Nefunkční Turris 1.x - tak nějak plíživě

Dobrý den. Než se vrhnu se šroubovákem na svůj Turris tak bych se tady rád zeptal.
Před pár dny jsem si všiml že se nenačte web rozhraní (Foris/LuCI) ale router fungoval a internet jel tak jsem to neřešil. Až včera jsem potřeboval něco změnit v konfiguraci a když jsem se pokusil přihlásit přes SSH abych router restartoval tak jen než načetl tu úvodní hlášku do shellu trvalo hrozně dlouho a když jsem potom zkusil nějaký příkaz tak vyskočilo #…něco něco a I/O error - pro přesnější info přikládám screenshot. Předpokládám že jde o chybu mikroSD karty. Z toho vycházím. ALE. Vždy to může být cokoliv jiného tak se tady ptám, pro jistotu. Děkuji.
Turris-chyba

Dobrý den,

vyměňte SD kartu, resp. ji zkuste naklonovat, popř. alespoň provést zálohu konfigurace.

Myslel jsem si to, ale furt ve mě hlodala pochybnost jestli to po těch letech co tak spolehlivě a skvěle slouží nebude něco horšího. Měl bych, s dovolením, ještě pár otázek:

  1. když už ho mám rozdělaný na stole mám vyměnit i CR2032 baterku? (jen pro sychr)
  2. máte nějaké dporučení na mikroSD kartu v nějakém “průmyslovém” provedení u které je vyzkoušeno že zase vydrží?
    Děkuji.

Pro sychr určitě, zejména, pokud jste jí ještě neměnil.

Opět, pokud Vám ta stávající vydržela dodnes, nebál bych se obyčejné, ale objektivní zkušenost podloženou nějakými testy nemám.

1 Like

Není ta karta jen plná?
Co ukáže df-h ?

1 Like

Za dobu co mám Turrise jsem už jednou baterku měnil a pravda je že mě to rukáv neutrhne když dám novou :slight_smile: zbytečná otázka. Omlouvám se.
Pokud by se nepovedlo klonování karty, nemám problém si Turrise nastavit znovu. Jen pro případ nemáte, prosím, odkaz do dokumentace na postup vytvoření nové?
Děkuji.

Na tohle se určitě podívám. Zatím ho mám na stole v dílně a počítám že zítra jak se dostanu domů z práce provedu vyjmutí a potom se v mém Mintu mrknu jak to s ní je.
Děkuji.

Pokud chcete začít od začátku, pak můžete využít následující postup.

1 Like

Tak budu muset :frowning: přeci jen mě to nedalo a vyšel jsem do noci. Kartu jsem zkusil připojit ale ta je tuhá jak veka. Budu muset jít krok po kroku a celé načisto znovu.

3 Likes

Jestli mohu doporučit tak osobně používám 32GB Samsung EVO+. Ale i ty mi odešly již 2x. 64GB nemá smysl protože cca po 10 schnapps snapshotech se BTRFS na 64GB nějak vysypalo. Po migraci a rozchození všeho potřebného doporučuji si udělat zálohu pomocí software clonezilla a to tak že kartu z Turrisu vyjmu, dám do čtečtky, nabootuji z flash na počítači clonezillu a vyrobím si image zálohu. Mnohokrát mne to již zachránilo.
Spíše nedoporučuji karty SanDisk a pokud tak raději SanDisk A1 než A2. (A1 má rychlejší odezvy)

Naposled když mi Samsung SD karta v Turrisu odešla tak se zablokovala pro další zápis ale šlo z ní udělat image na novou, což asi nebude Váš pŕípad.

No bohužel ta moje vytuhla fakt ouplně :frowning: a nedostanu se na ni nijak (a to jsem zkoušel ledasco). S tou clonezillou to je dobrý nápad, udělat si image (nebo použiju prostě dd) :wink: pokud jde o kartu tak tam byl právě SanDisk Ultra (10) 32GB a rozhodl jsem se že včil vyzkouším : Samsung MicroSDXC 64GB PRO Endurance - má tam že vydrží vyšší teploty a podobně. Tak uvidím. Pro případ že se “rozsype” jak píšete si udělám ten image a koupím do šuplíku pár třeba těchhle : Samsung MicroSDHC 32GB EVO Plus nebo mám na laborace s Raspberry Pi SanDisk Extreme PRO 32GB - to by mohlo na nějaký ten rok vydržet :slight_smile:
V každém případě děkuji za zkušenosti a poznatky.

