už nějakou dobu se snažím rozchodit BL adaptér zapojený do Omnie. Abych si mohl v rámci homeassistenta oskenovat MiFlora zařízení. Bohužel se mi nedaří BL službu spustit, vždy skončím v tomto statusu:
root@homeassistant:~# systemctl status bluetooth
● bluetooth.service - Bluetooth service
Loaded: loaded (/lib/systemd/system/bluetooth.service; enabled; vendor preset: enabled)
Active: failed (Result: exit-code) since Sun 2019-04-07 14:02:10 UTC; 1min 47s ago
Docs: man:bluetoothd(8)
Process: 2143 ExecStart=/usr/lib/bluetooth/bluetoothd (code=exited, status=1/FAILURE)
Main PID: 2143 (code=exited, status=1/FAILURE)
Status: "Starting up"
Apr 07 14:02:10 homeassistant systemd[1]: Starting Bluetooth service...
Apr 07 14:02:10 homeassistant bluetoothd[2143]: Bluetooth daemon 5.43
Apr 07 14:02:10 homeassistant systemd[1]: Started Bluetooth service.
Apr 07 14:02:10 homeassistant systemd[1]: bluetooth.service: Main process exited, code=exited, status=1/FAILURE
Apr 07 14:02:10 homeassistant systemd[1]: bluetooth.service: Unit entered failed state.
Apr 07 14:02:10 homeassistant systemd[1]: bluetooth.service: Failed with result 'exit-code'.
Prohledal jsem web, doinstaloval knihovny, podle rad na foru pro raspberrypi jsem donastavil jejich repozitář, abych mohl doinstalovat “pi-bluetooth”. Ale ani to nepomohlo. Zkoušel jsme dvě zařízení s CSR a nyní mám zapojený ASUS.
Bohužel Mi Flora Monitor nemám, ale co mám v plánu vyzkoušet je Xiaomi Gateway společně s Temperature and Humidity Sensor než zamerguji Home Assistant do OpenWrt (pull request měl být draft, ale došlo k tomu, že je už označený jako ready, víceméně je, ale chybí menší drobnosti viz TO-DO list):
Jakmile to bude zamergováno, tak to bude v OpenWrt masteru (větev hbd) a pokud to stihnu, což doufám, že ano, tak by to mělo být součástí i OpenWrt 19.xx.
Xiaomi GW mám. Spárovanou se sensorem na dvěřích, motion sensorem a humidity. Obojí v HA funguje bez problémů. Stejně tak vysavač, yeelight lampa a čistička vzduchu. Takže wifi a zigbee jsou bezproblémové. Jen miFlora jede přes BL a tam jsem narazil. Bohužel jiné stejně drahé/kvalitní zařízení pro kytky jsem nenašel (neberu ty od gardeny na zahradu). Vlastně to byla poslední věc. Mám už připojené zásuvky od tplinku,mqtt pro mobil, netatmo a rozchodil jsem si i zálohu na dropbox. V budoucnu mám v plánu automatické rolety a chtěl bych vyzkoušet Homematic IP. Plus mě v práci kolega z IoT oddělení nadchnul pro grafanu. A tam by se zrovna ty kytky vyjímaly .
Lehce po půlnoci jsem měl možnost se otestovat Home Assistent zkompilovaný pro OpenWrt s Mi Flora sensorem. Integrace s Home Assistentem je velmi jednoduchá. Spočívá v tom, že je potřeba přidat několik řádek do souboru configuration.yaml, ale předtím je potřeba zjistit MAC adresu sensoru. To může být trošku v některých případech komplikovanější, protože sensor podporuje verzi Bluetooth 4.1 (i když mají být zpětně kompatibilní), ale s LE. Dá se na to využít Bluetooth, které se nachází na SDIO kartě pro Turris MOX.
Pár grafů dat nasbíraných zhruba za necelých 10 hodin:
Takto nějak jsem si to představoval Nicméně já přešel na LXC právě proto, že HA již dlouhou dobu není na OPENWRT aktualizován. Funguje celkem spolehlivě (no poslední verze HA mají problém s netatmem a od podzimu přechazejí na Python 3.6, takže budu muset dělat opět zásahy do instalace), jen nemohu rozchodit ten BT v USB. Samotnou konfiguraci pro miflora mám nastudovanou a na cestě další sensor (už je opět slevili a jsou pod 20$).
Tak nakonec jsem s HA přešel na Raspberry. Nainstaloval jsem přímo Hass.io a vše funguje, byť v případě miflora jsem narazil na známou chybu s BL, kdy se v logu objevuje:
Update of sensor.XXX is taking over 10 seconds
nebo
Updating miflora sensor took longer than the scheduled update interval 0:00:30
Pak se přestanou vyčítat data. Co jsem dohledával po forech, tak vcelku bohatě na ten problém narážím. Měl už být opraven v předchozích verzích, ale vidno stále na to uživatelé naráží a to většinou v případě více BLE zařízení.
Tak jsme zvědavý, až vám dorazí ty zbývající, jak se to bude chovat.