Nastavení IPv6 u Metronet VDSL

Mám od Metronet přidělenou veřejnou IPv4 a IPv6 /56 a chtěl bych je provozovat v dual stacku. Potíž je, že vlastně nevím jak to nakonfigurovat, tak nějak jsem se domníval že stačí flashnout poslední TOS na Omnii, dát tam přes reForis PPPoE, VLAN ID a DHCPv6 a všechno bude samo fungovat … Ale bohužel.

Zatímco TO přes SSH nemá s ping6 do WANu žádný problém, u Windows klientů je to katastrofa, občas to 2 hodiny funguje, pak 2 zase ne, občas se stav mění co pár minut, někdy projdou jen 2 pingy z 1000, když se zrovna PC probudí.

IPv4 je naprosto bez problémů. Nemáte někdo tušení co se tam tak mlátí a co je potřeba udělat aby LAN hosti měli spolehlivou IPv6 konektivitu do WAN stejně tak jako ji má samotný router? Díky.

Ping u Windows hosta, IPv6 hapruje a ztrácí spojení zatímco IPv4 frčí spolehlivě:

Ping statistics for 77.75.79.222:
    Packets: Sent = 5883, Received = 5867, Lost = 16 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 13ms, Maximum = 215ms, Average = 14ms

Ping statistics for 2a02:598:2::1222:
    Packets: Sent = 6848, Received = 6205, Lost = 643 (9% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 13ms, Maximum = 216ms, Average = 14ms

Moc informací jste nedal, ale obecně: Nastavení ve Forisu by mělo stačit a fungovat bez problému. Pokud vám na koncových stanicích náhodně vypadává IPv6 konektivita, zatímco na routeru funguje bez problému, může to způsobovat nějaké zařízení v LAN síti, které se chová jako nechtěný IPv6 směrovač a posílá do sítě zprávy RA, čímž ji v pravidelných intervalech rozbíjí.

Výpis ipconfig /all z nějaké stanice s Windows v okamžiku, kdy je IPv6 rozbité, by to mohl prokázat a taky vás nasměrovat na MAC adresu zařízení, které je za to zodpovědné.

Také by mohl být problém úplně někde jinde, například že prefix přidělený od operátora pravidelně expiruje. Ale to by asi ovlivnilo i konektivitu na routeru samotném.

1 Like

Ještě mě napadá, pokud používáte nějakou složitější konfiguraci s více VLAN, může jít o problém, že tagované rámce unikají z některých portů switche a tedy rušivý směrovač může být sama Omnia v jiné VLAN - protože Windows při příjmu ignorují 802.1q hlavičku a přijímají data ze všech VLAN najednou.

1 Like

Dobrý odhad. Zkusil jsem tedy ze zvědavosti znovu čistý reinstall na TOS 6.1.0 a odpojil vše krom 1 Windows PC a vše drželo dobře, wireless Android a Windows taky v pohodě. Sypat se to začalo až po připojení starého Zyxel P-660HN-T3A_IPv6, který je nakonfigurovaný jako AP. :roll_eyes: To mám za to že recykluju starý šrot :smiley:. Po jeho odpojení vše znovu naběhlo. Díky moc.

This topic was automatically closed 3 days after the last reply. New replies are no longer allowed.