Jak se to vypíná?

Zatím jsem vyzkoušel

  • vytažení šnůry z el. zásuvky, což připomíná model v podstatně nižší cenové relaci, nepřekvapivě vše zhasne
  • zavolání cmd ‘poweroff’ ze shellu, což způsobí odpojení a na routeru se překvapivě rozsvítí všechny LED diody a svítí …

Toto vlákno jsem viděl a moudrý z něho nebyl.

root@turris:~# shutdown
-ash: shutdown: not found

Tam kde není shutdown dostupný můžete vyzkoušet halt nebo poweroff. V předchozím vlákně je také napsané, že máte dané příkazy vyzkoušet s parametry.

tam přeci žádné relevantní parametry nejsou. Nedává to celé smysl.

Předpokládám že jediný “podporovaný” způsob je vytažení že zásuvky. Nikde v dokumentaci o tom není žádná zmínka. Jinak pro srovnání, routery Cisco a Juniper, se kterými mám zkušenosti, se vypínají taky jedině natvrdo napájením. Nemají žádný soft příkaz na ukončení operačního systému.

Ono je to navíc u routeru funkce zbytná … předpokládá se, že poběží de facto non stop

5 Likes

ok, nechtěl bych vyvolávat filozofickou debatu, nicméně vypnutí se prostě občas hodí, aniž by člověk musel lézt za skříň a vytahovat z napájení.

Já zase mám/znám SOHO zařízení, které vypínač mají, např. ADSL router ASUS, CISCO routery od UPC co jsem viděl a ty nemají pevné disky s filesystémem.

Smiřuji se s tím, že to tedy neumí, kazí to trochu dojem IMHO.

Nicméně ten vypínač neukončuje systém, prostě jen odpojí napájení. Takže je to nastejno, a navíc je to zbytečně eventuální point of failure…

2 Likes

poweroff a reboot maji prepinace , bez nich to muze z nejakeho duvodu trvat ci nedobihat …
“-n”(neceka na sync) – pokud byly nejake zmeny v nastaveni ci byl udelan snapshot, je mozne ze sync muze trvat lehce dele nez obvykle . Lze taktez pouzit prikaz sync pred reboot/poweroff.
“-f” (neprochazi init) – okamzita akce kdyz to jde pres init, tak se postupne vypinaji sluzby , neco muze z nejakeho duvodu trvat …

poweroff -n -f by mel okamzite vypnout router
reboot -n -f by mel okamzite rebootovat router
halt -n -f by mel zastavit router
shutdown na TOS neni k dispozici …busybox ho nevede

pri shutdown/bootup se v ruznych fazich vola /etc/init.d/rainbow, ktery v urcitych krocich rozsviti diody, cimz se indikuje stav routeru.
start = nahodi modrou(indikuje ze boot skoncil), po vterine nahodi zelenou a po dalsi vterine uzivatelske barvy
stop = nahodi vsechny diody do bile (indikuje ze dochazi k reboot/poweroff)
restart = nahodi vse zelene.

Vsechny ledky svitici bile jsou vlastne v poradku, ale melo by to po chvilce zhasnout a nastartovat a nebo se vypnout.

1 Like

poweroff -n -f cmd zůstane viset v shellu, router přestane být dostupný na ip, ethernet na kabelu zůstane ale UP, LEDky indikující “internet,power,připojená zařízení” zůstanou svítit beze změny.

poweroff shell se odpojí, router přestane být dostupný na ip, ethernet na kabelu zůstane UP, LEDky se všechny rozsvítí.

Něco se tedy stane, část toho se evidentně vypne, varianta cmd bez přepínačů mi přijde lepší. Chybí tam pak to cvaknutí, kdy to celé zhasne a pak tlačítko na zapnutí, vytrhávat věci ze zásuvky se mi nelibí :slight_smile:

Mám to zatím jako čerstvý majitel na stole na osahání a vyzkoušení, když si dohraju, tak to zatím vypínám, takže si člověk všimne. Viděl jsem ohledně tohoto tématu další vlákna a dotazy. Jinak jsem zatím nadšen.

1 Like

Já mám router (a další věci např. TV) v přepěťovce, kterou mám schovanou za TV na TV stolku, takže když potřebuji, tak prostě jen vypnu vypínač na přepěťovce.
A i když to nemáš v přepěťovce, nebo ji máš nedostupnou, tak se nemusí vytahovat zdroj ze zásuvky, ale můžeš zdroj nechat v zásuvce a jen vytáhnout konektor z Turrise. To už IMHO vyjde na stejno, jako HW tlačítko na Turrisu.

A už jste si tam někdy vylil kávu?

Kávu do routeru? Proč bych to proboha měl dělat?

4 Likes

Když máte všechnu techniku na jednom místě a vylijete si do ní kávu, není to nic pěkného.

1 Like

… což rozlitá káva, ale rozlitá sladká káva a z půllitráku! :slight_smile: Nicméně kávou jsem už polil ledas co, ale vše přežilo a krom číštění toho svinstva, když to zateče třeba do klávesnice, atp., to je labůžo!b Nicméně co je podle mě větší mor, tak to rozhodně pivo … 3x jsem omylem rozlil pivo do ledabyle položené elektroniky a pokaždé pr*ser… :poop:

Jednou jsem celej půllitr fajnový 14ky obrázil do klávesnice nejmenovaného stroje y řady ThinkPad (a ta už něco vydrží!) a kýbl … obraz implodoval do jednoho bodu, vše zhaslo a konstatoval jsem smrt … tak rychle jsem to prostě nečekal! Kafe většinou z té klávesnice samovyteče a je potřeba to případně prostě vzít a vrazit pod kohoutek tekoucí vody, aby se vypláchl včas ten cukr, jinak se to slepí do slepence a UX klesne téměř k nule… :smiley: U piva jsem nestačil ani odlepit půlky od židle, natož něco říct … ani kyanid není tak rychlej, jako pivo a elektronika… :smiley: