Zdravím, to jsem také našel, ale já to tam prostě nemám. Turris je úplně nový, pro jistotu jsem ho připojil WANem do stávající sítě aby se aktualizoval a ani po aktualizaci se mi tam ta možnost nastavit VLAN neobjeví.
Samozřejmě, ale bohužel v mém novém z krabice vybaleném turrisu omnia je asi nějaký jiný firmware než mají ostatní protože v reForis nemám u WAN možnost nastavit VLAN a i rada jak to udělat přes LUCI je liché v tom, že rozhraní které mám je jíné a mimochodem tam chybí položka “fyzické rozhraní”:
Takže asi poopravím tu otázku - mám vůbec správnu verzi OS ?
Device
Turris Omnia
Serial number
6200869xxxx
reForis version
1.3.1
Turris OS version
6.0
Turris OS branch
HBS
Kernel version
5.15.64
Model:Turris Omnia
Architektura:ARMv7 Processor rev 1 (v7l)
Verze firmware:TurrisOS 6.0-alpha3 8e5de897691a359d849fe97a7e235537f4f9cc14
Zkoušel jsem čarovat v Luci - vyrobli jsem nové síťové zařízení VLAN 802.1Q VLA ID 848 a přiřadil jsem ho rozhraní WAN.
reForis teď hlásí u všech síťových “TypeError: Cannot read properties of undefined (reading ‘vlan_id’)”
V prvním postu máte verzi OS 7.0.3 v dalším udáváte 6.0, aktuální je 7.0.3, ale pro nastavení WAN pro VDSL to nevadí. V LuCi - Network - Interaces - Devices vytvořte nové rozhraní - jako základ použijte eth2 a přidejte VLAN ID 848 tím vznikne eth2.848 - uložit a použít, potom zpět v Interfaces u rozhraní WAN dejte upravit a nastavte protokol PPPoE, device eth2.848, jméno heslo atd. uložit a použít a musí vám to fungovat …
Verze TurrisOS na vašem routeru je samozřejmě podstatná … podpora nastavení VLAN pro rozhraní WAN pohodlně v ReForisu je až od verze TurrisOS 6.1.0
Tedy pokud máte na routeru opravdu TurrisOS 6.0 a nikoli 7.0.3, jak jste mylně uvedl ve svém prvním postu, bude třeba nejprve upgradovat verzi TurrisOS.
Tak ty hlavní pokusy jsem dělal po upgradu na verzi 7.0.3 - ale v reForisu se to nastavení VLAN neobjevilo ani po upgrade.
K verzi 6.0 jsem se dostal asi po továrním resetu protože pokusama v Luci jsem to celé rozbil.
Večer zkusím postup Jerryho na OS 6.0 - jde totiž o to, že až vyhodím starý router, tak bych se po případném nutném továrním resetu už nedokázal připojit k internetu a získat upgrade (leda nějak přes telefon což protože mám Omnii bez wifi by nebylo moc jednoduché). Čili vyřešit to musím pro verzi 6.0 kažopádně.
Když už máte 7.0.3 tak to udělejte přes LuCi jak jsem psal - až to bude vše OK tak v reForisu si uložte snapshot / snímek a potom se lze i po továrním nastavení vrátit k uloženému snapshotu / snímku …