Nová verze Turris Omnia LTE KIT + zkušenosti, rychlost

Všiml jsem si, že je v nabídce nová verze Turris Omnia LTE KIT (RTROM01-LTE-KIT1), například zde Turris Omnia LTE KIT (LTE modem, antény, kabely, | CZC.cz. Jelikož to mám v plánu si pořídit, tak by mě zajímalo, jaký je rozdíl oproti předchozí verzi RTROM01-LTE-KIT (Turris Omnia pro modely RTROM01-xx (LTE modem, | CZC.cz)?
Je tam rozdíl pouze v tom, že v té nové verzi je navíc chladič? Díky za odpověď.

Očekával bych i nějakou zmínku o tom na oficiálních stránkách turris.cz a aktualizovanou dokumentaci. V GUI routeru verze 5 je odkaz sem Installation of LTE modem into Turris Omnia router [Turris wiki], tam vidím "This documentation applies only Turris OS 3.x that is no longer present in newly sold routers. The new documentation is located at https://docs.turris.cz/.", v nové dokumentaci https://docs.turris.cz nevidím o LTE ani zmínku (pokud jenom blbě hledám, tak se předem omlouvám).
Navíc to nastavení LTE v GUI a pak třeba i failoveru přímo na příkazové řádce rozhodně není pro běžného uživatele, určitě by to mělo být nějak jednoduše nastavitelné i v tom základním GUI.
Nedávno jsem viděl GUI LTE routeru Teltonika, tam to bylo něco trochu jiného.

1 Like

Dobrý den,
tato nová verze obsahuje vykonnější LTE modem kategorie 6 umožňující dosáhnout rychlostí 300/50 Mbps.
Předchozí varianta obsahovala LTE modem kategorie 3 umožňující dosáhnout rychlostí 100/50 Mbps.

1 Like

A co je tam za kartu?

Doporučuji sledovat informace u našeho distributora, v krátké chvíli by mělo dojít k doplnění chybějících údajů.

V balíku se nachází modem Quectel EP-06.

2 Likes

Podpora 3G je pryč, ale to už je letos v našich končinách stejně jedno. Má karta podporu GNSS? Ve specifikaci je uváděna jako volitelná.

Tak jsem objednal, už to dorazilo a dnes jsem to nainstaloval a rozchodil. Přidávám nějaké zkušenosti a určitě uvítám další rady a doporučení. Předem podotýkám, že se považuji za průměrného uživatele, základní znalosti ohledně sítí, znalost práce s příkazovou řádkou.

  1. V balení bylo vše, co tam být mělo, to znamená modem, antény, chladič, pigtaily. Žádná dokumentace, návod, nic takového.
  2. Instalace nebyla tak jednoduchá, jak jsem původně předpokládal. Bylo potřeba trochu upilovat vrchní část pigtailů, aby se tam pořádně dostaly, pokud se to neudělá, tak po dotažení zůstanou lehce mimo osu.
  3. Doporučuji také klíčem nebo kleštičkama chytit sloupky, na které se pak připevní karta, jinak hrozí jejich povolení a pak je nutné odšroubovat celou základní desku, aby se zespodu zase dotáhly.
  4. Oba pigtaily mají stejně dlouhé kabely.
  5. Router naběhl v porádku, v GUI /reforis/network-settings/interfaces je vidět nové zařízení Interface 3 (v Unassigned) - a tady se nic nezmění ani po úspěšné instalalaci a rozchození v LuCI, pořád to vypadá stejně.
  6. V /reforis/package-management/packages jsem nainstaloval Extensions of network protocols for 3G/LTE.
  7. Pak doporučuji router restartovat, jinak v LuCI není vidět to , co tam být má (UMTS/GPRS/EV-DO).
  8. Pak jsem postupoval v podstatě podle Instalace LTE modemu do routeru Turris Omnia [Turris wiki]. Sim mám od T-Mobile, neomezená data ani rychlost.

    root@Turris:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
    {
    “type”: “lte”,
    “rssi”: -53,
    “rsrq”: -11,
    “rsrp”: -87,
    “snr”: 16
    }

To IPv4 gateway connectivity je v pořádku, má to tak být?

  1. Co se týká rychlosti, očekával jsem více. Ale asi je problém i v umístění routeru. Vedle mám NAS, switch, nějaké LAN kabely, celé je to ve velké polici v komoře. To první měření je se sklopenýma anténama (není na ně místo), pak jsem je narovnal, router vysunul ven a je to lepší. Zkusim ještě možná koupit něco takového https://www.alza.cz/gsm-3g-lte-sma-dvojita-magneticka-antena-7db-d2916278.htm?o=3 a dát antény uplně mimo. Každopádně, pokud sim dám do mobilu, ten dám na stejné místo, tak tam je rychlost cca. 50-70/10-20 Mbps.
  2. Ještě jsem zkoušel nastavit protokol QMI, ale to vůbec nenaběhlo.
  3. Určitě by bylo vhodné aktualizovat dokumentaci ze strany Turris týmu, stávající stav považuji z pohledu normálního uživatele za špatný, není ani jasné, jestli je to aktualní, nebo ne.
4 Likes

