Nepravidelny problem s USB flash diskom

Zdravim,

Pouzivam Omniu (HBS, jednu z prvych z Indiegogo kampane) s NAS perkom, preto pre /srv pouzivam USB 3.0 kluc pripojeny do zadneho USB portu. V poslednej dobe - cca za posledne 4 mesiace sa mi uz minimalne 3x stalo, ze LED na kluci blika ako pri zapise (kludne aj viac ako 24 hod). Ked sa toto stane tak su nasledovne problemy:

Storage plugin vo Forise nedostupny (timeout), Pripojne body v LuCI nedostupne (timeout), Network Shares v LuCI dostupne.
Restart nefunkcny (timeout) – je jedno ci Foris, reForis, LuCI, SSH…
Pridanie/odstranenie balickov nefunkcne v reForis aj v LuCI.
V logoch jadra som nic zvlastne nezaznamenal.

Jedinym riesenim je odpojenie napajania. Potom Omnia normalne nabehne, avsak zadny USB port je vtedy nefunkcny. Predny USB port zvycajne vsak funguje (nie vzdy).
Restart je uz mozne takto vykonat aj normalne.

Po druhom odpojeni napajania/restarte uz su oba USB porty funkcne, Storage plugin je dostupny a aj nakonfigurovany, ako predtym. Vsetko funguje ako ma.

Neviem ci sa jedna o HW alebo SW problem, pripadne ich kombinaciu. Podozrievam tak trochu Pakon, ktory som teraz odinstaloval a uvidim, ci sa problem este zopakuje.
Vyzera to, akoby si nejaky proces ukradol pre seba pristup ku klucu a zablokoval tym vyssie spomenute veci. Pri kontrole kluca v PC, je vsak na kluci stale dostatok volneho miesta (viac ako 99% zo 16GB).

PS: Minuly rok som riesil s podporou problemy s nahodnym a nepravidelnym odpajanim 2,4GHz wifi karty (pouzivam WLE900VX na 2,4GHz), ked mi odpajalo iba telefon a ostatne zariadenia sa tvarili ok. Vtedy mi povedali, ze moze byt kludne problem v danej karte ale aj na doske (tiez boli obcasne vypadky USB portov po restarte).

Také jsem to zažíval s několika flash disky. Domnívám se , že problém je v umístění flešky do zadního portu USB pod wifi anténou - kde zřejmě dochází k rušení. Část toho trápení je tady Problémy s flash diskem (not present a vady ? sektorů)

Pokud jsem dal flešku do předního portu problémy zmizely. Dopředu jsem dával vždy mini provedení.

Pokud v budoucnu budu měnít flash disk, tak se připravím takto: nepoužiji mini provedení, ale klasickou velikost v kovovém pouzdru na krátkou USB prodlužku s kovovým opletem do zadního slotu. A uvidím, zda se moje teorie potvrdí

Hm, zaujimava uvaha.

Ten USB kluc ma kovove telo a po pripojeni k PC normalne funguje. Pouzivam ho takto v Omniii uz viac ako rok a tieto problemy sa zacali objavovat az teraz v zime. Skor podozrievam nejaku SW aktualizaciu z toho obdobia v kombinacii s HW mojej zakladnej dosky v Omnii.
Kludne sa mohlo stat, ze postupne odchadza, kedze funkcnost USB portov je tiez nahodne vypinana. Bol totizto aj moment ked mi nefungoval ani jeden USB port pocas niekolkych restartov.

Pisal som to sem hlavne preto, aby som zistil, ci som jediny s takymto problemom. Kedze sa zda, ze asi ano, bude problem v mojom HW. Keby to bolo rusenim od Wifi, nemal by byt nikdy problem s prednym USB.

