mSATA není vidět

Osadil jsem do mSATA 1TB disk, ale reForis - Storage o něm nic neví.

Jsou tedy dvě otázky:

1. podporuje router takto velké disky?
  2. není to SW bug a šlo by ověřit přes CLI?

A máš ten disk ve správném slotu ? mSATA umí jen 1 z těch 3 to tam jsou.

https://wiki.turris.cz/en/public/add_ssd

1 Like

Na to jsem nakonec také přišel, ale je tu celkem velký problém, který se již na fóru řešil v roce 2022 a do dnešních dnů se nic nevyřešilo :see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil:, dokonce je to ještě o trochu horší.
Distanční sloupky jsou pravděpodobně připájené / zalisované do tištěného spoje, tj. nedají se jednoduše přemístit jak ukazuje video návod. Nevím proč výrobce nezajistil mSATA rozhraní na obou krajních portech a bylo by to bez starostí. Zároveň v balení nejsou distanční sloupky se šroubky pro osazení kratších modulů (např. Wifi modul po přemístění)

S distančními sloupky jsem neměl žádný problém, byly volně pohyblivé (až moc!)… Snad jediná komplikace byla (je), že se Omnia musí kompletně rozebrat a zpátky složit :wink: Ale to by měl i minimálně technický zdatný uživatel zvládnout :wink: jinak by se do toho raději ani neměl pouštět :wink:

To máš asi starší model. U těch nových to asi pro rychlejší výrobu rovnou stroj napevno osadí (rychlejší výroba, ale uživatelské peklo) a vyndavat se mi to pomocí horkého vzduchu opravdu nechce, skoro to vypadá jako, že to je nalisované.
Řešením bude pro mSATA disk adaptér pro větší rozměr karty.
A pro Wi-Fi dva nové distanční sloupky.

Překvapuje mě, že nikde není informace, že to výrobce změnil, návody pořád ukazují původní šroubovatelné distanční sloupky…

Řešil někdo?

Výrobce nic nezměnil, těch desek s připájenými sloupky bylo vyrobeno cca 150 (přesné číslo už nedohledám) a další desky jsou standardně osazené šroubovacími sloupky.

Co na tom chceš řešit? Můžeš napsat na podporu a oni ti nějaké řešení už poradí.

Tak pokud jsou opravdu pripajene, mely by jit odpajet, ne? To by mohlo byt trochu pratelstejsi ke zbytku desky nez horky vzduch. Videl bych to nakapat cin dovnitr sloupku a prohrivat skrz ten cin. Ale to opravdu pouze pokud jsou ty sloupky pripajene.

Ano, jsou připájené a ano, jdou odpájet. Já na to použil horký vzduch a úzkou trysku.

1 Like

Proč, když výrobce nic nezměnil se do distribuce dostalo 150 ks něčeho s čím jsou jen dodatečné problémy? Pokud bych odpájel, pak budu řešit, zda znovu připájet a hlavně jak přidělat, když šroubky v balení nejsou a není ani popis co tam dát…:see_no_evil::see_no_evil::see_no_evil:
Asi zkusím výměnu :grinning:

Jen pro informaci. Servis nabídl velmi ochotně uvedení desky do souladu s video návodem :+1:. Tj. odstraní napevno přidělané sloupky a dodá šroubovací.

3 Likes