LTE a IP Passthrough

Dobrý den,
rád bych Vás požádal o pomoc. Vlastním LTE Internet od Vodafone s modemem Huawei B2338-168.
Mám tam veřejnou IP ale rád bych jí protáhl na Turris který je připojený za tímto modemem na LAN1.

Na modemu není možnost klasického bridge ale jakýsi ho IP Passthrough.

Otázka spočívá jak natáhnout veřejnou IP za tento modem na Turris a jak to celé nastavit.

Děkuji předem za odpovědi

1 Like

Dobrý den,

Mám stejný problém. Vyřešil jste to nějak? Rád bych Huawei použil jen jako modem.

Díky

MiPi

Bohužel zkoušel jsem všechny možné mody ale ani jeden neumí udělat plnohodnotný bridge mod.
Dostalo se mi jen odpovědi koupit LTE USB modem a dát jej do routeru (U nás je slabší signál LTE a nedostával jsem stejné rychlosti jako na externí anténě dodávaný se službou (výše zmíněný)

Dobrý večer,
No pěkné na to že ten modem za chvily bude používat většina republiky s LTE připojením, je to smutné. A my co máme jen možnost použít LTE a chcemeli neomezený internet, tak použít jediný výše uvedený modem :frowning:

Mipi

Dobrý den,
také jsem v tomto udělal nějaké zkoumání a řešení to nemá. T-Mobile (a počítám stejně další provideři) neumožní využít vlastní nebo jiný HW, jelikož lockují IMEI na BTS. Nedá se tedy dělat nic lepšího, než na modemu využít DMZ.

Dobrý den,

Mám Huawei B2338-168 od t-mobile (LTE vzduchem), veřejná IP, v modemu aktivní ip4passthrough, Turris Omnia a vše mi jede v pohodě, veřejnou IP mám na WAN portu v Turrisu.

Nastavení modem:

menu Správa - Nastavení WAN:
provozní režim: IPv4 Passthrough
Typ IP Passthrough: statické
IP Paathrough MAC / IP Address: nastaveno MAC adresa Turrise WAN port / nastavena veřejná IP
Velikost MTU: 1500

spojení: modem LAN1 port - Turris WAN port

Nastavení Turris (Foris):
WAN:
Protokol ipV4: statická IP adresa (ruční nastavení)
IP adresa: nastavena veřejná IP (podle poskytovatele)
Maska sítě: podle poskytovatele
Brána: podle poskytovatele
DNS1: podle poskytovatele
DNS2: podle poskytovatele
Protokol IPv6: nepoužívat IPv6

Takto výše mám nastaveno a šlape bez problému. Veřejná IP, maska, DNS, brána - vše “protlačeno” modemem na WAN port Turrise.
Možná, že je ještě něco potřeba nastavit v modemu, už si nejsem jistý, nastavení jsem proletěl rychle. Kdyby nefungovalo, musel bych prolízt znova pomaleji.

Nastavení Huawei B2368-66 s IP Pass Trough na MIKROTIK nebo jiný router

Nastavení Huawei B2368-66

U Vodafone zjistit heslo pro uživatele “admin”. Se standardně dodaným heslem uživatele “user” nejsou následující menu viditelná.

Nejprve nastavit LAN IP adresu na jiný rozsah než pak budete mít síť za Mikrotikem.

Síťové nastavení / Domácí síť / změnit IP LAN např na 192.168.1.1 - restartovat

Po restartu:

Síťové nastavení / domácí síť / vypnout DHCP - restartovat (nejde udělat v jednom kroku)

Po restartu:

Správa zařízení / vzdálená správa / HTTPS zaškrknout LAN/WAN i WAN port 443 - pak funguje správa modemu z venku i zevniť

Vlastni nastavení IP Pass Trough v B2368-66

SÍťové nastavení / Vysokorychlostní připojení / Nastavení internetu - upravit řádek DATA / Funkce směrování - zaškrtnout IP Pass Trough (zruší se přirozeně NAT i případné VPN spoje atd.)

nastavit režim STATIC

Vložit MAC adresu portu Mikrotiku do kterého dáte kabel z LAN portu B2368-66. U mikrotiku pouze port 1.

Po restartu zmizí možnost nastavit IP adresu LAN, router ovšem stále zevnitř odpovídá v mém případě na IP 192.168.1.1, lze tedy zevnitř stále konfigurovat přes www rozhraní.

Nastavení MIKROTIKu

Mikrotik nastavit na mód ROUTER. Statickou adresu, WAN IP, bránu, masku, DNS nastavit to co vám přidělil Vodafone pro jejich modem (masku mi nedali, ale v mém případě funguje 255.255.255.248/29). Vnitřní síť nastavit podle libosti, ale v jiném rozsahu než je IP LAN B2368-66 (u mě se tedy vyhnout 192.168.1.x). Vnitřní rozsah mám tedy 192.168.88.x.

Výsledek:

Z venku je vidět na portu 443 www rozhraní Huawei B2368-66, jinak vše, vyjma portů 161 - SNMP, 7676-vzdálená správa od Vodafone TR-069, 10000, 10001 prochází až na Mikrotik, kde si už otvírám porty porty co potřebuji. Zevnitř se i dostanu na adresu 192.168.1.1 kde je www rozhraní B2368-66.

S předchozím modemem Huawei B2368-168 to samé nastavení nefungovalo.

