LTE EC25-E < 20Mbps, vedle ležící iPhone > 100Mbps, kde je problém?

Ahoj, prosím o radu. LTE jsem nastavil podle návodu a vše proběhlo jak má, i připojení je naprosto stabilní. Problém je, ale rychlost. Maximálně se dostanu na 20Mbps, většinou 16Mbps, zatímco iPhone vedle dává stabilně přes 100Mbps.

Kvalita signálu:

“type”: “lte”,
“rssi”: -51,
“rsrq”: -14,
“rsrp”: -83,
“snr”: 280

Díky

EC25-E má pro downlink maximálně 100 Mbit (LTE category 4). iPhone, záleží na tom jaký, asi bude mít více, ale chápu, že by měl Quectel fungovat rychleji.

Pokud vynecháme potencialitu, že je k Turrisu přihlášeno více uživatelů anebo se zrovna stahují aktualizace, může být příčinou čip anebo ovladače. Hodně lidí si tu na příslušné stěžovalo.

Osobně si myslím, že to, že CZNIC prodává LTE pack, je neskutečný fail. Ta věc prostě korektně nefunguje. Moje aktuální zkušenost s LTE je taková, že router s dvěma poměrně velkejma anténama má horší příjem LTE, než telefon položený vedle routeru. Zkusím ještě pasivní anténu ven, místo těch antének na routeru a pak finálně hodím Omnii do koše a přejdu na něco, co lze nazvat “funkčním řešením s podporou”. Tedy na Ubiquiti nebo Mikrotik. Už s tím nechci ztrácet zbytečně čas a nervy.

2 Likes

A kdyz ten iphone uplne vypnete? :slight_smile: Kdovi, jestli operatori nemaji nejakou tajnou smlouvu s mostarnou, ze jejich krabickam se bude dostavat lepsiho zachazeni…

Vyřešeno! Quectel hozen do koše. Zakoupena Teltonika RUTX9. Rychlost kolem 150 Mbps down a 50 Mbps up. Také nechápu co to CZNIC zkouší za triky, podpora žádná, aktuální ovladače neexistující a za ty prachy to není nic jiného než podvod na zákazníky. Hmm dobrý podnět pro obchodní inspekci…

1 Like

A stačilo ji jen vyměnit za původní LTE modem?

Quectel teprve vracet budu, ještě zkouším zjistit kde přesně je problém a porovnávám s Teltonikou.
RUTX09 stojí 7300,- takže by určitě bylo třeba doplácet.

Dobrý den,

jsme rádi za zpětnou vazbu i tu negativní zde na fóru. Je nám líto, že jste se potýkal s problémy pro LTE připojení.

Díval jsem se do našeho ticketovacího systému, nicméně se mi nepodařilo najít Váš ticket. Mohl bych poprosit o zaslání čísla ticketu, abychom se mohli na Váš problém podívat?
Z Vašeho příspěvku je nejednoznačné jak jste nakonfiguroval LTE připojení. Je možné použít protokol ppp, qmi, nastavit jej v pokročilém rozhraní LuCI a nebo využít případně modemmanager přes příkazovou řádku.

Ohledně aktuálních ovladačů pro LTE modem, mohl bych Vás požádat o více podrobností? Verze řady Turris OS 5.x je založená na nejnovější stabilní verzi OpenWrt 19.07 (V tuto chvíli 19.07.4) a ovladače včetně balíčků pro LTE pocházejí přímo z OpenWrt. Případně jestli chcete používat nejnovější development verzi OpenWrt, tak je tady ta možnost bez re-flashování routeru za použití příkazu switch-branch.

Fórum na kterém se ptáte je komunitní platformou Turris určené proto, aby si zde uživatelé mohli nejen radit při nepodporovaných nastaveních routeru, ale zejména diskutovat mezi sebou.

Oficiální podpora je poskytována pouze skrz e-mailovou adresu tech.support@turris.cz tak jak zminujeme v dokumentaci zde, případně také info@turris.cz která je uvedena v manuálu.

V každém případě je možné reklamovat zakoupený produkt u prodejce u kterého jste zakoupil dané zboží, pokud s ním nejste spokojen.

Já jsem se spíše ptal, jestli stačilo jen vyměnit kartu a nebylo nutné doinstalovat nějaké další balíčky nebo měnit oproti EC25-E konfiguraci.

Jinak samozřejmě chápu, že chcete mít kvalitní LTE připojení a měl by se o to postarat i “referenční” modem dodávaný CZ.NIC, ale sedm tisíc už je trochu moc, kor když jde o CAT 6.

Dobrý den,

ticket nemám, předpokládal jsem odezvu na fóru a nevěděl, že reagujete pouze na maily. Moje chyba.

Každopádně, trochu jsem zkoušel a zjistil, že problém asi nebude přímo v LTE modemu, ale v routeru jako takovém. Jelikož veškerá komunikace z LAN do WAN přes Turris běží maximálně 23Mbps a je velmi nestabilní. Zkoušel jsem jak LTE tak i kabel a obojí se chová stejně, jen to LTE je trochu stabilnější. Přitom žádné ztracené ani chybné pakety Turris neregistruje. Zkoušel jsem i různé kabely, také bez rozdílu.

Zkoušel jsem factory reset, flash a nic nepomohlo. Začínám si myslet, že mám prostě smůlu na vadnou jednotku z výroby.

Teltonika je samostatný modem. LTE na Omnii jsem už vzdal. Plán je, že z ní udělám záložní NASku, ale zatím se potýkám s dalšími problémy.

To je zvláštní. Jak jsou na tom další uživatelé EC25-E, mají podobné zkušenosti?

Děkuji za upřesnění, já už si myslel, že tolik stála karta.

nedavno to announcovali:

mne to uNATovalo 1gbps (realne <940mbit/s) takze mi toto pride divne. islo o LAN cez kabel?