Kteří ISP v CZ podporují IPv6?

Kteří ISP v CZ podporují přístup na internet skrz IPv6? Tím myslím, že např. https://test-ipv6.com/ funguje.

Mluvil jsem s podporou Dialtelecom, a nepodporují IPv6, tak hledám jiného ISP.

https://www.metronet.cz/xdsl Na požádání nabízíme k připojení 1 IP adresu (verze IPv4) a 1 blok /56 (verze IPv6) zdarma

https://www.t-mobile.cz/ipv6

Omezeně na /64 ještě O2 a UPC

Viz ISP ceny za IP adresy, apod

1 Like

U UPC pozor, když vám zapnou IPv6 nejde modem přepnout do bridge.

Ten článek jsem četl, ale žil jsem v domnění, že se jedná o ceny za privátní IPv6 adresu. Já nepotřebuji mít nějakou stálou IPv6 adresu, pouze potřebuji se dostat na stránky které běží na IPv6.

To co dává T-Mobile a Metronet jsou v4 i v6 veřejné pevné, UPC je IPv6 víceméně pevná - ne smluvně, ale mě se zatím za půl roku nezměnila.
IPv6 privátní nedává nikdo, to nemá smysl.

1 Like

No, ten test mě vážně pobavil. Tvrdí, že IPv6 nemám, ač jí úspěšně delší čas používám. Pro kontrolu jsem kouknul na několik různých stránek ukazujících moji IP a tu šestkovou vidí. :smiley:

Mám připojení od Giganetu.

Dial Telecom IPv6 podporuje. Alespon na optice a sluzbach pro firmy. U jake sluzby Vam rekli, ze IPv6 neumi…?

https://www.dialtelecom.cz/domacnosti/detail/52-internet-doma/

Ten INTERNET DOMA IPv6 nepodporuje.

Díky. Je to typický problém, nasadit IPv6 na služby pro domácnosti vyžaduje trošku jiný přístup než na těch firemních. Nevěděl jsem, že vůbec takovou službu někde provozují… :open_mouth:

Zvláštní že tmobil zase naopak dává IPv6 na domácí a nedává je na firemní.

Slyšel jsem že netbox má IPv6 pro domácnost, ale nejsem jistý.

TM by pokud vim IPv6 na firemnich mel umet, ale clovek si o ne musi rict. Tedy pokud jde o takove ty “velke firemni” pripojky na optice a radiu (alespon nam aktualne tvrdi, ze pro optickou linku neni problem). Na SHDSL ne, to je stara a poradne nepodporovana technologie, a kdyz jsme kdysi v TM resili IPv6 na DSL, IPv6 na SHDSL jsme vyhodili kvuli technickym komplikacim z projektu jako prvni.

Netbox myslim porad dava IPv6 pomoci 6rd, coz je takova smutenka - jedna /64 na domacnost a v siti je to tunelovano po IPv4 staticky konfigurovanym tunelem.

http://n6.netbox.cz/mediawiki/index.php/Hlavní_strana

Pokud využíváte služeb Profi SHDSL nebo tarifů Business a Universal , máme pro Vás smutnou zprávu. Pro tuto technologii zatím není technicky možné IPv6 zavést. Zatím to není možné ani pro mobilní připojení. https://www.t-mobile.cz/ipv6
Máme normální business ADSL a bylo mi řečeno: nejde, neumíme, nedáme

Neni to ADSL z portfolia exGTS?

Vsechny ADSL/VDSL tarify z rezidentni rady (i nabizene firmam), ktere vyuzivaly PPPoE a byly terminovany na BRASech CETINu (preprodavane ADSL/VDSL) nebo TM (LLU ADSL) IPv6 umely a nejspis stale umi. SHDSL vyuzivalo IPoE a DSLAMy IPv6 neumely, proto ta veta v dokumentaci o SHDSL.
(Pokud mate ADSL v rezimu IPoE, tak je to stejna situace jako se SHDSL, ale takovych sluzeb bylo naproste minimum.)

Pridavam cerstvou zprostredkovanou zkusenost s IPv6 na Wi-Fi pripojce od spol. Windyghoul:

  • jejich klientska jednotka (routerboard) vytaci PPPoE, nad kterym bezi DHCPv6 klient vyuzivajici prefix delegation pro ziskani prefixu
  • klientska jednotka dostane delegovanou /59 (globalni adresy, vlastni IPv6 pridel Windyghoul) a ma nakonfigurovanou subdelegaci po /64 prefixech, tj. zapojeni dalsiho routeru je mozne
  • na webu je sekce o “neverejnych” adresach, tim se mysli globalni adresy s firewallovanim (dropovanim) prichoziho provozu pro cisla portu pod 32768; na pozadani nechavaji firewall otevreny a je na klientovi, aby si zaridil vlastni
  • ICMPv6 zvenku funguje, na test-ipv6.cz je vysledek 10/10
  • tranzitni konektivita je od dial telecomu
  • LAN na klientske jednotce vyuziva prvni /64 z prideleneho /59

T-Mobile převzal veškeré DSL od GTS včetně fyzických DSLAMů v pronajatých prostorách ústředen O2 z dob, kdy každý, kdo chtěl konkurovat, musel mít takřka paralelní telekomunikační infrastrukturu. Ty ale byly umístěné pouze tam, kde se to finančně “vyplatilo”, tedy typicky města. Zbytek pak T-Mobile řešil v té době již existující velkoobchodní nabídkou.

Ve skutecnosti mel TM vlastni LLU DSLAMy na vybranych ustrednach O2 uz pred akvizici GTS. Ziskal je v ramci akvizice zakazniku CRa o mnoho let drive. Tahle infrastruktura nikdy neziskala podporu VDSL (nikdo nedokoupil VDSL karty) a TM na ni nabizel zejmena PPPoE ADSL a IPoE SHDSL. V ramci zavadeni IPv6 jsme IPoE linky (zejmena SHDSL) kvuli absenci podpory IPv6 na DSLAMech z projektu vyradili a dal implementovali podporu jen na PPPoE (protoze ta byla na strane site diky dostupnosti softwaru pro oba pouzivane PPPoE koncentratory trivialne implementovatelna). IPv6 tehdy dostaly vsechny ADSL pripojky krome par desitek pripojek vyuzivanych pro tzv. Profinet sluzby.

TM po case vzhledem k obrovskym nakladum na kazdou LLU pripojku (zrizeni ~10kKc podle cen regulovanych CTU, mesicni naklady vyssi nez u preprodavaneho DSL) zmigroval rezidentni ADSL zakazniky na preprodavane ADSL/VDSL. V ramci migrace se zakaznikum menily IP adresy, ale IPv6 podpora jako takova mela byt zachovana (byt s jinym /56 prefixem).

GTS mela vlastni infrastrukturu (vlastni smlouva o preprodeji s CETINem, dale pravdepodobne vlastni LLU DSLAMy i BRASy, ale tady nemam podrobne informace) a IPv6 na DSL IMHO nikdy neposkytovala. Pokud tedy zakaznik vyuziva produktu z portfolia exGTS, muze to byt duvod absence IPv6.

(To jsem dost odbocil od tematu a omlouvam se, pokud nekomu prispevek prijde nevhodny.)

2 Likes

Pravda, na ČRa jsem úplně zapomněl.