Na podpore mi pri problemoch s WiFi navrhli aj diagnostiku dosky, ale to by trvalo podla mna dlho, pravdepodobne by to bolo celkom drahe a s neistym vysledkom + este cena pripadnej opravy (ak bude vobec mozna)…

Bohuzial, nova doska sa zakupit samostatne neda. V pripade kupy bez wifi kariet, diplexerov, anten a chladica, by ta cena snad nebola az taka vysoka ako stoji nova Omnia. Tiez by sa to mohlo prezentovat ako ekologicky pocin. Co vy na to Turris Team? :wink:

Nevymýšlej složitosti a dej flešku na měsíc do předního portu. To že fleška může umírat je taky možné …

On ten USB isty cas v prednom porte bol, potom ako mi prestal fungovat zadny. Cca mesiac az dva tam v klude zil, az mi prestal fungovat aj predny port. Vtedy zas na nejaku dobu zacal fungovat zadny. Po case prestali fungovat oba naraz. Skusil vtedy reset do tovarenskych nastaveni a zacali fungovat obidva porty.

Skusal som vtedy, samozrejme, aj ine USB kluce. Problem bol vsak v portoch.

Já měl úplně stejný problém, cca dva roky zpátky jsem to tady také neúspěšně řešil. Zkoušel jsem takto dva různé USB disky v obou portech a oba dělaly to samé. A ještě se dost přehřívaly. Mým řešením tehdy byl přechod na SSD disk ve slotu na desce. No nakonec jej dnes už ani nevyužívám.
Nicméně připojený externí disk funguje bez problémů, jen jsem musel řešit dodatečné napájení, vždy v portu chvíli vydržel, a pak se “ztratil”. Přitom by jej port utáhnout měl.

EDIT:

Tak jsem dohledal témata, kde jsem přispíval a nebo si je pro zajímavost uložil, vidno to není úplně ojedinělý problém a každý se s tím popasoval po svém:

1
2
3

Zaujimave. Ten usb je dost teply, ale kedze ma kovove telo, myslel, som ze je to bezne, lebo co mam mSata disk v USB adapteri, tak ten sa pomaly neda chytit ani len do ruky, ked je pripojeny k pc.

Cestou mSata disku vsak ist v Omnii nemozem, lebo mam vsetky mpcie uz plne.

USB sa zatial stale drzi po 4,5 dnoch a odinstalovani Pakonu. Uvidim, co ukaze cas.

zadni port je mi podezrelej uz nejakej ten patek…

Taky by neškodilo chybu /srv/ ohlásit emailem … aby byl člověk jako ostříž !

Divne je, ze co mam Omniu u rodicov s podobnymi nastaveniami (taktiez s NAS, bez Pakon, naviac iba jedna VLAN), tak tam USB kluc v zadnom porte funguje bezproblemovo uz niekolko mesiacov.

Podozrievam preto trochu aj ten Pakon, ale hlavne moj HW.

Doposud jsem používal micro flash disky v přední portu … dost se hřály.
Já zvažuji použít místo flashdisku / čtečku a kartu v této sestavě, ale možná to tak chytrý výmysl není :-):
** Kingston SDHC 32GB Canvas Select Plus - záruka 5 let
** nebo Kingston MicroSDHC 32GB Industrial Temp - záruka 10 let
se čtečkou v předním portu
** Kingston Usb Micro SD Card Reader FCR-MRG2
** nebo Kingston MobileLite Plus UHS-II SD reader

No hlavne bych si overil, ze ten thumb drive ma fyzickej prepinac na read-only (zvlast u sandisku u tech micro variant), aby kdyz uz se stane ten r/o problem, aby sis to mohl prepnout a preformatovat. Jinak zacinam preferovat kingston oproti sandisku (driv to bylo naopak). V zadnim portu mam proste flashku u ktere mi nevadi ze prijdu o data (navic je zalohuju jeste na hdd).

Predradit pred to ctectu a pouzit nejakou sd kartu, nu proc ne. Dej pak vedet jak to facha, celkem by me to zajimalo. Hlavne teda u karet asi bude nizsi rychlost, pokud nesahnes po tech nejnovejsich standardech pro 4K videa/obrazky. Ale i tak je to porad min nez usb3.x

Ja se chystam (az mi ten zadni zas odejde), ze proste koupim nejakej epes prodluzovak, na kterej jeste zkusim pridat jeden ferit. A nejspis jeste dam izolaci mezi ten splitter pro antenu ten usb interfejs port (stejne me ceka instalace krytu na diody co mi tiskl kamos :).

Zkontroluji si zaplnění /tmp/ nevím co všechno provozuješ a jak jsi nasměroval ukládání dat.


