Limit rychlosti na wan portu

Zdravím

Pro bratra který staví dům na vesnici jsem pořídil turris mox. Sám používám už dlouho omnii ke spokojenosti.

Na vesnici je k dispozici toho času pouze LTE a mám tam už modem a externí Yagi anténu.

Nyní nastal čas tam zadrátovat definitivní síť, která se v budoucnu připojí nebo nepřipojí k internetu jinak.

Problém je, že když si tam někdo pustí video z YouTube, tak po pár hodinách je vyčerpaný celý měsíční balík dat.

Rád bych limitoval rychlost na wan portu tak, aby balík dat stačil na celý měsíc.

Mám defaultní instalaci moxu.
V menu foris ani luci nenacházím nic jak to nastavit.

Co bych měl doinstalovat a podle jakého návodu postupovat?

Díky

To je zaludnejsi problem, nez se muze na prvni pohled zdat.

Prvne si pojdme ujasnit, co vlastne chcete :slight_smile: Pisete, ze chcete limitovat rychlost stahovani tak, aby nejaky limit vystacil cely mesic.

Predpokladejme, ze FUP je 50 GB/mesic. Pokud pocitam spravne, prumerna rychlost, kterou tenhle pridel vycerpate presne za mesic, je neco jako 19 kbps. To si ten youtube ani nepustite.

Takze mi prijde, ze spis nez zpomalovani (rate limiting) budete chtit neco jako denni pridely dat (accounting). To se typicky resi pomoci nejakych sad pravidel v iptables. Da se “uctovat” bud jednotlive klienty zvlast (to mam vyzkousene), nebo snad nejak i celkovou spotrebu, a treba pri prekroceni denniho limitu internet zpomalit. To by asi resil traffic shaper, neco jako tq.

Kazdopadne si myslim, ze nic, co by se dalo naklikat v Luci, neni. Ale mozna se mylim.

S temito vecmi jsem si kdysi hral, ale nemyslim, ze bych tomu rozumel natolik, abych v tomhle mohl sirit nejake podrobnejsi rady. Snad se najde nekdo povolanejsi…

Kdybyste chtel neco zkusit sam, tak asi googlit “iptables accounting” a “rate limiting tq”.

Jestli si to pamatuju správně, je limit 250GB tedy pokud jste to spočítal dobře, a můžu to jen vynásobit pěti, bylo by to necelých 100kbit/s. To opravdu není mnoho.
Takže ano, chtělo by to nějaký denní limit, že nepůjde youtube mě netrápí, horší je, když přestanou chodit i maily a člověk si nevygooglí ani jednoduchou textovou informaci. Taky potřebuju aby zůstal zachován vzdálený přístup do routeru …

Jen pár námětů ze strýčka Google … jednoduché to nebude


a navazující https://github.com/lemonsqueeze/OpenWRTQuotas

Jeste me napadla dalsi alternativa - nekteri operatori maji API, pres ktere se da zjistit zbyvajici FUP. Pokud by se takove API naslo, tak muzete skriptem z routeru periodicky kontrolovat FUP, a kdyz se za den/tyden prekroci pridel, tak zapnout ratelimiting pres tq. To by mohlo byt relativne jednoduche. Jen je otazka, jak rychle operator aktualizuje udaje o spotrebovanem FUP.

QoS/SQM v tomhle pripade nepomuze? (jakoze merit prutok dat a po dosazeni nastavenych limitu, by to zaplo shaping na urcite sluzby a zachoval rozumne limity na bezny nutny provoz). SQM v luci je, ale je otazkou ma-li v zakladu takoveto moznosti, bez nutnosti si psat nejaky checker/wrapper co bude zapinat/vypinat shaping

Není řešením (realizovatelné, nedokonalé, ale funkční) zakázat přístup na youtube? Případně s výjimkou pro jednu, dvě stanice? Realizovat v AdBlock (pokud ho už používáte) nebo pravidlech Firewall.