Nastavení NAS na Turris MOX

Zdravím všechny,

i přes různé návody a čtení diskuzí jsem v koncích a nedaří se mi nastavit HDD připojený na Turris MOX jako sdílený disk.
Podle návodu jsem nechal instalovat balíček Samba, namountoval jsem disk a provedl sdílení, viz screenshoty níže. Ale nejsem schopen se dostat k disku z počítače. Když sdílím interní složku z Turrisu, funguje přitom dobře, ale připojený disk sdílet odmítá.

Tuším problém v nastavení práv k samotnému disku, ale při pokusu o změnu to vždy vyhodí chybu. Disk je čistě naformátovaný.

Budu velmi vděčný za jakoukoliv radu. Díky moc.
Příslušné screeenshoty: Bez-n-zvu hosted at ImgBB — ImgBB

Ahoj
mam tu na foru Maxovy poznamky k smb.conf , mrkni treba te to nekam posune.

… jen po zbeznem mrknuti na screenshoty …
uz jen to pouziti WORKGROUP s sebou nese nemale problemy, pokud mas v siti nejaky W10 stroj (ktery ma defaultne WORKGROUP…, dale pouziti “guest” pristupu

Nejspíš blbost, ale co zkusit

\\192.168.1.1\filmyt\

Na lomítkách záleží :slight_smile:

Díky moc. To lomítko tam samozřejmě musí být, zapomněl jsem ho tam pro screenshot přidat, zkoušel jsem všechno možné :slight_smile:
Opravdu se mi ten problém jeví v nastavení práv. Ten disk je přidaný, systém ho vidí, ale nemá právo do něj vstoupit. Když se nasdílí složka přímo v paměti Turrisu, všechno švihá jak má. Ale nejsem zkrátka schopen jakkoliv práva změnit a nedokážu disk ani naformátovat přímo přes Turris. V tomto bodě vůbec netuším, co dělám špatně. Jel jsem podle staršího návodu Domácí NAS [Turris wiki]
Díky moc za všechny tipy k nastavení, chtěl jsem to nicméně udělat jednoduše. Má to být jen disk s filmy, hudbou, popř. nějakými fotkami na promítání pro televize a případně audiozařízení, jiné stroje mne nijak netrápí. Soukromá data mám jinde.
image

Není zde zmínka, že problém byl vyřešen, takže ještě takový nápad. Je v LuCI → Systém → Software povolená samba4? Pokud ne, tak zapnout a nastartovat. Pokud si dobře pamatuji, mě to posunulo dál.