OpenWRT One router

Bude to konkurence Turrisu?

Toto vlákno už zde máme. A jinak určitě nebude, minimálně ne se dvěma porty pro Ethernet.

Zdravím,

záleží z jakého úhlu pohledu se na to člověk dívá.
A teď to prosím berte jako čistě můj osobní názor jako člověka co je v Turris opravdu chvíli. :slight_smile:
Jako běžný uživatel a dlouholetý uživatel nejdříve Moxu a posléze Omnie mi to nepřijde vůbec špatné, ale co já osobně oceňuji na mojí omnii je např. možnost upgradu, kdy jsem např. upgradoval z Wi-Fi 5 na 6 s tím, že jsem kromě montáže nemusel hnout brvou a vše fungovalo tzv. na první dobrou.
Další věc co se nikde nepíše (aspoň na živě.cz) a přiznám se více jsem zatím o tomto routeru nehledal, jestli např. Wi-Fi nebude z důvodu úspory místa napájená na MB. Tak jak to začali dělat někteří výrobci ntb. U Omnie mám jistotu, že až bude Wi-Fi 7 více rozšířená, bude i pro můj router.
Další je např. délka podpory tohoto routeru, jak dlouho jej komunita bude podporovat. Např. Turris 1.x ač je to již letitý děděček tak má stále podporu přes 10 let a v poslední verzi HBS kluci kernelaři dokázali “vyladit” kernel na verzi 5.15.
Další věcí je bezpečnost, např. Sentinel, minipoty… apod. kdy mohu sledovat jak a odkud na mě případně útočí. Jinak třeba co se týče rychlosti 2,5 GbE, tak u Omnie lze dosáhnout pomocí SFP modulu. (Jasně je to investice navíc, ale ta možnost tu prostě je)
Ono by se těch plus a samosebou i mínusů našlo, ale tohle mě napadlo tak nějak aktuálně.

Co se týče druhého pohledu, tak v článku je uvedeno, že se jedná o router spíše experimentální, tím neříkám, že se nemůže rozšířit třeba stejně rychle jako RPi, ale turris routery jsou používány nejen jako domácí zařízení.
Dají se např.použít i jako tzv. Ripe Atlas např. více zde:

Zkrátka když to zhrnu, tak pro mě jako pro běžného uživatele téměř nic proč měnit aktuálně nepřináší. Ale ještě jednou berte to prosím opravdu jako čistě můj subjektivní náhled na danou věc.

1 Like

Tome, nedá mi to, ale musím zareagovat. Je skvělé, že se snažíš být aktivní více na fóru, ale jsou tady důležitější témata nebo příspěvky.

Tady mluvíme o user-friendly approach tedy konkrétně funkcionalitě, co nabízí Turris tedy Updater drivers. Cokoliv, co systém rozezná a je uvedeno v Turrisí databázi, tak si to automaticky stáhne ovladač.
To samé je v podstatě v operačním systému Windows, kde systém rozezná, co je připojeno a sám si to stáhne, pokud je k dispozici přes Windows Updater. U operačních systémů GNU/Linux, většinou počítače/notebooky si uživatel buď musí ovladač ručně stáhnout nebo je to v základu. Tady ještě bacha, že uživatelé GNU/Linux jsou šikovnější a šikovný uživatel si zkompiluje novější kernel nebo out of tree driver pro svůj kernel. Pokud si s tím BFU neporadí, tak od toho má systémového administrátora. U těchto zařízení počítám s tím, že Wi-Fi karta není připájena na základní desku a dá se vyměnit.

Ano, u OpenWrt je nutné si to nainstalovat ručně, ale i to může být jednoduché. Chceš novější Wi-Fi kartu? Tady máš návod, kup si tohle, rozeber router, našroubuj, nainstaluj tenhle balíček. Sice už to nebude tak efektivní, ale i v minulosti to samé bylo u Wi-Fi upgrade packu pro Turris 1.x.

A to je přesně ta chyba! Tady se vrátím velkou oklikou k tomu, proč vývojáři Turrisu nespolupracují s upstreamem nebo nejsou informování, proč a co se děje v OpenWrt (mailing listy). Nechci ani mně to nepatří hodnotit kvalitu živě.cz, ale už jenom to, že je uvedeno, že Turris je open-hardware není úplně pravda. Třeba tady to je krásně uvedeno například zde:

Následně se dostaneme ke zdroji, což je OpenWrt development mailing list a tam se můžeme dočíst, že tam také řeší Wi-Fi 7, apod.

S tímto vyjádřením bych byl IMHO opatrnější.

  1. Víme, že budou k dispozici Wi-Fi 7 karty pro miniPCIe?
  • Pokud ne, bude to možné řešit přes redukci? Počítám, že ty Wi-Fi karty budou ve formátu m.2, co má mít nástupce Omnie, a tedy jak se to dotkne modrých Turrisů 1.x a Turris Omnia?

