Mobily se připojí, ale nemají internet

Z nějakého důvodu se PC k wifi připojí a má přístup k internetu, ale mobily (vyzkoušeno na dvou Androidech) se jen připojí a nahlásí, že se připojily, ale internet není dostupný. Nenapadá vás jak se to mám pokusit vyřešit? Děje se to stejně na 5GHz i 2.4GHz

Děkuji

a mobily hlasi ze neni internet dostupny, a nebo internet opravdu neni dostupny? (ono se to nezda, ale jsou to 2 ruzne veci … :wink: ) mno a. jsou videt mobily jako asociovane na turris omnii? odpovida ip adresa mobilu adresam ktere maji byt pridelovany? maji mobily pridelenou default gateway? je pro default gateway arp zaznam v mobilu? (zjisteni vseho toto by nemelo vyzadovat telefon s rootem) je na turris omnia videt zaznam v tabulce dhcp leasu? je na turris omnia videt arp zaznam mobilu? funguji na mobilu dns rezoluce? a je videt tcpdumpem provoz z/na mobil?

Takze, mobil prepnul na LTE, odmital to po wifi zkusit. Detail spojeni tvrdil, ze IP neni. Turris tvrdil, ze IP je normalne leasnuta. Nepodarilo se mi problem najit. Ani v mobilu, ani v Turrisu. Turris mam nove, zadne nastaveni site krome zakladniho pri spusteni jsem nemenil (snad nekecam). Po resetu do tovarniho nastaveni a znovunastaveni pri prvnim spusteni uz to jede. Pro uplnost je treba rict, ze jsem pri znovuspousteni tentokrat nastavil jine jmeno site.

Pokid jste se nekdo setkal s podobnym chovanim, dejte vedet. Porad by mne zajimalo, zda je to ojedinely problem, nebo neco zavaznejsiho, co se muze nekdy opakovat.

Mám to trochu podobné – přinejmenším můj mobil se relativně často tváří připojeně, ale data nechodí, zvláště v blízkosti routeru (ikonka je na plné kule). Pomůže vypnout a zapnout wifi, otravné. Až to nastane ve vhodnou chvíli, zkontroluju, jak to vidí Turris i telefon. Ale lease-time je 5 dnů, provoz doma, tj. celkem stabilní množina zařízení. Obě pásma mají stejné SSID, nemám chuť udržovat milion údajů. 5G wifi v podstatě moc nefunguje, neustále vypadává. Dost mě to sejří, obojí.

Od resetu na tovarni nastaveni uz mne to nezazlobilo. Na 5ghz jedu furt.

Hmmm :confused: Díky za snahu.

Telefon i router se tvářily, že IP mají, na LuCI jsem se dostal, ven ne. Za čas se to ale rozchodilo tzv. “samo”.

Nově se to stalo na manželčině noťasu, ten router nechce taky ven pustit ani za prase (ještě jsem se víc nezajímal).

Do factory resetu se mi nechce – toho nastavování (nebo slepá víra, že restore bude fungovat), doinstalovávání (sice drobnosti, ale…), než jsem ho naučil, jak ukládat syslog na flešku a pod… Furt je tu někdo připojený, že teď nutně potřebuje… Každý není linuxový guru, aby to vysypal z rukávu. :frowning: A navíc – collectd s pár moduly a MC nejsou žádná divočina, která by měla router dostat na kolena. A co se nakonec změní? Mělo by to skončit po autoupdatech zase ve stejném stavu, ať už ručně nebo přes restore, ne? (Jo, a ještě zas hledat, jak obnovit přístup k LuCI po povedeném update :frowning: který ho zablokoval.)
Ale asi mi nic jiného nezbyde, časem.

Začal jsem pouzivat snapshoty (schnapps). Pak muzes udelat i factory reset a vratit se zpet pred nej.

Nejsem na tyhle věci expert, ale mohli byste sem napsat, jakou verzi OS máte? Když by to někdo chtěl nějak řešit, tak by se to mohlo hodit. Jestli to nechcete řešit factory resetem, tak bych být vámi napsal na podporu, spíš by mohli vědět. Občas se mi na Omnii taky stalo, že něco ze záhadného důvodu přestalo fungovat, většinou jsem něco přenastavil, a pak to nešlo vrátit zpět. Např. mi tam asi u verze 3.2 blbly VLANy nebo ve verzi 3.3 po přenastavení v LuCI přestala fungovat 5ghz karta - opravdu bezdůvodně a nepomohlo nic, ani restart :smiley: Jinak už se to tu někde řešilo, docela fajn jsou ty Master (nightly) buildy, Wi-Fi se oproti verzi 3.3 a 3.4 značně zlepšila, mohlo by to být teoreticky i řešení problému, protože se při updatu přehraje i ovladač. Nějakou výraznou nestabilitu nebo pády jsem zatím nezpozoroval.

Pozoruji podobne chovani obvykle rano, kdy telefon odemknu a on je ‘porad pripojen’ ale fakticky v dobe meho spanku byla wifi suspendovana. A jakmile je tenhle suspend cas delsi nez cas zapujcky -> nema mobil fakticky spojeni, ikdyz tvrdi ze ano (on/off na wifi obvykle vse resi)

Takze jestli to nebude souviset i s nastavenim klienta (keep wifi on when display is off …nebo neco tomu podobneho). Normalni klienti (notebook, playstaition atp nemaj problem) proti nastaveni casu zapujcky na routeru (ja mam aktualne 12h)

2 hawwwran:
Snapshoty vznikají při aktualizacích/občas “samy”. Ale otázka zůstává: co se změní, když to projde prakticky stejnou historií? Zresetuju, připojím, nechám zaktualizovat, dohraju nějaké moduly a obnovím snapshot?

2 qxstyles:
Turris Omnia, 2GiB RAM, žijící si víceméně svým životem:

• OpenWrt omnia 15.05 r47055
  • Kernel: 4.4.38-efe609c5e5f25db4116d69128330872c-1

2 Max:
Ráno je problém s tlf asi jistota, ale to obvykle nemám čas něco řešit :slight_smile: Ale jak jsem psal, lease-time je v řádu dnů (4, ne 5, jak jsem myslel, ale to je snad fuk) a navíc na “intranet” (tj. LuCI routeru) jsem se z tlf dostal, IP telefon měl původní a stejnou měl přiřazenu i podle LuCI. Ucpalo se to až někde cestou ven. Není to problém konektivity, jiné zařízení funguje; do baráku vede optika, jako panelákový router asi velký provider nepoužívá úplnou plečku (spolehlivost byla vysoká i s předchůdcem TO).

To ať řekne někdo zkušenější, jak to je přesně, ale když to zresetuješ a updatneš, měl bys vidět, jestli to zlobí, nebo ne. Kdyby jo, tak to může být softem (aktualizací). Jestli ne, tak to bude nastavením, nebo jiným tvým zásahem. Pak to můžeš, nebo nemusíš vrátit před ten tovární reset.

Ahoj, je to problém se wifi na Turrisu (u mně na Turrisu 1 od verze 3.3). Už je tady o tom hodně vláken. Wifi občas funguje tak špatně, že si telefony myslí, že internet vůbec nefunguje, nebo opravdu vůbec nefunguje. Snad brzy přijde slíbená oprava…

1 Like