OT: smazání kontaktů u expirované domény

Omlouvám se za OT, ale pohybuje se tu spousta lidí z oboru, tak snad poradí. Měl jsem .com doménu, kterou jsem už před lety nechal expirovat (nezaplatil jsem další období), protože jsem o ni už neměl zájem. Poslední dobou mi ale chodí stále na mail nabídky, ať si ji jako prodloužím (rovnou tlačítko pro platbu), nebo o ni přijdu (klasicky to zkouší, že třeba netuším, jaký je stav) a obsahují mou poštovní adresu a vše. Cena 8x přepálená (86usd/rok), registrátor nanejvýš podezřelý - kde ty údaje vzal?
Jde mi o to, jestli se evidují kontakty držitelů dávno expirovaných domén a jak je smazat?

Existuje příkaz whois example.com, ten je alespoň celkem univerzální, akorát dnes už často moc informací neobsahuje (i když třeba v .cz bych řekl že pořád obvykle ano). Nevím jestli některé registry umožňují získat více informací jinudy. Možná že právě registrátoři mají ještě přístup k dalším informacím. No, pokud jde o někoho pochybného a už ty údaje odněkud vydoloval, může být těžké ho přesvědčit aby je vymazal :slight_smile: ale předpokládám že to jste na mysli neměl(a).

Samozřejmě mi je jasné, že ten, kdo ty informace už má, je nesmaže a bude spammovat v domění, že narazí na někoho, kdo vůbec netuší, že už tu doménu nepoužívají a “prodlouží platnost, aby o ni nepřišli, nezmizeli z internetu a všech vyhledávaců a …” - ve výsledku samozřejmě jen draho koupí volnou doménu, která už je k ničemu. Docela dobrý kšeft, když to nabízejí za X násobky reálné ceny a určitě se někdo chytne, protože to v mailu podávají tak, jak jsem popsal v uvozovkách.
Šlo mi o to, jestli po sobě jde nějak při opouštění domény zamést stopy, protože tohle začalo až po letech, takže nepředpokládám, že si ty údaje stáhli za doby platnosti domény, ale až někdy (roky) po skončení. Bohužel se mi zase potvrzuje, že je nesmysl kamkoliv psát pravé údaje a všechno budu registrovat na vymyšlené, stejně jsem tu korespondenční adresu nikdy na nic nepotřeboval.

Teď jsem se ztratil. Pochopil jsem že přicházely e-maily, ne fyzická pošta. Registrace domény bez uvedení funkčního e-mailu mi přijde relativně riskantní (pokud to jde dobře provést, bude záležet na doméně), ale pokud jde jen o doménu “na hraní”, tak je to nejspíš jedno.

A co pravidla a podmínky registrace?

1 Like

Ano, přicházejí maily, ale aby dodaly důvěryhodnosti, že mám tuto doménu a když nezaplatím prodloužení, tak o ni přijdu a firma se ztratí z vyhledávačů a zkrachuji a … tak obsahují i plnou poštovní adresu. Chápal bych, kdyby záznamy tito vykukové stahovali za doby vlastnictví domény a pak takhle zkoušeli nahodit udici krátce po expiraci, ale protože uběhlo několik let, tak se domnívám, že ty záznamy jsou někde k dohledání i přesto, že danou doménu dávno nevlastním, což je pro mě dost nemilé zjištění. Proč si ty záznamy drží a proč je poskytují dál? A tedy vzhledem k tomu, jak registrátoři nakládají s osobními daty, tak už nemám nejmenší morální problém s tím jim ta data neposkytnout, respektive poskytnout falešná. Koneckonců vůbec nechápu, proč by záznamy z toho registru měly být veřejné jinak než dobrovolně, data má mít registrátor a poskytnout je případně policii/soudu a ne že se každý hejhula bude koukat, kde bydlím. Doména byla na testy před nasazením do produkce, nikde na ni nebyly odkazy a vlastníky domén, kde se dějí nepravosti, stejně nikdy nikdo nedohledá, takže to zase dopadá jen na podstivce.

Osobne myslim ze budou kolovat jeste par let nejake starsi zaznami jeste pred direktivou “REDACTED FOR PRIVACY” Od Iccan me obcas prijde vyzva k aktualizaci a kontrole udaju. Nechavam stare neplatne.