Odpověď třeba zde:

To máme, ale pouze na WANu. Takže vyšší rychlost nad 1 Gbps dosáhnu přes Wi-Fi. :man_shrugging:

Hmm, můžeme se ptát i z druhé strany. Jak dlouho budete Turris 1.x podporovat? No, moment. Když nad tím tak přemýšlím. Neběží náhodou Turris OS nad OpenWrt? Takže když OpenWrt přestane podporovat jakýkoliv Turris router, tak v součtu pár lidí se budete nadále věnovat podpoře něčeho, co upstream odepsal? Nebylo by lepší mít podporu všech Turris zařízení v upstreamu? Podpora PowerPC konkrétně architektury mpc85xx je stále v OpenWrt podporována a kernel 5.15 (když už je explicitně zmíněn) je tam již nějakou dobu. No a pak tu máme aktuálnost OpenWrt / Turris OS.

Takže zrovna tenhle odstavec, který cituji, je za mě konkrétně a naprosto mimo (i to spojení dědeček, vím asi jak je to myšleno, ale i v roce 2024 tento “dědeček” má stále co říct - jak je navržen, jakou má podporu v kernelu a že Wi-Fi 6 karty se jenom připojily a už to frčelo na rozdíl od problémů s Marvellem a to ještě chce zmínit, že PCIe ovladač v Linuxovém kernelu pro jeden z chipsetů, který používá Turris [Omnia/Mox] chtějí odstranit…)). Co bych bral je relevance updatů i když jak teď všichni víme to pokulhává a snažíte se udržovat řekněme aktuální starou verzi OpenWrt a přitom ty verze utíkají na což jsem narážel i já. Děda sice nemá fancy balíčky - Go, apod, ale i ta podpora Go se dá implementovat a návod máte k dispozici.

Jenže zase narážíme na trojimperativ (čas, zdroje, rozsah)…

Škoda, že přesně tohle slovo na fóru OpenWrt natož v mailing listu není uvedeno, ale nechci chytat za slovíčka - OpenWrt One - celebrating 20 years of OpenWrt - Release and security announcements - OpenWrt Forum

Taky můžeme říct, že Turris MOX je svým způsobem experimentální. Využití z mého pohledu OpenWrt One má, ale jaká bude realita. No, nechme se překvapit. :slight_smile:

Odkud máte ten balíček Ripe Atlas SW Probe v Turrisu? Z upstreamu. Jaký upstream? OpenWrt. Od jaké verze? OpenWrt 21.02. Takže jakýkoliv router, co má OpenWrt 21.02 a novější si to může nainstalovat. Nic Turris specific. Bonusové body má Turris, resp. můj již bývalý kolega za to, že se to podařilo dostat do upstreamu a tedy ty věci se pushovali do upstreamu o 106. Jestli to je výhoda nebo nevýhoda, nechám posoudit někoho jiného.

Jaká je cílovka Turrisu? :slight_smile: Běžný uživatel si nekoupí router za 7 tisíc a více. A teď definujme běžného uživatele.

2 Likes

A co více byste chtěl dělat? Koupil jste si balíček a takový může připravit i někdo další pro jiné zařízení.

Nejdříve ten router musí vznknout. Jak bude vypadat je spekulace, ale má cílit na cenu, resp. širokou veřejnost.

Ta jistota je podobná asi tolik, jako že má SDIO karta pro MOX bude fungovat s jádrem 6.x.

A opravdu pak dosáhnu rychlosti 2,5 Gbit? Už dlouho víme že ne.

Tomu se říká kvalitní žurnalistika. Proč nevycházíte z primárních zdrojů?

Pro běžného uživatele nemusí přínášet nic Omnie, proto vznikl např. Shield.

Ale přesně o tom to je, koupím a funguje, nemusím nic nikde kompilovat a pokoutně ohýbat jen proto abych tam rozjel nějakou kartu z ali, ebay… apod. Tím netvrdím, že router z dílny OpenWrt bude jiný a nebo nepoužitelný ba nopak, může díky komunitě vzniknout BOM list podporovaných karet pro tento router a o to víc to bude atraktivnější, ale opět je to zde v rovině spekulací.

Souhlasím, dokud nevznikne je to jen spekulace a jak jsem říkal, je možné že bude následovat úspěchu RPi.

Toto by byla odpověď na kerneláře a tím já bohužel nejsem. Navíc bohužel nejsem ani na plný úvazek a ještě jsem k tomu remote. Mohu se však zeptat a případně hodil jste issue na turris gitlab? Co se týče Wi-Fi 7, tak vím jen, že nějaké “hrátky” s Wi-Fi 7 už probíhají na pozadí.

Protože jsem na začátku uváděl, že se jedná o můj osobní názor a že víc času jsem opravdu zatím neměl to studovat, neb svůj čas dělím mezi 3 entity a těmy jsou dvě zaměstnání a rodina. Ale určitě si nastuduji více o tomto routeru a i z jiných zdrojů. A souhlasím ohledně kvalit tohoto zdroje.

Souhlasím, je to o preferencích každého uživatele co mu víc vyhovuje. U mě je to Omnie, u ostatních to jsou jiné routery.

1 Like

Jenom bych si dovolil poznámku, že výkonný router stojí 7+ tisíc.

This topic was automatically closed after 60 days. New replies are no longer allowed.