Nastal cas koupit novy router?

Zdravim. Dnes v noci jmuj T1.1 dostal tuhle hlasku:

Oznámení o chybách

Odinstalovali jste podporu btrfs, ale stále ji používáte, váš router se pravděpodobně rozbije

Oznámení o novinkách

Váš router bude automaticky aktualizován na nejnovější verzi Turris OS. Další aktualizace nainstaluje balíček ‘tos3to4’ a migrace započne.

Více informací naleznete v dokumentaci 3.x migration - Turris Documentation.

  • reForis
    • Several bug fixes
    • Updated translations
  • Security fixes
    • ffmpeg
  • Updated Knot Resolver and lighttpd

Oznámení o aktualizacích

• Nainstalovaná verze 6.3-1 balíku libreadline
• Nainstalovaná verze 1.06.95-1 balíku bc
• Nainstalovaná verze 2.29.2-2 balíku libmount
• Nainstalovaná verze 2.29.2-2 balíku mount-utils
• Nainstalovaná verze 1.2 balíku tos3to4-notify
• Nainstalovaná verze 11.10 balíku userlists
Samozrejme jsem BTRFS neodinstaloval. Ocekavam, ze po aktualizaci zustanu bez internetu. Tak uvidime…

Chce se občas kouknout do dokumentace, jak Vás zpráva kterou jste sám dal naviguje. Když se podíváte do sekce o známých problémech, se kterými nic nedokážeme udělat, tak uvidíte, že to pouze falešné upozornění (tedy jen v tomto případě). 3.x migration - Turris Documentation

Diky za info. Chce to obcas se kouknout do dokumentace? Kouknul bych tam, kdybych chtel migrovat. ja ale nechtel. No nic, vypada to, ze modrak funguje. Uz jen prijit na to, jak se dostanu do reForisu a muzu na router zase zapomenout.

Taky mi nefungoval reForis. Viz následující příspěvěk:

V tom případě bylo možné aktualizace zakázat a vypnout, ale bohužel už bychom neposkytovali žádnou podporu pro zastaralou verzi Turris OS a také byste nebyl dostatečně chráněn vůči hrozbám na Internetu.

Nejen na sociálních sitích, ale také zde na fóru jsme oznamovali, že dojde k nejbližší době ke spuštění automatické migrace, aby bylo možné se soustředit na vývoj novějších funkcí a také k tomu došlo včera.

Novější verze Turris OS má spoustu výhod - aktuální verze balíčků, které jsou podporované vývojářemi. Dostávají záplaty, přispíváme do OpenWrt repozitářů a není nutné se soustředit na dvě zcela odlišné verze Turris OS a udržovat je. Proto bylo nutné spustit automatickou migraci. Navíc verze Turris OS 5.x běží na aktuální verzi OpenWrt, což nám umožní vydávat nové verze častěji.

Budeme moci upustit od našeho starého systému sběru dat uCollectu, zrušit webovou stránku project.turris.cz a mnoho služeb společných s tím. Přece jen už nějakou dobu jsme vyvíjeli detekci útoku Turris:Sentinel, nové uživatelské rozhraní reForis ve kterém najdete možnost např. využívat snapshoty a neřešit to vše pomocí CLI.

Není to vlastně důležité, že router po migraci funguje tak jak má a že je na nejnovější verzi Turris OS?

3 Likes

Když jsem zkoušel migraci na Turrisu 1.0 asi před 4 dny tak jsem na tom byl podobně :slight_smile: navíc po restartu nefungovala síť ani wifi takže rychlé řešení bylo - konzole a vrátit snapshot na 3.x a následně úplně zakázat aktualizace ( do té doby jsem měl nastaveno aktualizace po schválení ). Postupně pročítám problémy s migrací a je asi jasné, že u mně je problém v tom, že mám 2 WiFi sítě ( jedna karta ) a 2 VLANy - takže neproběhla migrace nastavení swconfigu na DSA režim. Teda nejdřív musím nastudovat rozdíly nastavení VLANů abych věděl co a jak po migraci opravit :slight_smile: Příští migraci ( až vyšetřím čas ) asi provedu přes konzoli s logováním ať vím co se děje a co bude za případné chyby …

A potom Omnie kde běží několik LXC a boot je z SSD - tam už jsem to taky kdysi zkoušel, takže už vím alespoň co kde změnit v LXC :slight_smile:

Za přápadné logy bych byl rád. Migraci neděláme naschvál abychom rozbili routery. Vážně nebylo snadné ji připravit, jak se třeba můžete dozvědět v Turris Akademii 9. Pokrýt všechny možné konfigurace v testování a následně v migraci je prakticky nemožné. Je to daň za to, že nad routerem máte naprostou kontrolu a můžete nastavit prakticky vše jak jen chcete.

4 Likes

Jeste jednou zdravim. Tak v mem pripade tedy probehla migrace ok. Vsechno, vcetne ReForisu i obou WiFi karet funguje. Modrak je opet modernim a me ranni rozechveni bylo zbytecne. Diky!

4 Likes

Jasně klidně dodám celý log z Putty ( možná to zase zkusím o víkendu ). Nestěžuji si a důvody znám a chápu - problémy jsem čekal, ale taky vím, že se vyřeší - jen je třeba to správně načasovat aby nás rodiny neukamenovaly :slight_smile:

4 Likes

Tak na druhý pokus vše OK - jen jsem po upgradu přehodil ty obrácené lany :slight_smile: celou dobu jsem měl konzoli takže log klidně dodám, ale asi není třeba když to dopadlo OK.

2 Likes

Dnes v noci asi pokus o dalsi automatickou aktualizaci. Skoncilo to:
Updater selhal:

runtime: [string “requests”]:430: [string “utils”]:422: Unable to finish URI (https://repo.turris.cz/hbs/turris1x/lists/pkglists/3g.lua): Download failed: Couldn’t resolve host ‘repo.turris.cz’
Fakt je nutny cpat na modraky TOS 5?

Novou aktualizaci jsme ještě nevydali. Řekl bych, že chybová hláška Couldn’t resolve host ‘repo.turris.cz’ mluví v tomto ohledu docela zřetelně, kde by mohl být problém.

Mohl byste nám prozradit, kdy jste tu notifikaci obdržel? Nemohlo by se jednat např. v časných ranních hodinách o krátkodobou nedostupnost ISP? Když spustíte znovu pkgupdate, ať už pomocí uživatelského rozhraní reForis, kde můžete zkontrolovat dostupnost nových aktualizací v záložce Aktualizace, případně pokročilý uživatele mohou příkaz vyvolat v příkazové řádce, tak vše je v pořádku?

Dále by nám pomohlo vědět, zda používáte IPv4 nebo IPv6 připojení, ale to vše zjistíme pokud nám zašlete diagnostiky.

Chtěl jsem tuto otázku mlčky přeskočit, ale jestli se nepletu tak u vás v konkrétním případě došlo k tomu, že modrák i přes velký skok mezi verzemi OpenWrt funguje a pouze došlo k zaslání false-positive notifikace, že se může rozbít. Částečně za to může nová verze, ale nedostupnost připojení k Internetu není na nás a tedy není důvod novou verzi hejtit. Jaké problémy daná notifikace přinesla? O_o.

A ano, bylo to doopravdy nutné.

1 Like

Router routuje, vse ok. Aktualizace v reForisu nenasla nic noveho, takze asi uz zadny problem. Dik za reakci…

1 Like