Omnia+USB HDD+SAMBA

Dobrý den, úspěšně jsem připojil USB HDD. Vytvořil jsem /mnt/nas a v něm jsem vytvořil sdílené adresáře PUBLIC a USER. PUBLIC má cestu /mnt/nas/public, povolení uživatelé nejsou vyplnění, povolení hosté zaškrtnuti. Potom složka USER má cestu /mnt/nas/user, povolení uživatelé je user a mám zaškrtnuté povolení hosté. Potom jsem přes useradd --home-dir /var --gid 65534 --no-create-home --shell /bin/false user přidal uživatel user a přes smbpasswd -a user nastavil heslo.
A teď bych si představoval, že pokud z WIN10 půjdu na \IPomnia\public, tak se bez přihlášení dostanu do adresáře PUBLIC. Tam se skutečně dostanu a mohu číst i zapisovat.
Pokud ale zadám \IPomnia\user vyskočí mi sice okno pro zadání jména a hesla, ale pokud to vyplním dle předchozího nastavení, tak dostanu odpověď že složka \IPomnia\user není přístupná.
Zkoušel jsem i jiné uživatele a zkoušel jsem nastavit atributy složky na 777. Ani to nepomohlo.
Náměty rád uvítám. Děkuji, pěkný den Jirka M.

Podival bych se na nastaveni workgroup na omnii i win. Mely by byt stejne.

Dalsi, co se da zkusit, je na win pocitaci pred username napsat backslash, to nektere problemy s domenou/workgroup resi.

Workgroup mám stejné a backslash před username se chová stejně jako bez něj. Ještě to zkusím na PC s jiným OS. Jo to jsou problémy růstu…

Jo a to jsem vyzkoušel i popisy, které jsem po různu našel na OpenWRT a SAMBU. Vždy to zatím bylo stejné. Nasvědčuje to tomu, že mám někde zásadní chybu a je to v místě, kde bych jí nikdy nehledal. Je ale pravda, že zase tak moc zběhlý v tomto oboru nejsem. Bližší je mi páječka.

Ja si myslim,ze staci vytvorit na Win10 uzivatele “user” se stejnym heslem jake bylo pouzito pri “smbpasswd” …a pak by to melo fachat. Jeste zalezi na nastaveni “security” (share vs user vs domain) , kazde ma sva specifika jak se k tomu windows pak chovaj. A nepouzival bych “share home=yes” moznost. to se pak win10 chovaj k nekterejm spojenim vzdy jako guest, ikdyz chces pouzit dedikovany ucet

• jeste bych se podival jaka prava ma ta nadrazena slozka ( “nas” ), a nastavil, ze tam muze vstoupit ten user … ,
  • pripadne jeste omrknout prava specifikovana v smb.conf pro ten dany share …
  • hlavne bych si zvolil jinou workgrupu nez tu default …(nektere win stroje maj tendenci machrovat a hadat se o mastera a pak to dost blbne, zvlast pokud ten win10 nebyl restartovan, zatimco samba sluzba na omnii nekolikrat)

inspirace ? Maxovy poznamky k smb.conf