i přes různé návody a čtení diskuzí jsem v koncích a nedaří se mi nastavit HDD připojený na Turris MOX jako sdílený disk.
Podle návodu jsem nechal instalovat balíček Samba, namountoval jsem disk a provedl sdílení, viz screenshoty níže. Ale nejsem schopen se dostat k disku z počítače. Když sdílím interní složku z Turrisu, funguje přitom dobře, ale připojený disk sdílet odmítá.
Tuším problém v nastavení práv k samotnému disku, ale při pokusu o změnu to vždy vyhodí chybu. Disk je čistě naformátovaný.
… jen po zbeznem mrknuti na screenshoty …
uz jen to pouziti WORKGROUP s sebou nese nemale problemy, pokud mas v siti nejaky W10 stroj (ktery ma defaultne WORKGROUP…, dale pouziti “guest” pristupu
Díky moc. To lomítko tam samozřejmě musí být, zapomněl jsem ho tam pro screenshot přidat, zkoušel jsem všechno možné
Opravdu se mi ten problém jeví v nastavení práv. Ten disk je přidaný, systém ho vidí, ale nemá právo do něj vstoupit. Když se nasdílí složka přímo v paměti Turrisu, všechno švihá jak má. Ale nejsem zkrátka schopen jakkoliv práva změnit a nedokážu disk ani naformátovat přímo přes Turris. V tomto bodě vůbec netuším, co dělám špatně. Jel jsem podle staršího návodu Domácí NAS [Turris wiki]
Díky moc za všechny tipy k nastavení, chtěl jsem to nicméně udělat jednoduše. Má to být jen disk s filmy, hudbou, popř. nějakými fotkami na promítání pro televize a případně audiozařízení, jiné stroje mne nijak netrápí. Soukromá data mám jinde.
Není zde zmínka, že problém byl vyřešen, takže ještě takový nápad. Je v LuCI → Systém → Software povolená samba4? Pokud ne, tak zapnout a nastartovat. Pokud si dobře pamatuji, mě to posunulo dál.