Tak jsem si taky pořídil LTE balíček s novou kartou.
SIM jsem pro test použil tu od O2 (Datamánie). Antény jsem připojil na konektory M1 a D1 (tady by se možná návod hodil, musel jsem trochu googlit a snad jsem to zapojil správně).
Největší problém byl s montáží, šroubky byly tak pevně přišroubované ke sloupkům, že ani kleštičky nepomohly. Navíc jsou z měkkého kovu - musel jsem odšroubovat desku a sloupky znovu připevnit. Při tom jsem chtěl uvolnit šroubky na 5 GHz Wi-Fi a bohužel se při odšroubovávání jeden vyžvýkal tak moc, že už asi nikdy nepůjde normálně odšroubovat.
Slot na SIM je na dost nešťastném místě. Chtělo by to nějakou prodlužovačku, abych SIM, kterou potřebuju přemisťovat, mohl jednoduše odpojit bez odšroubovávání a odpojování LTE karty. Ale zatím s tím problém nebyl. SIM vložena, modem připojen a připevněn, chladič nainstalován, Omnia složena.
V reForis jsem už měl nainstalované balíčky pro LTE, ale pak jsem tápal, jak v LuCi přidat rozhraní. Nakonec pomohlo jít do Network->Interfaces->Devices
, tam najít wwan0
a zvolit Configure
. Nastavit APN (internet
), IP protokol, tj. PDP Type (IPv4/IPv6), Authentication NONE
, vybrat Modem device /dev/cdc-wdm0
, zařadit do správné firewallové zóny (WAN) a uložit (protokol mám QMI).
LTE se prakticky ihned připojilo, IPv4 adresu přidělilo, IPv6 konektivita naskočila a dokonce se automaticky probridgoval LTE /64 IPv6 prefix až na LAN device (používá se trik, kdy na wwan0
je IPv6 adresa s maskou /128
a na LAN pak ten samý subnet, ale s maskou /64
a adresou končící na ::1
).
Omnii mám v místě, kde není úplně ideální signál (O2 má v místě dvě nosné frekvence - 800 a 1800 MHz, T-Mobile tři - 800, 1800 a 2100 MHz). T-Mobile na mobilu se schopností agregovat všechny tři nosné dává 139 Mbps down, 13 Mbps up. O2 skrze Omnii cca. 47/13, ale při stahování většího souboru vyleze rychlost až nad 60 Mbps. Časem vyzkouším lepší místo, případně porovnám s LTE routerem a datovou SIM “internetu na doma” přímo od O2 (pokud se je podaří zapůjčit).
Zatím tedy spokojenost. Díval jsem se do nabídky Quectelu a vypadá to, že všechny lepší modemy jsou už pro slot M.2
, takže do Omnie to bude asi jeden z posledních LTE upgradů. Každopádně modem s agregací dvou nosných je mnohem zajímavější než ten pro jedinou nosnou, zvlášť v době, kdy je základní LTE pásmo (800 MHz) na spoustě míst celkem saturováno a spojení více nosných dokáže dobře zvýšit propustnost.
EDIT: Trochu lepší místo, dost lepší výsledek. 119/27 Mbps: https://www.speedtest.net/my-result/i/4960279539