Aktualizoval jsem svůj Turris 1.0 na poslední verze a rovnou jsem migroval na BTRFS.
Mám k Turrisu připojené 3 disky, rád bych je používal jako NAS, ale mount přes LuCI už pravděpodobně nefunguje (dle “Errata - seznam známých chyb”)
Nechci požívat mount, pomocí sda1/sdb1/sdc1, ale rád bych používal UUID disku, z důvodu možného přeházení disků při restartech.
Jaké můžu/musím použít příkazy pro mount jednotlivých disků pomocí jejich UUID? Můžu místo “dev/sda1” použít “dev/xxxx” kdy “xxxx” je UUID disku?
Jaký by měl být prosím postup? Zvládnu to přes terminál, nebo budu muset vytvářet nějaký script?
Ještě bych měl doplňující dotaz:
Dříve jsem měl disky se souborovým systémem NFTS, po nějaké aktualizaci se odpojily a nebyl jsem schopen je připojit zpátky. Po formatu na ext4 se mi to povedlo.
Bohužel přestalo fungovat následující:
Při NFTS jsem byl schopen na disky kopírovat soubory přímo přes Total Commander, do složky, ve které jsem zrovna byl. Při ext4 již toto nebylo možné a musel jsem používat WinSCP. Má na to vliv použitý souborový systém (a to, že ext4 je primárně pro Linux a Win s ním neumí pracovat), nebo bylo špatně ještě něco (snažil jsem se mít nastaveno vše stejně, jako předtím)
Moje výbava: Windows, Putty, WinSCP a Google
Moc díky za nasměrování.
Snažil jsem se tu něco najít, ale nic,podle čeho bych to byl schopen udělat, jsem bohužel nenašel.
Přiznám se, že jsem tento odkaz našel a pročetl už dříve + jsem projel i sekci “Storage devices” v dokumentaci na openwrt.org, ale úplně chytrý z toho nejsem
Pochopil jsme z toho, že “fstab” je konfigurační soubor, do kterého můžu doplněním řádků dopsat, že se konkrétní disk připojí do zadaného adresáře. Není mi ale jasné, jak editovat fstab, struktura toho a taky jak a kam to vlastně píšu
config 'mount’ - znamená že spouštím příkaz “mount” s podmínkami?
option target '/mnt/sda1’ - do jakého adresáře se připojí
option uuid 'e81a771e-249f-4f9e-ab30-b2fb73789744’ - definice disku
option enabled ‘0’ - tomuto nerozumím
Vím, že se ptám jak blbec, ale rád bych tomu porozuměl
Vzhledem k tomu, že mé vlákna na fóru se asi stala neviditelná, pokusím se vyjádřit zde. Jak jsem rozepsal zde, nainstaloval jsem
0002:05:00.0 SATA controller: ASMedia Technology Inc. ASM1062 Serial ATA Controller (rev 02)
Připojený SATA disk (exfat, 2TB) najdu v /dev/sda1. Ovšem jediné, co funguje je manuální mount /dev/sda1 -t exfat /mnt/nas. Pokud se pokusím pomocí fstab
po restartu se disk nenamountuje, pouze se v LuCi objeví v přípojných bodech /dev/sda1 (not present). Zajímavé je, že ani při bklid se neukáže. Vyřešil jsem pomocí mount v local.rc, ale něco je evidentně špatně.
Postupoval som podľa návodu v dokumentácii a dopadol som rovnako, na fóre som našiel postup na root pre sambu ktorého význam mi neni celkom jasný a sám o sebe nestačil tak som na share ešte urobil chmod (chmod -R 777 “tvoj shareovany mount”), čo tu na fóre tiež niekto spomínal a potom to šlo (ten samba root možno nebol potrebný ale to neviem).
Ak to tu bude zázrakom čítať niekto zodpovedný tak by bolo fajn overiť si funkčnosť postupu v dokumentácii a prípadne ho aktualizovať