Díky za perfektní zpětnou vazbu. O LTA kitu jsem uvažoval už mnohokrát, hlavně kvůli podpoře, ale i ceně, protože jiná, zde na fóru ověřená karta stála ve své době nějakých šest tisíc korun a i tak nešlo o nějaký skvělý hardware. Hlavní problém toto oficiálně prodávaného byl v rychlosti. Tento je vlastně už třetí generací, přičemž předchozí Quectely (označené čísly 20 a 25) byly v tomto ohledu tristní nezávisle na podporovaném standardu. Podle Vašich prvotních testů se ukazuje, že podobné problémy provází i tuto kartu, ale třeba jde jen o prvotní nastavení anebo jak píšete, otázku signálu. Budu zároveň moc rád za další postřehy z nadcházejícího provozu!

Problém v rychlosti bude spíše v tom, jak máš nastavené připojení. Obecně připojení přes UMTS/GPRS/EV-DO je pomalejší, než připojení pomocí QMI protokolu. Doporučuju zkusit použít QMI a zkusit to znova.

Já osobně neměl problém s tímhle modemem dosáhnout plné rychlosti (300Mbps download) v síti O2.

2 Likes

Co to znamená, napsalo to aspoň nějaké informace?

Informace u distributora stále nejsou. Jak je to prosím s tím GNSS?

Ano, podporuje GNSS, nicméně tato funkcionalita nebyla testována. V defaultu je GNSS přijímač vypnutý (aby se prostřední anténní konektor dal využít jako třetí anténa pro LTE) a je nutné jej aktivovat AT příkazem.
Více informací o správných AT příkazech je v dokumentu Quectel_EP06&EG06&EM06_GNSS_AT_ Commands_Manual který si jistě každý zájemce dokáže najít (nejsem si jist, jestli můžu na dokumentaci odkázat napřímo).

1 Like

@hagrid Díky za odkaz na QMI, to mi pomohlo. Včera jsem to dělal podobně, ale s tím rozdílem, že jsem “Authentication Type” nastavil na PAP, proto to nefungovalo. Když tam je NONE, tak to teď už funguje.

V GUI /reforis/network-settings/interfaces je teď tohle (i po rebootu) :

root@Turris:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-data-status
“connected”

root@Turris:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
{
“type”: “lte”,
“rssi”: -56,
“rsrq”: -14,
“rsrp”: -92,
“snr”: 18
}

No a co se týká rychlosti, tak tam moc velká změna není. Nastavení antén žádný výrazný vliv nemá. Když jsem to měřil, tak jsem pro jistotu vypnul obě wifi karty a byl připojený jenom jeden počítač kabelem. Ale jak už jsem psal, ten router není vůbec ideálně umístěný, je to v paneláku, v místnosti, kolem něj jsou další zařízení, kabely.
To poslední měření ignorovat, to už je zase zapnutá wifi a všechno připojený.

Pro zajímavost, telefon na stejném místě (stejný operátor, ale už jiná sim, takže nelze objektivně porovnávat, může mít jiný qos).

A stejný telefon u okna.

I na tom telefonu se to ale hodně mění, bude asi záležet na momentální vytížení BTS a dalších věcech.

Závěr za mě zatím takový, že jsem vlastně celkem spokojený. Tu rychlost beru jako rychlost v určitém místě a prostředí, věřím, že jinde to bude třeba rychlejší. Možná zkusím ještě koupit ty antény, které jdou dát úplně mimo, případně zkusím dát jinam celý ten router. To LTE bude primárně plnit úlohu záložního připojení kvůli práci, pokud to pojede těch ±20 Mbps, tak mi to stačí. Mám zkušenost i s tímhle https://www.alza.cz/teltonika-lte-router-rut240-d5688078.htm, větší možnosti nastavení, uživatelsky mě to přišlo přívětivější, wan failover přímo jednoduše v nastavení. Ale ukrutně pomalé rozhraní a hlavně se stejnou sim jsem tam nedosáhl více jak 10 Mbps, i u okna, BTS skoro na protějším paneláku. V mobilu opět rychlosti násobně vyšší. Tak jsem hledal na fórech a tam měli lidi zkušenosti podobné, více jak 10 Mbps z toho nikdo nedostal. Možná záleží i na konkrétním operátorovi.

A další krok za mě bude rozchození toho mwan3, na to jsem zvědavej, k tomu jsem se zatím nedostal.

1 Like

Pozor, mobil moze pouzivat MIMO a teda si “vysklada” vyssiu rychlost (ale nestudoval som parametre modemu :slight_smile: ).

Gratuluji ke zprovoznění v režimu QMI. Je zároveň prima, že Vám stávající rychlosti vyhovují, ale nezávisle na prostředí je považuji za velmi nízké. Bude zajímavé sledovat zpětnou vazbu dalších uživatelů, jaký vliv na to má karta samotná.

