O Turrisu MOX na Zive.cz

1 Like

Ty komentáře - něco na tom pravdy bude.

1 Like

Turris prostě není pro každého … to by se mělo inzerovat jako slogan.
Nedokážu si představit, že bych ho pořídil svým rodičům bez toho, abych jim dal příslib se o to starat.
Já na něj osobně nedám dopustit, ale kdyby to doma měla užívat jen rodina bez mé technické podpory, obávám se, že by spokojenost nebyla.

Turris má prostě jiného cílového uživatele než běžného smrtelníka … a to jak po technické, tak i finanční stránce.

Možná to je ta zásadní chyba, že se to CZ.NIC snaží prezentovat jako router pro každou rodinu.

Ale můj názor už nemusí být nestranný … jsem fandou tohoto projektu od jeho počátku …

4 Likes

Pro běžné lidi se mně osobně líbí model, že ISP spravuje i router (vzdáleně).

1 Like

Mě taky :slight_smile:

1 Like

Nejsem si jisty, rodicum jsem poridil synology router a NAS kde bezi kamerovy system. doma mam MOX a jsem snim ohromne spokojen, diky unixovemu systemu muzu v podstate cokoliv. Avsak prakticke nasazeni pokud je vse nakonfigurovano a bezi vse co ma tak at, synology nebo turris je jedno ktery. Proste to bezi a pokud nejaky problem at rodice nebo moje rodina (pokud nejsem doma) jednoduse vypnout a zapnout a opet vse bezi. Muj zaver je co se tyce provozu muze i turris byt pro obycejneho smrtelnika. prvotni nastaveni stejne musi nastavit nekdo zbehli at jde o user friendly synology (zmoha omezenima) nebo se jedna o turris. Muj zaver je, ze se jedna urcite o router pro kazdou rodinu.

To jo, ale pak jim bude stačit i něco méně náročného … technicky i finančně

1 Like

Mohou ocenit bezpečnostní aktualizace a třeba věci typu Sentinel. Ale pokud tam nic neběží, tak HW Omnie je nejspíš overkill.

1 Like

No zalezi, predstav si ze potrebujes nestandartni reseni na ktery obycejny zyxel hw by stacil ale sw ne. potom moc reseni neexistuje. A ejhle je tu treba MOX ktery pokud nepodrebujes hw nastavby se da poridit za porad slusne penize. s pohledu potencialniho dodavatele hw zarizeni, je MOX idealni reseni, rozhodne se ale nejdne o reseni pro statisice uzivatelu.

I terminátor je ze strany Cetinu dobrý tah.

2 Likes

Sentinel je snad pořád ještě ve vývoji, nebo ne? Zatím jsem nepostřehl, že by se avizovalo ostré spuštění, tedy včetně sběru dat … ala Turris 3.x

3 Likes

Někteří ISP to ale mají bohužel jako jediný možný model. Obvykle je to ale stejně kombinované s CGNATem a s absencí IPv6, takže na přímý přístup zvenku je potřeba zapomenout a pro pořádné nastavení WiFi (včetně samostatné sítě pro hosty) si tam dát ještě další router.

Je pravda, že jsem musel také trochu bojovat, ale nakonec mám bridge (GPON-Ethernet) a za ním Omnii s pevnou IPv4 adresou a IPv6 tunelem od HE taktéž s pevnou adresou. Teď ještě to SFP.

Kdyby mi v dobách xDSL někdo nabídl Terminátor jako bridge a za něj jsem si mohl dát co chtěl, byl bych vděčný. Nakonec mi v tomto případě ani nepřijde hloupý model pronájmu.