MOX - kritika, tipy, úpravy, výkon WIFI, teplota WIFI

POUŽITÝ MOX
Od pátku do pondělí jsem se trápil s prvotním nastavením,statické adresy IP,MAC,DNS,DNSSEC. Za dobu mého života jsem neměl nikdy takové problémy se základním nastavením routerů kde natukám pár číšel a za 5 min hotovo. Vždy stačilo pouze klonovat MAC adresu ntb. protože byla u poskytovatele svázaná s IP adresou, u moxe to nefungovalo. Po pročtení diskuzí, (stažený MEDKIT,OBRAZ SYSTÉMU v RARu se nerozbaluje,kopíruje se na flash disk tak jak je) aktualizací přes USB (to je taky… potřeba 3 ruce… jako fakt ???) by mělo s novým systémem fungovat nebo po přeskočení nefunkčního průvodce prvním nastavením, změna DNS… Nakonec jsem psal svému poskytovateli že mám turris který nejde nakonfigurovat, posílal jsem screeny co to dělá a nedělá protože tp-link archer bezproblému po celou dobu fungoval ale turris nakonfigurovat prostě nešel. Ten v pondelí ráno zrušil vazbu MAC s IP a řekl že to bude fungovat, nefungovalo. Asi po 5 hodinách jsem nastavil původní konfiguraci a záhadně se rozjela IPv4 konektivita, nejsem žádný síťař tak nemám vůbec tušení proč.

22.3.2022 v podvečer začal být MOX nějak pomalý, jak přes wifi tak ethernet, pomalu načítal stránky nebo nenačítal vůbec. Chtěl sem googlit na turris forum ale s tou rychlosti se to nedalo. Po těch starostech s MOXem co tady čtete asi víte jakou jsem měl náladu.
Jak naschvál za to nemohl MOX ale útok na dialtelecom/quantcom, co zveřejnil můj poskytovatel, víc podrobností nevím.

PUTTY / Bitvise SSH Client
Doporučovaný program putty podle oficiálního návodu vymýšlel… a to sem chtěl jen vygenerovat token pro sentinel wiev.Doteď nechápu jak to může někdo zprovoznit, ani nepoznám jestli píšu správně heslo, nepoznám jestli vůbec nějaké heslo píšu, nepoznám jestli jsem to heslo vložil,jak pravým tlačítkem myši tak kombinací kláves CTRL+SHIFT+INSERT, po zkouškách změny klávesnice, nastavení klávesnice v putty…Zkrátím to. Bitvise SSH Client, do minuty jsem byl přihlášený a to sem ten program v životě neovládal. (Na druhý den jsem se dočet že to jde nově s forisu, to nasere)

ANTÉNY
Nechápu jak vnitřní FLEX antény mohou někomu stačit,docela by mě zajímaly vaše zkušenosti se signálem wifi 5ghz, bydlím v bytě a ve vedlejší místnosti přes stěnu mám jen jednu čárku která postupně mizí a připojení v ntb, telefonu pak logicky vypadává,zkoušel jsem si hrát v nastavení luci s vysílacím výkonem v mW a vzdáleností v metrech, instalace alternativních ovladačů taky nepomohla, externí antény to snad spraví pokud nejde o softwarovou chybu.
Nechápu jejich větu" díky integrovaným anténám a bez jediného šroubku i zbytečných diod je MOX praktický"
jejich FLEX 2/3dB integrované antény zabijí signál celkem výkonné wifi karty WLE900VX, když si najdu videa s moxem na YT tak tam externí antény jsou. I v datasheetu na COMPEX podle vysílacího a příjímacího výkonu mi toho přijde škoda. Proč je ve finální ,prodejní verzi neosadily? Proč se neprodává upgrade kit s anténama a pigtaily ? Proč mám zhánět pigtail s názvem U.FL konektoru na SMA/RP-SMA a riskovat že koupím něco jinýho ? Je to open-source, proč to není zveřejněný ? Zbytečný hodiny hledání.

VYSÍLACÍ VÝKON WIFI KARTY WLE900VX
zajímavé je že v luci-síť-bezdrátová síť-upravit-obecné nastavení-max vysílací výkon jsem měl možnost pouze do 13dBm. zjistil sem si max vysílací výkon v ČR 20 dBm/100 mW i když na oficiálních stránkách spectrum.ctu.cz je o frekvenci 5Ghz až 200mW pouze pro použití uvnitř budovy nebo na místech podobných, například ve vlaku nebo v letadle, kde stínění poskytne potřebný útlum a to cihlová nebo betonová stěna tlustší než 6cm poskytne, konektory antén mají taky svůj útlum. Tak bych se vysílacího výkonu vůbec nebál, zkusil jsem přenastavit pokročilá nastavení-kod země 00-World nebo výchozí nastavení ovladače a vysílací výkon mi šlo zvýšit na 23dBm/199mW.Pak jsem vrátil kod země na CZ. Já mám s čím srovnat a po ůpravě má skoro stejný dosah jako tp-link archer Ac5400x, který dosáhne 5Ghz přes celý byt 3+KK až na balkon. Při nastavování se wifi karta často nehlásila, odpojovala, prošla resety,restarty ale dobrá zpráva je že by to mělo jít a dál si s tím hraju,zkusil jsem kartu i vypnout před jakýkoliv nastavením a teprve poté zapnout, restartovat. Asi by bylo lepší nastavit pevnou vysílací hodnotu aby výkon nekolísal, podle WIFI Analyzeru se zmenšuje,zvetšuje pořád dokola. Zatím co archer AC5400X drží.