1 Like

Dobrý den prosím vás mám taky internet od Vodafone ale s modemem 2368-22. Údajně by měly být s modemem 2368-66 totožné. Mám problém s heslem do administrace, volal jsem na Vodafone a tam mi řekli že to heslo neznají a i kdyby ho znali tak mi ho nemůžou dát. Kde jste ho sháněl vy ?

Řeším teď také výměnu vnitřní jednotky Huawei za MOXe. Mam Pevny Internet Vzduchem od T-Mobile (tu první verzi). Tam mi bylo sděleno, že vnitřní jednotku mohu vyměnit za svoji (ale negarantuji funkčnost). SIM karta je stejně v té venkovní jednotce. Zatím jsem se zasekl na tom, že ta venkovní jednotka je napájená tou vnitřní přes PoE. A teď nejsem za boha schopný zjistit, jaký adaptér pořídit. Nevím jaké volty, ampéry má mít abych to uživil a neodpálil (v tomhle jsem ve fyzice vždycky nějak plaval :frowning: ). Nemáte někdo už toto zjištěno?

Dobrý den, nepodařilo se Vám to náhodou vyřešit? Technik od Vodafonu mi tvrdil, že vnitřní jednotku nahradit nelze. Předem díky za info.

Bohužel nepodařilo. Adaptér jsem nakonec složitě sehnal, po zapojení se diody na venkovní jednotce rozsvítily jak měli, ale internet jsem z toho do MOXe nedostal ani za boha. Podle mě ta anténa samostatně nefunguje. Sice je v ní SIM karta, takže to je vlastně asi i modem a vnitřní jednotka by tedy teoreticky mohla být jen router (+PoE), ale tak jednoduché to není. Ta vnitřní jednotka s tou venkovní nějak komunikuje. Sám například přes rozhraní vnitřní jednotky mohu “refreshnout” tu venkovní. Vidím tam i to, jaké LTE pásmo zrovna používá (BAND 1, 3 nebo 20).
To že mi paní/slečna na podpoře řekla, že si to můžu vyměnit mě bylo od začátku podezřelé :slight_smile:
Holt mě to stálo přes 1000,- za ten unikátní adaptér (který se teď válí v šuplíku) a výsledek bohužel nula nic. Vzhledem k tomu, že nejsem žádný expert na “síťování”, tak už z toho víc nevyždímám. Holt jsem MOXe pripojil za toho Huaweie. SIce mě tohle řešení štve, ale já sám na lepší nedokáži přijít.

Koupil jsem do moxe minipci Quectel LTE modem Pripojil pres pigtaily externi antenu (take mam bez ni nulovy signal) nastavil rozhrani a funguje nejdrive u O2 ted T-mobile.)

1 Like

Dobrý den. Mohl bych poprosit o info jaké to admin heslo bylo ? T-Mobile mě poslal do háje, že to heslo ani neví. V jejich návodu o tomto routru je ale napsáno nějaké heslo, které bohužel nefunguje. Potřebuju na porty 80 a 443 hodit webovky, ale ty jsou zabrané tím blbým remote acess…

dobry den,

prosim pekne o info k tomu nastaveni - trochu s tim take bojuji a ten H. router se hodne vzpira… dekuji!

Koupil jsem levně LTE CPE B2368-66 od Vodafone z druhé ruky. Pak jsem z hrůzou zjistil že mají natvrdo APN a nemám admin účet. Tak jsem tam flashnul Firmware upgrade b2368 - www.velmo.cz a zatím mi to jede… na to IP PASSTHROUGHT se chystám až to budu definitivně rozcházet

Mám B2368-66 asi 3 roky. Hned zpočátku jsem také flashnul FW z Velmo. IP Passthrough Ok, za tím Mikrotik router. Funguje to ale Huawei se čas od času kousne a nepomůže nic než jeho restart. Dříve to bylo tak jednou za 14 dní, v poslední době se to ale podstatně zhoršilo a musím restartovat minimálně 1x za den. Podle mne je to shit a je hrůza, že většina poskytovatelů zákazníky tlačí do nějakého čínského šmejdu. Momentálně přemýšlím co s tím, ale moc řešení to nemá. Na dědinu nějaký lepší internet nedostanete a 5G je v nedohlednu :frowning:

Prosím o radu. Mám modem Huawei B2368-66 s Vodafonem, končí mi tam smlouva a chci změnit operátora, s Vodafonem nejsem spokojený, vypadává to a většinou nejede rychlostí, která je slibovaná. Kdo tady má zkušenost s tím, že se flashne firmware? Pojede to? Nebo jde donutit Vodafone po konci smlouvy, ať mi dá admin heslo? Díky moc.

ŘEŠENÍ PROBLÉMU - ADMIN HESLO VODAFONE
ahoj všichni kdo potřebujete plný přístup k modemu huawei b2368-66 který má omezený přístup do administrace - lze nahrát i jako user.
Plný návod a firmware ke stažení zde - Firmware upgrade b2368 - www.velmo.cz
1. provedení upgradu dle jejich návodu - vyzkoušeno bez konečného resetu - někdo se dle diskuzí na netu již nebyl schopen přihlásit.
2. neměnit heslo a jméno po upgradu - někdo se dle diskuzí na netu již nebyl schopen přihlásit.
3. nespouštět hard reset nebo obnovu do továrního nastavení - někdo se dle diskuzí na netu již nebyl schopen přihlásit.
4.vyzkoušeno na O2 a bez problému to maká
Firmware B2368_V100R001C00SPC085T je očividně od O2 a není uzamčen pro jiné operátory, takže si můžete nastavit hodnoty od různých operátorů.