Jak zpřístupnit videa na NASu Omnie pro Android TV?

K Omnii mám připojený HD jako NAS. Teď jsem koupil televizi Philips se systémem Android TV a chtěl bych videa uložená na NASu v té televizi přehrávat. TV vyžaduje pro přehrávání z NASu, aby na něm byl nainstalován server médií a v síti vyhledává a chce se připojit k zařízení SimlyShare. Podrobněji se o tom návod nezmiňuje.
Prosím o radu, jak mám postupovat a co udělat pro možnost přehrávání videí z NASu Omnie v televizi s Android TV?

K TV mám připojen Chromecast Google TV a pro přehrávání z Omnie, kde běží samba, mi stačilo doinstalovat VLC, to by mělo také do android TV snad jít nainstalovat, pokud integrovaný přehrávač nechce komunikovat se sítí.

SimplyShare vyzera byt Philips zalezitost, ale server medii by mohol byt DLNA server, ten sa da nainstalovat v reforise menu
Package Management / Packages / NAS / DLNA
skusil by som toto

Nejjednodušší by asi bylo nainstalovat do TV nějaký ten přehrávač, který nepotřebuje media server. Třeba ten VLC jak radí LeRacK, nebo Kodi. Jestli sem dobře pochopil příspěvky v různých diskuzích, tak ty najdou NAS v síti přes Sambu.
Ale napřed bych chtěl zkusit, jestli dokážu na Omnii rozjet nějaký media server pro zpřístupnění obsahu NASu přes DLNA. Zatím se mi nepodařilo zjistit jak na to.
Fantomasi na své Omnii v seznamu balíčků mám akorát ten NAS, o DLNA ani slovo.
Aha, koukám že píšeš v reforisu. Ten já nemám, na mé Omnii je foris. Abych mněl reforis musel bych do Omnie nainstalovat Turris OS 5.1.4?

V TOS 3 zkuste MiniDLNA a v TOS 5 Gerberu. reForis je jen v TOS 5. Pro instalaci balíčků použijte příkazovou řádku a příkaz opkg, popř. LuCI.

Dík za tip. Zkusím něco okolo MiniDLNA vyhledat a uvidím jak se s tím poperu.

Tak media server (OpenWrt DLNA Server) už mi na Omnii běží a TV soubory v NASu vidí a přehraje je.
Už jsem se na to ale chtěl vybodnout, protože se mi nedařilo nic pro mně srozumitelného vyhledat. Buď to byly informace pro jiné OS, nebo v angličtině, nebo řešení konkrétních problémů, které mi nic neříkaly.
V oficiální dokumentaci Turris jsem nic o MiniDLNA také nenašel.
Nakonec mně napadlo podívat se do LuCI a tam na záložce Systém v nabídce Software jsem objevil že MiniDLNA (ver. 1.2.1-3) je v Turris OS již přítomno. Stačilo tedy jen na stejné záložce v nabídce Po spuštění MiniDLNA povolit a spustit (zajímavé že mi to tady nikdo neporadil), pak jsem pro jistotu ještě Omnii restartoval. Poté už výše uvedený server běžel, okamžitě připojený NAS našel a začal procházet soubory na něm uložené, kdy na záložce Služby v nabídce miniDLNA bylo vidět jak nalezených audio, video a obrázkových souborů přibývá. V nastavení miniDLNA jsem zatím nic neměnil.
Ještě musím v nastavení nějak zkusit určit, aby byli vidět přes miniDLNA jen mnou určené složky (jestli to tedy jde). Teď jsou vidět všechny složky na NASu, což nechci.

Na nic takového jste se ani neptal.

Počítal jsem s tím, že Vám stačila odpověď od viktora, kde se o DLNA zmínil, je vidět v instalaci ve Forisu tak i v reForisu a o LuCI tady taky bylo psáno Viktorem, tak jsem třeba já ani nepředpokládal, že je třeba něco dalšího o tom psát, myslel jsem, že se kouknete tedy na základě rady viktora a v LuCI uvidíte, jestli je balíček nainstalován nebo ne a potom budete pokračovat dále. Adresáře by měly jít nastavit přímo v LuCI.

A za dobrou radu náležitá odměna: Skrytý příspěvek s dovětkem “offensive, abusive, or a violation”.

Najlepsie je, vykaslat sa na nejake DLNA a pouzit VLC a tam prehladat siet (SMB).

1 Like

Ano, adresáře šly nastavit v LuCI, už to mám hotové. Je to v obecném nastavení miniDLNA, kolonka Media adresáře, kde se zadají cesty k adresářům které mají být vidět. Přednastaveno tam bylo /mnt, proto byl vidět celý obsah disku NASu.

Ve Forisu (mám ver. 100.5.1) v seznamu balíčků (ani nikde jinde), žádnou zmínku o DLNA nebo mniDLNA opravdu nemám.
Příspěvek viktora byl na mně asi moc stručný a pochopil jsem ho tak, že miniDLNA je třeba do TOS nejprve nainstalovat. Proto mně hned nenapadlo jít rovnou do LuCI a hledat ho tam.

O DLNA a nimiDLNA jsem nic nevěděl, dokud jste se tady o tom nezmínily. V návodu k TV o tom vůbec nic není. O tom že je miniDLNA v TOS 3 předinstalované jsem rovněž nevěděl, tak jsem se na něj nemohl ptát, jak mi ve skrytém příspěvku (který sem ale já neskryl) vyčetl viktor.

Nakonec tahle diskuze vedla k vyřešení mého problému a za to vám všem zúčastněným děkuju.

1 Like