TEPLOTA WIFIKARTY
Výrobce WLE900VX píše, provozní teplota až 70°C, to mi přijde hraniční s životností elektroniky, navržené modulární šasi ani děrováni po stranách MOXe podle čínské termokamery teplo vůbec neodvádí a nemám rád zbytečně hřející komponentu, ani aktivní chlazení kvůli hromadění prachu, takže jsem použil tlustou teplovodivou gumu a vložil mezi základní desku a wifi modul, shora wifi karty jsem dal tenkou teplovodivou gumu a navíc chladič co byl po ruce, ideální by byla sada na chlazení M.2 disků, prostoru je tam dost. Ale dejte pozor na slot pro simkartu. Pokud vás napadá teplovodivá pasta, já bych ji tam nepatlal.
Neměřil jsem max teplotu karty ale asi 2H běhu při běžném prohlížení stránek.

ZAJIŠTĚNÍ U.FL KONEKTORŮ PROTI ODPOJENÍ
Podle mě podcenily U.FL které by měli být zajištěny proti rozpojení a to se může stát při skládání moxe, nebo vyzářeným teplem karty, vždyť může mít až 70°C a ten konektor U.FL je přece vodivý a na správným místě kontaktu, může při odpojení nebo špatném zacvaknuti udělat pěknou neplechu,obvykle bývá napájení a GND na pinech hned vedle sebe a to na GPIO a MOXTET je, takže stačí malý předmět. A zkrat je na světě 12V 2,5A pokud nemá ochranu proti zkratu. Aspon U.FL prosímvás přelepte páskou, ideálně kaptonová teplotně odolná. (v mém notebooku s wifi6 a NAS qnap jsou pigtaily zajištěné zacvakávacím plastem)Určitě to tak vaše wifi karty mají také.

INDIKAČNÍ LED DIODY RED
Dál mi chybí v opensource informacích detailnější popis 3 červených diod které mají oba moduly B G (předpokládám že jsou pro servisní účely ale prostřední diodu odhaduju na komunikaci wifi modulu přes mPCIe. Jasný, můžete namítnout mox není určen pro lidi kteří chtějí vědět o diodách ale takový lidi se o to nezajímají). A přijde mi líto že si nemůžu měnit barvu na diodách jak to jde údajně na omnii, tady jsou všehny jednobarevné, jednoduše to není možné.

Stále mám nefunkční SDIO modul s bluetooth které ani nevím k čemu by mi bylo a ani nemám nervy se o to zajímat a ten, má zas nějaké jiné, vysokofrekvenční konektory.

Podle mého názoru možnosti softwaru daleko přesahují možnosti hardwaru proto bych byl i rád kdyby do budoucna vytvořily vícejádrový, výkonější mox A s větší pamětí Ram, celkově výkonnější zařízení s kompatibilnímy moduly. Sám mám 512mb ram a plánuji koupit 1gb ale uvidím do budoucna.

Na jednu stranu klobouk dolů za zařízení s velkým potenciálem a jak jsou různé části systému i hardwaru vymyšlený ale na druhou stranu má základní problémy které se vůbec neměli dostat k uživatelům do rukou a dál přetrvávají, jen maximalně jako info pro fandy.

Můj výlev prosím neberte jako urážlivou kritiku, jsem rád za to že něco takového existuje a snad dlouho existovat bude, je to předmět diskuze a návod nebo tip na úpravu, inspiraci pro vašeho MOXe
Fotky termokamerou mají nepodporovaný formát takže smůla.



1 Like

Vdaka za feedback, @Taylor_kohn. Su veci, ktore uz zial nepojde spatne menit, a ludia ktori sa na projekte ako bol MOX podielali, by dnes tiez vela veci urobili inak. S niektorymi z dielcich problemov co spominas, ak budu pretrvavat, Ti moze skusit pomoct support: tech.support@turris.cz - pri formulacii problemov prosim postupuj podla navodu, ktory sme dali ludom k dispozii.

Skvěle! Jaké například?