Mám takový soukromý tip, že k omezování rychlosti dochází na straně operátora dle detekovaného zařízení.
Mám zkušenost s Vodafone - SIM karta v telefonu (ani ne moc nový Samsung) dávala cca 60Mbit/s a v modemu to bylo seknuté na 20Mbit/s (přímo na grafu bylo vidět, že to škrtí operátor).

Jediný operátor, kde vím že nedochází k omezování, je Datamániová předplacenka od O2, tam to sviští tak, jak je to zrovna možné.

2 Likes

To je zajímavé a od operátorů bych to i čekal, může jít ale o už zmíněné MIMO či nějakou jinou obdobnou technologii, kterou právě ten daný operátor a výrobce vyzdvihují.

Já mám zkušenost s Vodafone, kdy rychlost měla být značně omezená, ale moc omezená není. Takže to spíše vnímám jako podmínku v situaci, kdy dochází k většímu vytížení sítě. Jinak, jde o tarif s datovým limitem v řádu desítek GB bez omezení místa užití.

Ještě mě napadla jedna věc… v kitu se dodávají dva pigtaily a dvě antény, nicméně na kartě je konektor pro osazení třetí antény, tak prostě zkusit sehnat třetí pigtail/anténu a vyzkoušet znovu.

Mé testy probíhaly se třemi zapojenými anténami.

3 Likes

Tak to není vůbec špatný nápad a pokud by skutečně nějak významně pomohlo, je otázkou, zda-li balíček o jednu anténu nerozšířit.

Tak jsem si taky pořídil LTE balíček s novou kartou.

SIM jsem pro test použil tu od O2 (Datamánie). Antény jsem připojil na konektory M1 a D1 (tady by se možná návod hodil, musel jsem trochu googlit a snad jsem to zapojil správně).

Největší problém byl s montáží, šroubky byly tak pevně přišroubované ke sloupkům, že ani kleštičky nepomohly. Navíc jsou z měkkého kovu - musel jsem odšroubovat desku a sloupky znovu připevnit. Při tom jsem chtěl uvolnit šroubky na 5 GHz Wi-Fi a bohužel se při odšroubovávání jeden vyžvýkal tak moc, že už asi nikdy nepůjde normálně odšroubovat. :frowning:

Slot na SIM je na dost nešťastném místě. Chtělo by to nějakou prodlužovačku, abych SIM, kterou potřebuju přemisťovat, mohl jednoduše odpojit bez odšroubovávání a odpojování LTE karty. Ale zatím s tím problém nebyl. SIM vložena, modem připojen a připevněn, chladič nainstalován, Omnia složena.

V reForis jsem už měl nainstalované balíčky pro LTE, ale pak jsem tápal, jak v LuCi přidat rozhraní. Nakonec pomohlo jít do Network->Interfaces->Devices, tam najít wwan0 a zvolit Configure. Nastavit APN (internet), IP protokol, tj. PDP Type (IPv4/IPv6), Authentication NONE, vybrat Modem device /dev/cdc-wdm0, zařadit do správné firewallové zóny (WAN) a uložit (protokol mám QMI).

LTE se prakticky ihned připojilo, IPv4 adresu přidělilo, IPv6 konektivita naskočila a dokonce se automaticky probridgoval LTE /64 IPv6 prefix až na LAN device (používá se trik, kdy na wwan0 je IPv6 adresa s maskou /128 a na LAN pak ten samý subnet, ale s maskou /64 a adresou končící na ::1).

Omnii mám v místě, kde není úplně ideální signál (O2 má v místě dvě nosné frekvence - 800 a 1800 MHz, T-Mobile tři - 800, 1800 a 2100 MHz). T-Mobile na mobilu se schopností agregovat všechny tři nosné dává 139 Mbps down, 13 Mbps up. O2 skrze Omnii cca. 47/13, ale při stahování většího souboru vyleze rychlost až nad 60 Mbps. Časem vyzkouším lepší místo, případně porovnám s LTE routerem a datovou SIM “internetu na doma” přímo od O2 (pokud se je podaří zapůjčit).

Zatím tedy spokojenost. Díval jsem se do nabídky Quectelu a vypadá to, že všechny lepší modemy jsou už pro slot M.2, takže do Omnie to bude asi jeden z posledních LTE upgradů. Každopádně modem s agregací dvou nosných je mnohem zajímavější než ten pro jedinou nosnou, zvlášť v době, kdy je základní LTE pásmo (800 MHz) na spoustě míst celkem saturováno a spojení více nosných dokáže dobře zvýšit propustnost.

EDIT: Trochu lepší místo, dost lepší výsledek. 119/27 Mbps: https://www.speedtest.net/my-result/i/4960279539

2 Likes

Pro srovnání datová SIM karta Vodafone. Omezená rychlostí (8/4 Mbit) i daty (i když zde velmi bohatě), funguje v celé EU. V lokalitě pásma 800/1800/2100 MHz (a pak ještě LTA-A, které ale karta neumí). LTE karta CAT6 a právě provedený OOkla test 41,64/42,13 Mbit a ping 21 ms.