MOX za Shieldom

Ako naconfigurovat MOX za Shieldom?

mox poskytuje rovnaku funkcionalitu ako shield.
ma pramaly zmysel mat oba

minimalne, akurat je o prakticky nemozne dostat sa zo sveta do vnutornej siete prostrednictvom VPN.

iste. Ale mox za shieldom ti dokaze presne urobit tu istu pracu ako shield. v takomto pripade je shield zbytocny.

v nastaveni interfaces je mozne wan interface pripojit do LAN a v nastaveni LAN je mozno zakazat dhcp. tym by sa mal mox premenit na bridge kde by prepajal len pripojene zariadenia.

Ale taketo zapojenie nema velky zmysel - ako vravim, MOX dokaze urobit vsetko co shield, plus nieco navyse. Este aj ethernet portov moze mat viac ze nahradi shield

Nevím, ale Shield mi přijde dobrý pro lidi, co nemají MOX nebo Omnii a nemají v plánu nic takového pořizovat, tam to chápu a rozumím tomu. Jinak já mám Omnii a za ní plně vybavený MOX, který funguje bez problémů včetně funkčního VPN v Omnii, odkud se dostanu ke všem připojeným zařízením odkudkoliv. Bez funkčního VPN si už ani neumím svou síť představit.

A nejlevnější by byl MOX nakonfigurovaný mimo jiné jako firewall.

1 Like

Tak o peníze nejde, mám koupeno přes Indiegogo oboje, takže to bylo levnější, než je z běžného prodeje. Navíc mám ještě jednu záložní Omnii a Turris 1.1, další Turris 1.1. jsem nedávno přenechal dál, už jsem toho měl prostě moc :laughing:. Jinak pokud bych řešil peníze, tak viz viktor.

a ja ti znovu hovorim, ze mox vie fungovat ako router aj firewall aj acces point. vie zastupit komplet pracu shieldu, takze shield tam mas zbytocne.

hardverovo je shield len osklbany mox.

Ano. Ale umím představit třeba, že někdo potřebuje mít ty různé funkce na různých fyzických místech. (třeba to WiFi)

1 Like

Tak proto vznikl MOX, jenže pak se ukázalo, že MOX A s SDIO zvládne obsloužit jen osm klientů a občas se při restartu zasekne a bylo po nápadu (pro úplnost říká někdo, kdo takových zařízení sám vlastní nebo spravuje více, nechce je vracet a tajně pořád doufá, že to vyřeší nový firmware anebo patch do jádra).

A pak už si pomalu rovnou můžete koupit Omnii.

1 Like

tak v tom pripade by asi fungovalo na MOXe zakazat DHCP, a WAN port zapojit do LAN siete, IP nastavit staticky.

ked pozeram na reforis (mam omniu ale nemal by byt rozdiel), LAN porty do WAN zapojit neviem (tam by fungoval dhcp klient).

potom tu mam len otazku ci to nie je zbytocne drahe AP :slight_smile:

MOX A s SDIO je zbytečně drahé AP do chvíle, než se vyřeší jeho problémy. Můj stále nenaplněný sen je mít Omnii jako kontrolér a ovládat skrze ní více MOX AP. Pořád ale zároveň věřím, že tak zařízení z rodiny Turris budu jednou používat.

2 Likes

mox je skvely, pokial si clovek potrebuje dokupit napriklad eth/usb addon, ale na “hlupe” AP sa mi zda predrazeny.

ale pokial rozmyslame dopredu a chceme mat nejake moznosti v rezerve, nie je problem.

S SDIO je těžké být spokojený a to i v kombinaci s MOX B. Jediné aktuální solidní řešení je kombinace MOX B a G společně se dvěma mPCI kartami jako je řešená Omnie, což vyjde na pomalu víc, než Omnie jako taková.