Manual updates os

Nastavene Updates approval a vypnute automatic updates. Ake mate skusenosti?

Auto update funguje normalně po celou dobu co router vlastnim. Odložený update jsem měl nastavený v dávných dobách, kdy systém nebyl zcela bez vážnějších chyb. V té době také ještě v systemu nebyl schnapps s možností vratit se na starši obraz. Nyní mám nastavenou okamžitou aktualizaci.

1 Like

A jakou máte verzi TOS?

Já jsem měl vždycky třídenní odklad pro aplikaci aktualizace další třídenní na restart. Opakovaně se mi to hodilo, když jsem ve fóru viděl, že vícero uživatelů hlásí problémy. Pokud šlo o nějakou kritickou opravu, naopak jsem aktualizace spustil ručně.

U TOS 3 bez aktualizací jádra se toho už asi moc nestane, na druhou stranu v případě TOS 5 zatím není úplně všechno dotažené, i když to asi zase nesouvisí s aktualizacemi jako takovými, ale to, že je na systému potřeba ještě pracovat.

Dovolte mi se také přidat do této diskuse. Snad to vadit nebude.

Začnu tím klasickým tedy a tím když jste s výrobkem spokojen, jak dáváte najevo, že jste spokojen?
Mnoho lidí volí možnost recenzi u prodejce, případně u srovnávače, protože jim přijde e-mail po týdnu nebo 14 dnech, kdy produkt zakoupili. Otázka je, zda takové recenze jsou užitečné, ale to tady do této diskuse nepatří. Napíšete na fórum, případně výrobci na přímo, že jste spokojen a že jste rád, že jste si produkt zakoupil? Divil byste se, ale velmi málo lidí tohle dělá.

A proto můžete vidět, že na sociálních sítí a na různých platformách je možné si všimnout pouze “křiklounů”. Navíc za monitorem skrytý před realitou to jde samo. Netýká se to jen Turrisu, ale i jiných poskytovaných služeb (např. poskytovatelé internetu, mobilních služeb) a v tom případě se stačí pouze podívat na jejich sociální sítě.

Co se týče problému s automatickými aktualizacemi, tak to záleží na úhlu pohledu. Běžný uživatel si zakoupí router a je rád, že je chráněn a že dostává aktualizace společně s notifkacemi, které si může nastavit na přeposlání do e-mailu, že je k dispozici nová featura a že jsme opravili řadu bezpečnostních chyb. Na druhé straně tady máme zkušeného uživatele, který si s routerem hraje a pokouší se z něj vymáčknout, co jde. To je samozřejmě v pořádku, ale pak si v tom případě za systém odpovídá sám a je jasné, že se zlobí, když přepisuje konfigurační soubor, který přepisovat nemá a nebo o tom nevěděl což se stává a neřekne si, aha, tak to možná byla moje chyba. Co uděláte, když se zlobíte? Vyventujete to ven.

S verzí Turris OS 5.x se snažíme o to, aby velké množství balíčku pocházelo z upstreamu tedy z OpenWrt distribuce tak jak jsou. A někteří lidé se nedrží pravidla, že do stabilních verzí nepatří nové verze (né vždy tohle jde), ale pouze bezpečností opravy. A tedy čas od času se některá chyba objeví, ale s minimálním dopadem, který se snažíme eliminovat prostřednictvím automatického testování, RC verzí zde na fóru. Tím i odpovídám v podstatě na příspěvek @viktor se kterým nemohu souhlasit a objevují se zde různé fámy, které je potřeba vyvrátit.

Je důležité si neplést HW chyby se SW. Verze řady Turris OS 5.x je stabilní a pokud-li něco není dotažené, tak v tuto chvíli je to reForis na kterém intenzivně pracujeme. Nové featury např. OpenVPN client mohou mít své chyby, protože jsme nepočítali se všemi možnými variantami jako je více teček v názvu souboru. Řekl bych, že verze Turris OS 5.x je na tom mnohem lépe než řada Turris OS 3.x. Nejenom kvůli novým vychytávkám, ale i to, že máte k dispozici si nainstalovat nové balíčky, nové verze v podstatě všeho a mnohem více bezpečnostních oprav nejen od nás, ale také od ostatních vývojářů, přispěvatelů do OpenWrt. V podstatě se jedná už pouze o jakousi nástavbu (Turris OS) nad OpenWrt.

Takže s čistou instalací TOS 5.1.2 a jeho následnou konfigurací v reForisu dle oficiální dokumentace bude uživatelům vše fungovat dle očekávání (možné problémy s aplikacemi třetích stran na straně klienta a konfigurace systému zabraňující korektnímu fungování samozřejmě pomíjím)?

Pokud víte o nějakých problémech, tak prosím, postupujte dle návodu pro hlášení chyb a také kontaktujte technickou podporu.

Stačí mi odpověď, jestli tomu tak je či nikoliv. Klidně to berte jako dotaz uživatele, který používá TOS 3, zvažuje přechod na TOS 5 prostřednictvím re-flash a obává se potencionálních komplikací, protože se zde ve fóru dozvěděl, že s tím může mít i bez jakýkoliv předchozích SW modifikací problémy. Třeba jde ale jen o příspěvky uživatelů, kteří se předtím v konfiguraci routeru vrtali, zlobí jim to právě kvůli tomu, ale oni už se o této maličkosti nezmínili. A teď jsou právě těmi křiklouny, o nichž píšete výše.

Můžete to vyzkoušet a dát nám vědět. Pokud-li byste používal experimentální a zároveň pokročilou migraci, tak zde problémy mohou být na kterých usilovně pracujeme.

Na experimentální migraci chci počkat se svým produkčním routerem. Vím ale o dvou jiných, kde by se re-flash hodil v případě, že OpenVPN funguje, jak má.

Protože jsou ale také oba dva v produkci, budu muset věřit uživatelům tohoto fóra a samozřejmě také vašemu gitu (a počkat přinejmenším na TOS 5.1.3).

Já jsem aktualizoval přes auto updates od začátku, co jsem uvedl Turriss Omnia do provozu (asi 18měs.). Změnil jsm to na manuální potvrzení aktualizací po prvních větších problémech, které způsobila aktualizace z TOS 5.04–>5.1 v VIII/2020 kdy firewall blokoval na eth2 povolené porty bez změny nastavení a chyby v reforrisu. Použil jsem rollback přes schnapps a problémy byly postupně opravené v dalších updatech. Musím říct že mě i přes tyto chyby příjemně překvapily možnosti jak to řešit rollbackem i komunikace tady na fóru a preferuji postupné rolling updaty TOS na novější verze openWRT i s případnými chybami než stagnaci. Routerů u kterých se nemění SW je na trhu myslím víc než dost a kdo nic nedělá, nic nezkazí.

1 Like

Potřeboval bych radu pro totální lámu, tedy mně.
Jak udělám manuální update na poslední OS, Bez něj se totiž k netu nepřipojím (ISP pe3ny kde potřebuju zadat VLAN ID). Díky moc .

Pokud nevadi reset nastaveni, tak Omnia - Turris Documentation .

Díky. Na MOX to bude podobné, předpokládám?

Ano, MOX - Turris Documentation .

1 Like