i poznámka v dokumentaci (ono si to pamatuje a Pi-hole nefunguje tak, jak má). Řešení je buď smazaání dat přes nadstavení, nějaký CCleaner nebo použití nepoužívaného prohlížeče - typicky toho od Microsoftu, ať už se jmenuje jakkoliv.
Síla není samomrskačství, ale ve spolupráci - děkuji za případnou spolupráci,
V.D.