Nízká rychlost na 1 Gbit přípojce

Zdravím, dnes už mi konečně aktivovali správný tarif 1000/500 a přes router Pody napřímo do PC jsem se dostal až na nějakých 950 (to už je asi omezení Gigabit síťovky co?) ale když jde jejich internet do WAN turrisu (nejnovější TOS) a z něj do PC, dostanu z něj max. 640 Mb… zkoušel jsem i vyměnit kabel mezi turrisem a PC kdyby byl nějak poškozený za úplně nový a výsledek byl stejný…

Měl by to tento starý Turris zvládat v pořádku a mám někde problém v nastavení, nebo je chyba někde jinde?

Dík moc za postřehy

Podívejte se to starších příspěvků, kde se podobné řeší včetně různých měření a testů. Více z Omnie nedostanete.

sice mám modrák, ale tak teda vidím, že s omnií bych si asi nepomohl :confused: ani s tou novou co má letos být v prodeji?

Možná o trochu, ale pořizovat jí kvůli tomu asi nemá smysl. Nový Turris letos nevyjde, nicméně v této oblasti stejně bude potřeba udělat testy.

tak celkově bych doufal, že by byl rychlejší… i pro síťový disk a tak - a bezpečnost, ta by měla být tipuju u všech Turrisů stejná…

Stejně tak by si člověk řekl, že Omnie zvládne 1 GBit, když je její potenciál 2,5 Gbit. Je potřeba to vyzkoušet, až bude.

to klasická Omnie nezvládá 1G i když má 2.5G síťovku? :open_mouth: :frowning: - to leda asi zpomaluje zpracování těch dat související ještě se zabezpečením co :confused:

1 Like

Nejde o síťovku, ale architekturu celého řešení. 2,5 Gbit může mít SFP modul. Viz např. diskuse níže.

Omnie nezvládne gigabit? To se mi nezdá.

mne vytiahol internet zhruba do 940 mpbs, lokalny ethernet mi vytiahol tiez asi tolko, predpokladam ze je to obmedzenie gbit ethernetu.

opacnym smerom mi to k domacemu PC vytiahlo nejakych 860 mbps, do NB zhruba trych 940. Takze to druhe bude skor sietovkou.

1 Like

Haha, ted jsem se prihlasil abych polozil stejny dotaz.
Nemam vubec zadny router teda abych mohl porovnat, ale z Turrisu 1.0 nevytahnu vic nez ~450Mbps. Jedine co mi tam bezi nad ramec minima je Sentinel, OpenVPN (v dobe mereni bez pripojenych klientu) a DDNS.
Nemam teda pocitat s tim, ze by to slo nejak vytunit pro zrychleni?

1 Like

Počkejte na TOS 6 s novým jádrem a celou řadou změn v architektuře. Nějak zásadně bych na to ale nespoléhal.

Bude/je nejaka nahrada v ramci Turris zarizeni za rozumnou cenu vzhledem k rozsahu pouziti? Omnia?

A je tedy tím parametrem maximální propustnost?

Ne nutne “maximalni” - bude to sedet na max 1Gbit pripojce. Takze at to zvladne 1Gbps + par sluzeb nad to (OVPN, DDNS, casem mozna kamerovy server co bude ukladat na NAS a sprava chytry domacnosti) a idealne (ale ne nutne) WiFi.

1 Like

Tohle žádný Turris neumí, resp. problém není ve všech těch službách, které směrování jako takové pravděpodobně nezpomalí. ale v architektuře zařízení a použitých čipech. Omnia Vám nabídne cca 1,5x vyšší propustnost v závislosti na podmínkách, ale stále to není, co požadujete.

omnia utiahne 1gb/s ale pri vacsom mnozstve nasadenych sluzieb (hlavne CPU intenzivne) moze mat aj omnia problem.
odporucam pockat na 6.0 ako uz bolo povedane.

1 Like

Kdy můžeme čekat finální sestavení, stabilní větev… 6.0?:slight_smile: tuší někdo?:-))

Je v HBT, tedy obecně už relativně stabilní Turris OS 6.0 is now in HBT (Testing branch)
ale pro Turris 1.x a SDIO MOX zřejmě stále ne.

Což, jak by řekl @hagrid, pisateli moc nepomůže.