Knot Resolver je nyní k dispozici na modrých routerech Turris 1.x v HBL a HBD

Ahoj!

S nástupem letních měsíců jsme si pro vás nachystali menší novinku. Přechod na Knot Resolver týkající se pouze modrých routerů Turris 1.x a zatím se nachází ve vývojových větvích Here be Lions (HBL), Here be Dragons (HBD).

Routery Turrisy 1.x od začátku používají Unbound jako DNS resolver a řada z vás jej může mít specificky nakonfigurován, čímž přechod na jiný DNS resolver by mohl být náročný a složitý, rozhodli jsme se uskutečnit přechod na Knot Resolver volitelně pro existující uživatele a nové instalace Turris OS již budou v základu používat Knot Resolver, který je vyvíjený ve sdružení CZ.NIC tak jako routery Turris.

FAQ:

  • Nainstaloval se mi Knot Resolver, ale používám Unbound, co teď?

    • Oba procesy používají stejný port (53) pro DNS resolving, pokud nemáte nastavené automatické spouštění unbound, nemusíte mít žádné obavy. Unbound ani Knot Resolver se automaticky nespouštějí.
      Od toho nám slouží resolver, který je automaticky spouštěn při startu routeru a na základě specifikace preferovaného resolveru v konfiguračního souboru /etc/config/resolver spustí konkrétní proces.
  • Jak mohu přejít na Knot Resolver?

    • Na routeru upravím v souboru /etc/config/resolver preferovaný resolver z unbound na kresd a restartuju službu resolver.
  • Bude podpora Unbound v rámci Turris OS ukončena?

    • V současné době se nepředpokládá ukončení podpory pro Unbound v rámci Turris OS.

Tato změna nám pomůže z dlouhodobého hlediska, aby byl běžící software sjednocený na všech routerech Turris a nebylo nutné udržovat a aktualizovat dvě rozdílné konfigurace DNS resolverů a testovat je.

2 Likes