Mně jednou zlobil Pakon – zaplnil /tmp/ a pak nefungovaly věci, které by si s tím vůbec nespojoval.

Možná plánovaný restart pro vyprázdnění /tmp/
image

Pakon by mel zaplnovat “tmp” jen do urcite miry a pak by mela surricata tato data zpracovat a prenest nekam do “srv” (pokud je to nastaveno). Ano stane se, ze to z nejakeho duvodu nefacha (kdyz je vice sluzeb co pouziva suricatu, ludus/pakon/ids) a jen se plni logy a nic se neodlejva a pak papa satecek.
Ja jsem kdysi vsechny tyhle sluzby vazane na suricatu zrusil, ono to krom tmp taky celkem zatezovalo procaky (a to se mi nelibilo vic), s tim souviselo i to, ze se v jistych situacich mohl snizit sitovej prutok.

Ale i tak jsem v ramci “tmp” udelal par vopicek a nektere veci mam symlinkovane z tmp do srv naprimo (iptables logy, lease fajly a de facto veskere logy a tak). Mam v “rc.local” par radku, ktere mi ty symlinky pri kazdem bootu znova nastavej. A tak nejak se mi drzi “use%” na 1% :slight_smile: v tempu (ty mas 5% coz taky neni zas tak hrozny). Kdyz to jde a vim jak na to (sem tam na to jdu linuxove nez openwrt cestou) tak se snazim do tmp nezapisovat pokud to neni uplne nutne. Kvuli tomu jsem upravoval syslog-ng a logrotate configy a i par scriptu s tim souvisejici.

ad_tmp

jakmile se zaplni , tak proste presane fachat vse, pacz do /tmp je de facto zaroven /var a tam jsou pak /var/etc kam se generujou configy z uci a kdyz pak neco restartujes a on nema kam zapsat (napriklad smb.conf) tak ti pak nejede samba. To by se spis vyplatilo udelat si checker, co ti posle notifikaci kdyz se /tmp naplni do nejakeho limitu. Idealne aby kontrolovat i konkretni cesty/fajly a pripadne pri prekroceni nejake velikosti by udelal rovnou stop/prumaz/start.
Osobne jsem u Pakone dost casto proste ta data v tmp smaznul, pridje se tim jen o sebrana data od posledniho bootu(respektive posledni odrotovana cast). Me ten restart prijde zbytecne “overpowered” :).

imho

pokud pouzivas ludus a pakon zaroven, ja bych se jedne z tech sluzeb zbavil. Ono se to nejak pere o tu suricatu a ta pravidla a vi buh proc sem tam se to nejak rozbije. Nevim jak to je ted(uz nejakej ten patek tyhle vychytavky nepouzivam), ale ludus a pakon nejak chtel jinou sadu balicku a kazdemu se nelibil ten balicek toho druheho (nebo se ani neracil zkusit nainstalovat). Ikdyz jsem to “nejak” rozjel (vsechny tri sluzby naraz), stejne to cas od casu zazlobilo (obvykle po TOS update) a me to nebavilo opravovat metodou “zkus vse co si zkusil minule, snad neco zabere”.

Tak vcera som si vsimol, ze zas usb nesvietilo v zadnom porte. V prednom ano, tak som dal opat restart.
To mi to dlho nevydrzalo…

Kazdopadne akosi teraz nemam cas ani len zapnut notebook, nieto este hladat v logoch, cize tato sprava je skor iba takym oznamenim, ze Pakonom to na 100% nebude.

Taky se s tím morduju … po necelém týdnu mi odešla Kingston Micro SD 16 GB Canvas Select Plus (už nejde zformátovat ani ve Storage ani v PC ). Druhý kus pozoruji. Většinou to do roka nebo dříve odejde

EDIT 23.5.21: Ta ta Canvas Select po nějaké době obživla … asi byla přehřátá :slight_smile:

Je to trápení, pořád se to musí manuálně hlídat … běží mi tam Pakon, AdBlock s DNS report a nějakých 12 grafů - tam budu ubírat podle užitečnosti.

Aktuálně je nasazena Kingston MicroSDHC 8GB Industrial Temp za nějakých 300,-. Plus tato čtečta do USB.
Bez názvu