O2 PPPoE pouze ipv6 = bez ipv4

Zdravím, na Turrisu 1.1 se mi nedaří zprovoznit bridge přes VDSL modem ZyXEL VMG1312-B30B. Postupoval jsem podle návodu v dokumentaci (nastavení modemu - Comtrend VR-3026e | Jak na připojení externí WiFi antény a další nastavení) v tom Zyxelu je to dost podobný. I na O2 podpoře tvrdí že modem je nastaven správně.

Když ale po factory resetu Turrise a projetí úvodního nastavení jdu do Forisu, v testu to ukazuje že ipv4 konektivita není - a skutečně není. Co nastavit jinak? Děkuji

A co to zkusit nastavit v luci.

Tam je to nastaveno přesně takhle… změna žádná

Po několika dalších pokusech už vidím svou IP adresu, ale pořád to píše v “DNS” stejné výsledky a přes ipv4 se nepřipojím…

Pořád tápu kde je chyba… jestli v routeru nebo modemu. Ale když mi router ukazuje toto:

Tak musí být modem nastaven správně, ne?
(Žádnou adresu jsem nenastavoval)

Neporadil by někdo? Děkuji

Jak vypadá váš soubor /etc/config/network ?
Co se stane když IPv6 vypnete?

Děkuji.
Obsah /etc/config/network:

config interface 'loopback’
option ifname 'lo’
option proto 'static’
option ipaddr '127.0.0.1’
option netmask ‘255.0.0.0’

config globals 'globals’
option ula_prefix ‘fd1a:6b05:b713::/48’

config interface 'lan’
option ifname 'eth0 eth1’
option force_link '1’
option type 'bridge’
option proto 'static’
option netmask '255.255.255.0’
option ip6assign '60’
option ipaddr ‘192.168.1.1’

config interface 'wan’
option ifname 'eth2’
option _orig_ifname 'eth2’
option _orig_bridge 'false’
option proto 'pppoe’
option username 'o2’
option password 'o2’
option ipv6 ‘auto’

config interface 'wan6’
option ifname '@wan
option proto ‘dhcpv6’

config switch
option name 'switch0’
option reset '1’
option enable_vlan ‘1’

config switch_vlan
option device 'switch0’
option vlan '1’
option ports '0 1 2 3 4 ’

config switch_vlan
option device 'switch0’
option vlan '2’
option ports ‘5 6’

vypnutí IPv6 teď úplně nemůžu vyzkoušet, protože mám router doma - mimo přístup k VDSL lince.

config interface 'wan'
	option ifname 'eth2'
	option proto 'pppoe'
	option username 'o2'
	option password 'o2'
	option ipv6 '1'

config interface 'wan6'
	option ifname '@wan'
	option proto 'dhcpv6'

Mám to malinko jinak, mám také O2 a Turris 1.0, zkuste to opsat,
nenašel jsem nikde co znamenají parametry

option origifname ‘eth2’
option origbridge ‘false’

třeba to je ten problém…

mě funguje obojí ipv4 i 6.

Vím to protože do routeru se přihlašuji zvenku pres ipv4 adresu,

Da se nejak zjist, bez volani na hotline zjistit, zda mam ipv6 povolene na lince? Zkousel jsme jen tak zapnout na routeru Asus ipv6 v native modu, ale spojeni nefungovalo, musel jsem to vypnout a nechat to jen na ipv4. Nebo musim nastavit neco extra, tady to vypada, ze se to jen povoli, na Asusu je spousta parametru, ktere jsem ale nevyplnoval.

Všechny přípojky u ´kyslíků´ mají od 1.7.2012 zapnutou IPv6.
Takže pokud máte modem který má podporu v6 (někdy stačilo použít novější firmware), mělo by vám to jet. Neudáváte poskytovatele ani typ modemu, takže vám těžko někdo poradí více.

1 Like

Operator je O2, modem standardni ZTE od O2, mam jej v bridge modu a za nim vytacim pripojeni z routeru Asus RT-N18U. Co vim, tak od roku je pouze podpora podpora ipv6, ale nikde jsme se nedocetl, ze by to bylo vsude nastaveno, naopak jsem cetl, ze se o to ma pozadat a neni to zadarmo u starsich linek. I kdyz ja ji mam myslim az po 2012.

A Turrise máte až za tím Asusem?

Omnia v tom nefiguruje, Omnii mam na jine siti.

Aha, tak to jsem to blbě pochopil. N19 podporu IPv6 má, má autokonfiguraci připojení, která je docela spolehlivá. Pokud máte v Ip6 menu Enable a za routerem to není, poptal bych se na O2.

takhle vypada nastaveni, ale co a jak nastavit nevim. pokud to je vubec pro rozhrani ven do netu a ne pouze pro lokalni sit.

Hoďte si za ten modem omniu s aktivním NATem. případně jestli to má kvalitnější wifi tak ten druhý router hoďte do modu kdy vysílá wifi (za omnií samozřejmě)

Takto nepobírám co máte za nápady. :slight_smile:

Jak jsem psal, omnia je uplne na jine siti a vubec se toho netyka. resim ipv6 od O2 na mem routeru, ne Omnii. Omnii mam pripojenou jinde pres jineho operatora klasicky, ne pres VDSL.

Viktore, jak to tehdá, prosím, dopadlo?

V poslední době jsem na dvou místech nastavoval Omnii na T-Mobile VDSL (stejně CETIN), před oběma je Zyxel VMG1312-B30B.
Na jednom místě mi vše krásně funguje, Omnia dostane přes PPPoE IPv4 i 6 a sviští.
Na druhé lokaci jsem nastavoval v modemu i Omnii to stejné a IPv4 ne a ne dostat, tedy Vámi popisovaný problém.

Jakmile se dostanu k funkčnímu kousku, zkusím se podívat do konfiguráků a porovnat je.

Neptá se na to třeba i někdo na podpoře? @Jan.H @Pepe

Díky moc!

Bohužel nijak. Měl jsem možnost prohodit modem s jiným (nějaký Comtrend) a pak to jelo…