Nízká rychlost internetu

Zdravím, vím, že je tu víc vláken na toto téma, ale nikde jsem nenašel nic, co by odpovídalo mým podmínkám. Už pár let mám připojení 700/700 Mbps, ale na zařízeních na LAN za Turrisem (původním modrákem) nenaměřím víc než 300/500. Chápu, že Turris má sví limity, ty by ale měly být výš než tohle.


image

Na přípojce ale danou rychlost naměřím.

Aktivní mám Dynamický firewall, TinyProxy, UPnP, Statistiky, Detekci nových zařízení a OpenVPN (server). Vypnutí Dynamického firewallu problém nevyřeší. Případně můžu připojit výstup z diagnostiky.

Původně jsem to řešit nechtěl a řekl si, že stejně je čas koupit novou Omnii, až vyjde, ale její vydání je v nedohlednu, tak je na místě zkusit s tím něco udělat. OS 6.5.1.

Může mi prosím někdo poradit, kterým směrem hledat, co zkusit, abych se dobral lepšího využití rychlosti připojení? Mockrát díky.

Co si to otestovat vypnutí dalších vašich instalovaných balíčků ? Některé z nich mohou mít negativní vliv.

Pokud máte specielní požadavky na rychlost, moje zkušenost je ta, že brzdou rychlosti reálného stahování je většinou protistrana. Já jsem v praxi vůbec nepoznal přechod mého připojení 100/100 na 300/100 :-). Změřím to správně a realita je jinde …

Zmínky o obdobných stížnostech si pohledejte v předchozích příspěvcích, např. Nízká rychlost na 1 Gbit přípojce - #2 by viktor

Rozhodně bych nepoužíval měřáky v prohlížeči. Zkuste Speedtest CLI.
WEB APP:


CLI:

Stejný čas, stejný provider, stejný server na druhém břehu.

Díky za reakci. Prošel jsem starší odkazovaná vlákna a nepřišel na nic, co by mi nějak pomohlo. Zkusil jsem odinstalovat ostatní funkce v Reforis, také žádná změna. Zkusil jsem vypnout rozhraní WAN6, také nic.

Díky za reakci. speedtest-cli mi měří horší výsledky (cca 210 / 410) než na webu. Měřím proti serveru v síti mého providera, takže předpokládám, že by test měl proběhnout víceméně rychlostí přípojky, že neteče ven do internetu a zase zpátky.

Pak je to vlastnost. Já vás to v praxi limituje?

Vlastnost? Že Turris nezvládne z WAN víc než 300 Mbps? To jistě ne. Minimálně by na ní už někdo přišel za těch 10 let :slight_smile: Jak mě v praxi limituje to, že moje připojení jede na polovině nominální rychlosti? :slight_smile:

To je výsledek měření, ten se opravdu liší … já ale v reálu na svém připojení nerozeznám linku 100/100 nebo 300/100

Zkusil jste vyradit Turris a zmerit rychlost za modemem? Zvlada vubec modem tyhle rychlosti? Mam take modraka a v pohode me dava 500/50 take od Vodafonu.
P.S. prekvapuje mne vas tarif, VF ma 700/700?

Já bohužel mj. stříhám (4K) video a občas si ho potřebuji stáhnout nebo nahrát do cloudu anebo na servery v práci. A on je rozdíl stahovat 150 GB 85 minut nebo třeba 50.

Není to Vodafone a nemám modem :slight_smile: Je to 6 GHz bezdrát místního poskytovatele. Kdysi dávno myslím zkoušel a šlo to. Akorát jsem pak nad tím mávl rukou, že to vyřeší koupě nového Turrisu. Ale ten je už roky odkládán.

Hm, to je důvod. … Cloud zaručuje smluvně nějaké rychlost Up Down?

Jak tu již bylo psáno, začal bych vynecháním Turrise a měření na přímém napojení k WAN