Jablotron USB Turris Dongle

Ahoj, protože ppc na původním turrisu už je dost omezující, postupně jsem přemigroval všechny služby nesouvisející s funkcí routeru,switche či Wifi AP na odroid-H2 (x86). Jediná služba navíc, která mi tam zůstala je Domoticz. Na odroidu-H2 jsem si Domoticz ver. 4.10717 také rozeběhl, ale nevím si rady, jak rozběhnout ten Jablotroní dongle. Po připojení do USB portu se mi vytvoří /dev/ttyUSB0 a hlásí se jako FT230X Basic UART. Ale jak to nastavit v Domoticz? Lze to vůbec rozběhnout na non-gadgets Domoticz?

Ahoj,
Taky jsem kdysi pokoušel rozjet Dongle na novější verzi Domoticzu. Dongle s příslušenstvím není v OOB verzi Domoticzu podporován a je potřeba ho nadefinovat jako nové zařízení. Původní soubory s popisem těch zařízení se dají najít na gitlabu, ale pro novější Domoticz je potřeba to nějak upravit a předělat, protože se změnilo nějaký API či co. Na tom jsem se zasekl. Jestli by to fungovalo na obstaroční verzi co byla v Turris, toť otázkou.

Dej vědět, pokud nějak pokročíš, sada leží v krabici.

Můj fork na GitHubu, abys věděl co hledat:

Nainstaloval jsem turris os 4.0.5 a nainstaloval jsem domoticz 4.9700. Je tu nějaká možnost přidat jablotron dongle? Nebo musím nainstalovat starší verzi?

Přidávám se k dotazu

Na nové verzi Gadgets nejede. Změnilo se nějaké API, kterým se ty zařízení definují, takže by se ty definiční soubory museli přepsat.

A samy se nepřepíšou.

Bohužel. Je potřeba aby to udělal někdo kdo se v tom alespoň trochu vyzná. Já nad tím chvíli bádal, ostatně proto jsem dělal clone na Github, ale k ničemu funkčnímu jsem se nedobral.

1 Like

Pak nezbývá než poděkovat za snahu.

V home assistant je to také mrtvé:? Má to někdo vyzkoušené, že bych to zkusil?

Zkuste mrknout na staré fórum - https://www.turris.cz/forum/topic_show.pl%3Ftid=819.html
je zde zveřejněna MQTT brána pro Gadgets - mám v plánu ji použít a tím pádem bude jedno do / z jakého systému data potečou - libovolná verze Domoticzu nebo cokoliv jiného co umí MQTT. Již několik měsíců plánuju nasadit Domoticz do LXC s aktuální verzí a použít tuto bránu, ale prozatím je rodina nepřítel mého času :slight_smile:

2 Likes

Dej prosím vědět, jak jsi dopadl, pokud se k tomu dostaneš. O MQTT čtu už léta ale nikdy jsem si nenašel čas o tom zjistit víc…

Měl jsem kdysi v plánu udělat si nějakou vlastní “bránu” v C#, protože v tom trochu psát umím, ale kvůli pár kouskům nestandartního HW mi to nestálo za vynaložené úsilí a na Turrisu by to pochopitelně nejelo.

Já tu MQTT bránu aktuálně používám s Home Assistantem. Je to teda na Raspberry Pi. Co jsem ji zkoušel naposledy na Turrisu, tak fungovala. Vše podstatné by mělo být popsané v návodu.

O MQTT jsou nalinkované nějaké zdroje na https://github.com/renekliment/turris-gadgets-mqtt#více-o-mqtt … od té doby jsem jiné zdroje nehledal, takže nevím jestli se objevilo něco zajímavého.

Turris Gadgets provozuju na Omnii ( jeste 3.x ) v LXC v Domoticzu ( Debian ) pres MQTT a funguje to OK

Já si nakonec udělal VM s OpenWRT v Proxmoxu, který mi běží na laptopu pod Modrákem, a tam právě používam tu MQTT bránu zmíněnou výše. No, zatím jsem měl potřebu nastavit jen teploměr a zásuvky. :slight_smile:
OpenWRT jsem zvolil kvůli nenáročnosti. Nakonec se asi VM s HASSem přesune na stejný stroj, takže potřeba mezičlánku odpadne.

Domoticz mi nějak srdci nepřirostl, navíc gadgets podporovala (dnes už) hodně stará verze. Takhle můžu provozovat nejnovější HASS