1 Like

Samsung MicroSDXC 64GB PRO Endurance je určitě dobrá volba. Mě se osvědčilo udělat jednou za čtvrt roku zálohu image SD karty clonezillou na NAS a zároveň si udělat kopii na druhou SD kartu, kterou mám nalepenou pod víkem modráka takže když se vysype BTRFS tak jen vyměním kartu a dál router funguje a je čas to spravit a zjistit co se stalo někdy v klidu a s přístupem na internet což se dělá lépe než bez internetu či přístupu na domácí NAS. Taky si dělám pro podobné případy zálohy pomocí rsync také na NAS takže v tomto případě je obnova (aktualizace) zpět na na záložní SD kartu otázkou pár minut. Mé běží dva LXC kontejnery debianu a pihole se spoustou služeb takže ty karty docela odchází a dřív ještě na TOS 3 sem experimentoval s 64GB SD kartou ale to se po cca 10 snapshotech ukázalo tak nestabilní že se BTRFS rozsypal asi protože měl turris málo paměti.

Také se mi osvědčilo občas pustit check BTRFS:

btrfs check --repair --force /dev/mmcblk0p2
btrfs quota rescan -w /

a následně reboot

Pokud jsou SD karty různé velikosti tak se zase mordujete s
btrfs filesystem resize -4g /
a expanzí btrfs filesystem resize +max /
což není vždy bez rizika (zlvášt v případě že jsou na BTRFS chyby a je třeba provést shrink)

1 Like

Za chvíli to bude pátý rok, co mi v modrákovi běží microSD karta o velikosti 128 GB a v podstatě o ní nevím. Je fakt, že takovou velikost nevyužívám. Využívám z ní jen 2 GB.
Asi jenom dodám, že jakákoliv microSD karta se může pokazit a je jedno jaká, protože se jedná o flash memory.

2 Likes

Tak nakonec to nebude až tak temný příběh :slight_smile: na disku jsem po velkém hledání našel zálohu konfigurace (turris-backup-2022-01-01_16-59-08.tar.bz2) takže to nebudu muset lepit z paměti. Ani nevím co mě to hned takhle prvního popadlo že sem si udělal tu zálohu :slight_smile: :slight_smile: :slight_smile: v každém případě dobře tak.
A taky jsem našel z jiného projektu takový hodně zkrácený návod k té CloneZilla! Je to taková moje rychlo tvorba ale třeba by to mohlo někomu pomoct.CloneZilla-tvorba-obnova-zalohy

4 Likes

No vidíš, řekne se Nový rok, alkohol, hlava bolavá.
A ty záloha. Dobře ty. :stuck_out_tongue_winking_eye: :+1:

3 Likes

Clonezilla je skvělá na vytváření celých image záloh disků nebo SSD normální PC s windows i linuxem přes sambu rovnou na NAS, když se něco pokazí tak pokud image není nabořený tak je pomoc a obnova celkem rychlá. Interně to používá příkaz partclone, který je mj k dispozici v debianu a v linuxu. Teď vymýšlím jak udělat image zálohu SSD s BTRFS ze kterého mi bootuje omnia. Oproti modrákovi je tam SSD zamontované, ne že by ho nešlo zase vymontovat, připojit v počítači a clonezillou zazálohovat. Asi zkusím pustit partclone v debian LXC zda to zafunguje na /dev/sda1 celou btrfs partition ale trochu se obávám že dělat zálohu horké partition ze které běží jak TOS tak několik LXC navíc z LXC nebude možné.

Mě se několikrát stalo že na 64GB SD kartě se vytvořilo cca 10 snapshotů a i když tam bylo 3/4 volného místa tak se BTRFS úplně rozbil. Pravda bylo to ještě na TOS 3, která měla starší jádro ale i tak to bylo celkem nestabilní. Dost možná že dnes už je situace jiná. Používám tedy 32GB kartu kde je zaplňena v podstatě polovina a průběžně snapshoty raději odmazávám.

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.