Nastavení PPPoE pro Bridge modem Zyxel

Pořídil jsem si bonding VDSL, dostal jsem od Cetinu Terminator ( Zyxel ) a nabízeli mi router. Odmítl jsem ho, mám přece Omnii. A to jsem narazil. Mohl by mi někdo srozumitelně poradit, jak a kde nastavit PPPoE ?
Nemyslím jméno a heslo, ale nastavení VLAN ID na 848, MTU na 1492, naklonovat MAC adresu a nastavit VLAN prioritu ?

Naklonovat MAC adresu ceho? Co je to za operatora, Metronet?
MTU nastavovat nemusite, stejne tak prioritu.
VLAN se nastavuje jednoduse, vytvorte WAN pomoci FORISe (pokud jeste nemate) a pak v LuCi v nastaveni Physical settings toho WANu zmente rozhrani z napr. eth2 na eth2.848

2 Likes

Poskytovatel je A1M ( Planet a.s. ) přes Cetin. Potřebují tam MAC adresu routeru, tak abych tam nemusel pořád volat a měnit to, když to budu zkoušet.

Teď to mám připojené přes TP-Link Archer C6, a bez nastaveného MTU to nešlo.

Zatím jsem našel toto:
config interface ‘wan’
option proto ‘pppoe’
option username ‘CETIN’
option password ‘CETIN’
option ifname ‘eth0.848’
option ipv6 ‘auto’
option mtu ‘1492’
option macaddr ‘6D:63:6C:98:69:58’
option persist ‘true’
option maxfail ‘0’
option holdoff ‘10’
Ale nevím jestli eth0 je WAN.

A1M a Metronet jsou snad jedini, kteri vyzaduji registraci MAC adresy. :man_facepalming:t2:
Tu ale nejspis nemuzete definovat na rozhrani WAN, protoze to je virtualni pppoe. Bude spis potreba na definici toho ethX.848 rozhrani.

Takze:
Do jakeho fyzickeho portu je pripojeny Terminator? Na Omnii by port s popisem WAN mel byt eth1: WAN on eth1 versus on eth2 in TOS4 Omnia?

Vytvoril bych nove logicke zarizeni v LuCi, s nazvem napr. “WAN848” s fyzickym rozhranim eth1.848 a tou option macaddr s uvedenou MAC adresou, nasledne bych v SSH zkontroloval, ze rozhrani eth1.848 ma skutecne tuto MAC adresu (pomoci “ip addr show”).

Pak by melo stacit v nastaeni pppoe zvolit to fyzicke rozhrani eth1.848.

1 Like

Zdravím , řeším podobný problém . O2 technik změnil protokol o WAN na PPPoE , zadal jméno a heslo. Pak bylo potřeba ještě nastavit VLAN ID na vtupním portu ( jsem začátečník a učím se :slight_smile: se omlouvám ) ale to nedokázal pořád hledál v LuCI > networks > switch , který tam nemám . Takže jsem si měl dodělat sám . Díky vám se mi to podařilo . Moc děkuji za radu , bylo to jednoduché ale pro jistotu , jestli jsem kroky nastavil správně :slight_smile:

LuCI > Network > Interface > WAN -edit > General settings protokol nastavený na PPPoE a zadaný jméno a heslo
LuCI > Network > Interface > WAN -edit > Physical Settins :
Bridge interfaces jsem nezaškrtnul ( nevím jestli je potřeba nebo není ) . > Interface > dole jsem zadal název eth2.848 a potvrdil.Pak všechny změny jen uložil a potvrdil .

Jiné věci jsem neupravoval ani nenastavoval . V Reforisu při otestování připojení je vše zelené kromě Konektivita IPv4 brány , tak jestli to je problém nebo ne . Díky :slight_smile:

Detekce pripojeni v ReForisu mi na DSL linkach s PPPoE nikdy nefungovala spravne. Pokud bezi internet, povazoval bych to za uspech. :slight_smile:
Rado se stalo!