Nová verze Turris Omnia LTE KIT + zkušenosti, rychlost

Tak jsem objednal, už to dorazilo a dnes jsem to nainstaloval a rozchodil. Přidávám nějaké zkušenosti a určitě uvítám další rady a doporučení. Předem podotýkám, že se považuji za průměrného uživatele, základní znalosti ohledně sítí, znalost práce s příkazovou řádkou.

  1. V balení bylo vše, co tam být mělo, to znamená modem, antény, chladič, pigtaily. Žádná dokumentace, návod, nic takového.
  2. Instalace nebyla tak jednoduchá, jak jsem původně předpokládal. Bylo potřeba trochu upilovat vrchní část pigtailů, aby se tam pořádně dostaly, pokud se to neudělá, tak po dotažení zůstanou lehce mimo osu.
  3. Doporučuji také klíčem nebo kleštičkama chytit sloupky, na které se pak připevní karta, jinak hrozí jejich povolení a pak je nutné odšroubovat celou základní desku, aby se zespodu zase dotáhly.
  4. Oba pigtaily mají stejně dlouhé kabely.
  5. Router naběhl v porádku, v GUI /reforis/network-settings/interfaces je vidět nové zařízení Interface 3 (v Unassigned) - a tady se nic nezmění ani po úspěšné instalalaci a rozchození v LuCI, pořád to vypadá stejně.
  6. V /reforis/package-management/packages jsem nainstaloval Extensions of network protocols for 3G/LTE.
  7. Pak doporučuji router restartovat, jinak v LuCI není vidět to , co tam být má (UMTS/GPRS/EV-DO).
  8. Pak jsem postupoval v podstatě podle Instalace LTE modemu do routeru Turris Omnia [Turris wiki]. Sim mám od T-Mobile, neomezená data ani rychlost.

    root@Turris:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
    {
    “type”: “lte”,
    “rssi”: -53,
    “rsrq”: -11,
    “rsrp”: -87,
    “snr”: 16
    }

To IPv4 gateway connectivity je v pořádku, má to tak být?

  1. Co se týká rychlosti, očekával jsem více. Ale asi je problém i v umístění routeru. Vedle mám NAS, switch, nějaké LAN kabely, celé je to ve velké polici v komoře. To první měření je se sklopenýma anténama (není na ně místo), pak jsem je narovnal, router vysunul ven a je to lepší. Zkusim ještě možná koupit něco takového https://www.alza.cz/gsm-3g-lte-sma-dvojita-magneticka-antena-7db-d2916278.htm?o=3 a dát antény uplně mimo. Každopádně, pokud sim dám do mobilu, ten dám na stejné místo, tak tam je rychlost cca. 50-70/10-20 Mbps.
  2. Ještě jsem zkoušel nastavit protokol QMI, ale to vůbec nenaběhlo.
  3. Určitě by bylo vhodné aktualizovat dokumentaci ze strany Turris týmu, stávající stav považuji z pohledu normálního uživatele za špatný, není ani jasné, jestli je to aktualní, nebo ne.
4 Likes