MOX a vadný PoE modul z výroby

Ahoj,

rád bych se podělil s problémem v PoE modulu. MOXe jsem pár let provozoval bez PoE modulu, takže jsem věděl, že je funkční. Po připojení PoE modulu jen svítila červená LED a jinak se nic nedělo. Router se zdál být mrtvý i při připojení na normální zdroj, rozběhl se až při odpojení PoE modulu.

Abych se posunul v hledání příčiny, z pár rezistorů jsem zbastlil napěťový dělič, router připojil k sériové lince a sledoval, co se bude dít.

Bez PoE modulu normálně bootoval, s PoE se na sériovce nevypsalo vůbec nic. Pro jistotu jsem modul odpojil a propojil jen GND, TX+RX piny a router bootoval. Tím jsem vyloučil špatný průchod sériové linky skrz PoE modul.

Když jsem se detailně zadíval na kolíkové lišty všiml jsem si, že je na některých pinech cín, ačkoliv tam nemá co dělat. Podle dokumentace je 33. pin na GPIO headeru GND a 2. pin z PoE headeru je +1,8 V. Odpor mezi piny byla nula, takže cín zatekl tak šikovně, že tyto sousedící piny propojil. Hned vedle je kondenzátor a lišta byla tak špatně štípnutá, že vyčníval kousek plastu až k GPIO headeru, takže byl zkrat dobře zamaskovaný (ten kus plastu asi pomohl zatečení cínu, vyvzlínal mezi deskou a plastem).

Celkem se divím, že takovej kraťas step-down měnič v MOXovi ustál. Zkratem se taky vysvětluje, proč MOX nebootoval - CPU nemělo jedno z napájecích napětí.

Nechtělo se mi řešit reklamaci, pevně doufám, že teď PoE modul pár let vydrží. Oddělil jsem krajní 2 piny z PoE headeru a odpájel je, abych se dostal k plošňáku a mohl odstranit zateklý cín. Vše se povedlo a MOX už vesele bootuje i s PoE.

2 Likes

Byly by nějaký dokumentační fotky? Jen tak ze zájmu

Počáteční stav ani průběh jsem nefotil - byl jsem moc línej. Ale byl by stávající stav:

Zkrat byl mezi označenými piny.

Tady je vidět, že je větší množství cínu i na druhé straně.

Původně jsem chtěl odpájet kondenzátor, ale bez šance, musel bych ho zbytečně trápit teplem.

Dobré fotky, dík za info, může se hodit…

1 Like