Neustálé výpadky Wi-Fi

Dobrý den, ahoj,

potřebuji poradit s Wi-Fi na Omnii. Mám nastavenou pouze 2.4 GHz na kartě “Wi-Fi 2” (ve Foris) / “radio1” (v LuCi). Běží ve standardu “n” s 20 MHz auto-select kanálem, TX power auto, země CZ.
Jakékoliv připojené zařízení (notebooky s Windows i Linux, telefony s Androidem i iOS) se velice často odpojují - každé zhruba 2-3 minuty. Wi-Fi je bohužel de facto nepoužitelná. Dělo se to i na starších FW, i teď s posledním 3.11.15.
Vím, že podobné problémy se tady na fóru již řešily, ale všechny jsou již staršího data, starší verze FW a nikde jsem nenašel definitivní řešení. Prosím tedy o vaší pomoc. Děkuji.

Ahoj @athmoss,

pokusím se ti být co nejvíce nápomocen.

První, co je třeba vyzkoušet je poladit si Wi-Fi. Zkus přepnout kanály, zjistit zarušení, podle něho si to taky můžeš odladit. Pro systémy android existuje několik aplikací na odladění Wi-Fi sítě.
Dále, děje se toto i u 5GHz, pokud toto pásmo používáš? Pokud ano, zkus ho také poladit.
Zarušení může vzniknout více Wi-Fi routerama v okolí, které mají zapnuté podobné kanály, případně v tom můžou mít prsty i antény na střechách. Záleží kde je umístěn router a jak je nastaven.

Každopádně můžeš vygenerovat diagnostiky v rozhraní Foris, které se nachází na IP adrese routeru, tedy 192.168.1.1 a tyto diagnostiky nám zaslat na technicikou podporu, kde se na ně můžeme podívat. Společně s diagnostikami nám můžeš zaslat i informace o věcech, které jsem psal výše.
Díky diagnostikám zjistíme více informací o tvojí konfigurace Wi-Fi sítě, nicméně nezjistíme nic o okolních sítích, proto toto info prosím taky doplň.
E-mail na technickou podporu je tech.support@turris.cz.

Ahoj @fasteth,

děkuji za rychlou odpověď.
V Androidu mám Wi-Fi analyzér, můj Turris si na auto zvolil (a už zhruba dva týdny drží) kanál 8. V okolí vidím 5 dalších sítí, které na kanálech docela skáčou (vídám je na 1, 3, 5, 6, 11, 13 plus je tady jedna 40 MHz wide síť zrovna na 8).
5 GHz nepoužívám, nedokázal jsem jí nastavit (ne, že by to nešlo, spíš to neumím) tak, aby síť všude “dosvítíla”. Nicméně analyzér na 5 GHz žádnou síť nevidí, tak by možná stálo za to zkusit to ještě jednou.
Je nějaký log, kde bych uviděl, jestli spadne wlan interface na routru, nebo jestli dojde k deauth klientů? Děkuji.

Pro začátek se zkus podívat do /var/log/messages (při připojení přes SSH) nebo do Stav -> Systémový log (přes LUCI).
Konkrétně pro připojování a odpojování klientů hledej řádky obsahující “hostapd”.