Mox - RIP aneb odpocivej v pokoji?

Rozumim tomu spravne, ze po ohlaseni nove verze Omnie uz nelze ani snit o novych modulech (ne, ze by od ukonceni Indiegogo kampane byl nejaky novy modul)?

Me by se hrozne libil modul s modemem, abych nemusel mit pred Moxem ten kram od Vodafone (UPC update), ktery ma XYZ bezpecnostnich chyb. Tam kdyz by to Vodafone akceptnul, mohla by to byt zajimava konkurencni vyhoda pro CZ.NIC a potencialni zvyseni prodeju, ktere jsou nyni pravdepodobne ubohe - jinak by neohlasovali novou Omnii.

Pak bych si rad koupil krytky z kovu (lepsi pasivni chlazeni a stineni), jak ty 6-ti hrany, tak predni i zadni krytky, mozna cele krabicky, kde by bylo lepe reseno proudeni vzduchu - treba jen tim, ze by mely nizsi pricky. Jenomze vyvojari se nenamahali zverejnit ani zdrojova 3D tech krytek, aby si lide nemohli jednoduse tisknout alespon z plastu to, co potrebuji. A pritom na prodeji tech krytek podle me nemuzou mit zadnou rozumnou marzi, aby si 3D museli jakkoli chranit.

Zdejsi napad s UPS bych take vyuzil, ani by nemusela mit tolik amperu, stacilo by mi bezpecne ukoncit vsechny pripojene USB disky, ktere mam nastavene jako sitove.

A nebo treba takova “blbost” mit moznost si zapojit maly M.2 nebo SATA SSD disk dovnitr, aby mi to nebralo volny USB port.

A hlavne, tlacitko na 100% fungujici restart by se velmi hodilo, abych po restartu z reForisu nemusel pri kazdem druhem pokusu odpojovat a zase pripojovat privodni kabel…

Je to proste skoda, s Moxem jsem se zacal otukavat a tak nejak se snad i szijeme a pak doufam, ze bude fungovat peknych par let, jen z HW stranky asi nemuzeme cekat vubec nic noveho. :-/ Jak rad bych se mylil…

2 Likes

Veškeré STL modely pro Turris MOX jsou dostupné na našem Thingieverse profilu.

Tohle by ocenilo více lidí.

O tomto bohužel nerozhoduje Vodafone, ale výrobce čipů, co se v těch modemech používají. Pro něj je ale český trh tak malý, že prostě nemá zájem (což ovšem neznamená, že se do budoucna nemůže situace změnit).

3 Likes

Diky za link na ty 3D modely - hledal jsem je pred rokem, ted jsem zjistil, ze zde v kvetnu Pepe postnul link, takze diky moc. Beru to jako vlastovcicku nadeje, ze jeste neni vse ztraceno. :slight_smile:

PS: Koukam, ze v 3D modelech je i wall mount (6-ti hranna deska s dirami pro srouby na montaz na stenu), kdyz jsem vcera prochazel forum, objevil jsem post s fotkami uzivatelu, jak to prichytavaji na stenu (Share your cool custom wall mounts and cases with us [we will reward the best ones! <3] - Community office - Turris forum) - byly tam ruzne pasky, konzolky atp, proste divocina, :slight_smile: ale toto jsem nezaznamenal ani tam. Mozna by stalo za to na ty 3D modely zde na foru malinko upozornit. :wink:

Budeme doufat. Kdyz bylo oznameno prevzeti UPS, sla informace, ze VF prebira trh nejen v CR+SR, ale i v Nemecku, coz uz je celkem velky trh. Meli plany jen v tom Nemecku mit do konce tohoto roku 25 mil. domacnosti (Obchod roku potvrzen. Vodafone koupil české UPC a další tři kabelovky - iDNES.cz), nevim, jak jim to dopadlo, ale je to vyrazne vice nez 1-2 mega pripojeni v CR. Uvidime… :slight_smile:

Nemyslím si, že by už nikdy nevyšel žádný nový modul pro MOX (např. už teď se připravuje výkonnější modul A, snad bez vypadávání SDIO), ale modem to nejspíš nebude. Viz SMRT (zrušený DSL bridge od CZ.NIC, který se ale pořád dá na černém trhu sehnat).

Topologií i technologií je navíc tolik. Není snazší použít bridge, často včetně PoE, i když ano, je to další krabička (což by ale další modul byl také)? Sdílejte, než to smažou!

1 Like