Nastaveni wan u pe3ny.net

Zdravim, netusi nekdo jak zprovoznit omnii (2020) pod pe3ny ISP?

Problem:

  • Mam stary asus router (je to jeste nejaky stary adsl model, muzu zkusit dohledat konkretni model, je-li to podstatne), kdyz mu nastavim wan jako ethernet lan1 (dhcp), tak v pohode ziska IP a pripoji se.

  • Kdyz nastavim omnii na wan pro wan port (eth2), nastavim ho na dhcp a zapojim ho tak se nepripoji (zkousel jsem ping 8.8.8.8 a klasicky unreachable). Komunikace lan → omnia funguje v pohode, ale omnia → wan uz ne.

Co jsem zkousel:

  • Klonovat mac adresu toho asusu - nefungovalo
  • Zapojit asus, a za neho omnii (z lanu asusu na wan omnie) - tohle pak fungovalo, ale rad bych ten asus vyradil uplne.

Nez zacnu prudit podporu ISP, nema nekdo s timhle zkusenosti. Pripadne nejake tipy co jsem nekde mohl prehlidnout?

Čiže vstupny typ pripojenia do ASUSu je ADSL? Ak áno tak žiaľ to Turris priamo neumožňuje - jedine cez SFP modul (par ľudí na fóre to myslím má rozbehane z toho čo som čítal)

Nene, mam ten asus prave preply z adsl wan na ethernet wan (do bytu mi vede klasicky ethernet).

Pokud jste na Omnii správně nastavil WAN (vstupní bránu a související parametry) - případně zkusil klonovat MAC … nevidím důvod proč by to nemělo fungovat. Zkontrolujte nastavení WAN na Omnii - přidejte nějaký restart.

Pak je na řadě provider …

https://www.pe3ny.net/nastaveni-internetu-tv-tel/nastaveni-internet

Nekdy je potreba na WAN rozhrani nastavit VLAN ID.

V prvé řadě je potřeba si říci, jaký typ připojení od nich máte. Nastavení pro GPON bude jiné než pro LAN atp. Někdy je dáno i lokalitou.

Hmm, tak se mi chytne i ntb, kdyz ho primo zapojim do zdi (takze klon mac adresy se zda byt zbytecny). Dnes jsem zkousel dnes psat na podporu, tak uvidim co mi napisou. Kazdopadne diky za rady.

Viktor: OPTI-LAN

Ok, tak problem byl nakonec s kabelama v ramci baraku a v tom, ze ten stary asus/ntb se pak dokazali prepnout do 100Mbit ale omnia stale jela na 1Gbit. Technici kabely opravili a uz to funguje.

1 Like

Jela na gbit proto, ze jste ji 100mbit nedovolil, nebo to byl nejaky bug v autonegotiation?

1 Like

Bug/defaultni nastaveni, nevim. Aspon v GUI jsem tohle nastaveni nenasel a pres ssh pripadne konfiguraky jsem to nemenil.

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.