Nefunguje mi netmeter

Tento prispevek je relevantni pouze pokud pouzivate Foris pres zabezpeceny prokotol https

Problem ohledne https
@commar ano to je presne ten problem websocketu pres https. Na https mate pridanou vyjimku, ale websockety aktualne bezi na jinem portu.

  1. Po spusteni mereni je potreba otevrit v prohlizeci https://<adresa>:9443/ kde adresa je IP ci DNS Vaseho routeru, jake pouzivate pro Foris. Je dulezite explicitne udat protokol https://.

  2. Prohlizec Vas varuje ohledne neduveryhodneho spojeni. Certifikat je totozny, jaky pouziva Foris (to si muzete zkontrolovat) a je potreba udelit vyjimku. (Po udeleni vyjimky na teto strance bude prohlizec psat neco ve smyslu Secure Connection Failed, coz je ocekavane chovani)

  3. Pote refreshnout Foris a v Netmetru by se vse melo ukazovat tak jak ma.

Poznamka k udelovani vyjimek
Chtel bych jen upozornit na to, ze tuto vyjimku je potreba pridat pouze jednou, stejne jako do Forisu a vicekrat se uz nema ukazat. Stejne tak toto neni vhodne delat kdekoliv jinde, nez v interni siti a pouze pokud vite co delate. Zadny spravne nakonfigurovany web na Internetu jinde nepotrebuje udelovat vyjimku.

Poznamka o planovanych zmenach
V budoucich verzich Forise mame v planu websockety provozovat na stejnem portu jako https (443). Pak uz nebude treba absolvovat udelovani vyjimky navic. Drive to kvuli omezenim weboveho serveru lighttpd neslo.

Stejne tak mame v planu informovat vsechny uzivatele a doporucit pouzivani https i pro Foris. Dulezite je spravne popsat problem s udelovanim vyjimek a vyhody https i pro mene zkusene uzivatele.

Stay tuned