IPTV v LAN Turrisu

Dobrý den, mám od T-Mobile standardní VDSL + IPTV. Obojí je prozatím provozováno přes rovněž standardní router od T-Mobile, ZyXEL VMG3312-T20A. Do jednoho z LAN portů tohoto routeru je připojen Turris 1.0 WAN port, nastavený jako DHCP klient, do druhého LAN portu ZyXELu pak T-Mobile set-top box pro IPTV.
Rád bych ten ZyXEL používal jen jako VDSL bridge (PPPoE tedy navazoval až z Turrisu) a zároveň IPTV set-top box připojil až na jeden z LAN portů Turris. Můžu někoho zkušenějšího poprosit o posouzení jestli je to možné a případně nastínění změn, které je třeba v konfiguraci Turrisu provést? Přepnout ZyXEL do bridge módu a navázat PPPoE z Turrisu v zásadě umím. Nevím ale jak potom s tou IPTV.
Děkuji

Momentálně mám VDSL2 O2 a IPTV O2, modem TP-link v bridge s Omnií a box od O2 zapojen do modemu, v modemu nastaven bridge + na jednom portu IPTV, při tomto nastavení má IPTV vyhrazenou část linky jen pro sebe a neovlivňuje celkovou rychlost připojení, která je stejná jak s IPTV, tak bez ní. Když dám box přímo do Omnie, tak už nevyužije svoji vyhrazenou část linky a tím mi snižuje dostupnou rychlost pro ostatní připojená zařízení. Zatím jsem se nedokopal k tomu, abych to zkusil nějak změnit.

Děkuji za odpověď, přinejmenším na otázku zda to vůbec jde. Zřejmě tedy ano, i když je to od vás vyzkoušené s jiným routerem a jiným poskytovatelem. To kouzlo s kapacitou linky bude zřejmě souviset s VLANy. V tomto směru bych asi právě potřeboval nakopnout.

To bych ani neřekl. Kouzlo je ve službě jménem QoS.

1 Like

Tak nejsem si tím jistý, QoS nasazeno bude pravděpodobně také, ale v nastavení O2 TV mám povoleny VLAN a VLAN ID O2TV je 835. Jde o to, že O2TV může fungovat ve dvou režimech, buď přímo jako IPTV, která se připojí přímo na servery TV, nezávisle na vytočeném VDSL připojení, nebo nepřímo, přes VDSL připojení, ale to už není v režimu IPTV. Nevím, jak to má T-Mobile a snad jsem ten popis moc nepopletl :roll_eyes: Edit: (Tak jsem dnes nějaký zpomalený :face_with_monocle: vysvětlení výše v AJ, vysvětluje režim IPTV, co jsem vysledoval u sebe, ale je zde zároveň i VLAN, což je asi jen z důvodu oddělení datové části od IPTV části, ale pomocí VLAN by to tedy bylo možné nastavit i na turrisu, nebo se mýlím ? Asi to už budu muset konečně vyzkoušet)

Ano, VLAN je pro oddělení sítí, aby nedošlo k nějaké kolizi a tím znepřístupnění TV. Já až tak do toho nevidím, osobně vlastním UPC a to je úplně na jiné bázi, jenom jsem o tom něco málo četl a chtěl jsem se zde o to podělit. Prostě důležitá je právě ta rychlost a vyhrazená linka, aby k vůli plnému pásmu nedocházelo k “sekání” TV videa.

Třeba já osobně bych nedoporučoval oboje (data i IPTV) přes Turris, už jsem to tady na fóru vysvětloval, např. díváte se na důležitý okamžik a teď restartujete Turris (může to být i aktualizace) a zážitek z TV je fuč - už z více důvodů to nedoporučuji. V tom prvním příspěvku, jak jste psal je zapojení nejrozumnější.

Jestli je příjem IPTV přes Turris vhodný nebo ne je velmi subjektivní záležitost. Mně se třeba Turris sám od sebe nerestartuje, po aktualizacích ho restartuji sám, řízeně a ve vhodnou chvíli. Zároveň pak místo kde je VDSL přípojka (a tedy i VDSL router) je od místa kde chci sledovat televizi vzdálené 15m a přes 4 zdi. Stávající kabeláž vede do Turrisu, další tam nedostanu. Pokud dosáhnu toho, že IPTV bude distribuovat Turris, můžu mít IPTV set-top box kdekoli v rámci stávající kabeláže. Pokud bude set-top box připojen přímo k VDSL routeru obnáší to vždy extra kabel mezi set-top boxem a VDSL routerem, což znamená sekání a provrtávání zdí, tomu bych se opravdu rád vyhnul.

Chápu obě možnosti, proč zapojit i proč nezapojit IPTV do Turrisu, to si musí každý rozhodnout sám, teď jde o to, to zprovoznit. Až budu mít čas, tak si s tím pohraju, ale momentálně jsem to neřešil a jen tak se k tomu asi nedostanu, navíc se chystám stejně jeden box provozovat v režimu IPTV(modem) a druhý v OTT(turris). Ale zkusit to můžete vytvořením nové VLAN, ID bych zkusil stejné, jako má O2, nebo zjistit přímo u T-Mobile a vytvořením nového rozhraní, kterému bude v případě Omnie v rozhraní ETH1 společně s WANem, u Turrise by to potom měl být ETH2. A protokol nechat asi DHCP.

Jen pro případ, že by to příště někdo stejně neznalý jako já také hledal:
T-Mobile IPTV zřejmě není nijak vázaná na nějakou specifickou konektivitu od T-Mobile, nebo přinejmenším na žádná specifická kouzla s VLAN a podobně. Mám konektivitu od T-Moblie, takže toto tvrzení 100% nemohu ověřit, co ale ověřeno mám, že IPTV bez problémů funguje za Turrisem, s IP adresou získanou z Turrisu a IPTV traffic je Turrisem zcela standardně routován, jako cokoli jiného. Mé původní problémy a nefunkčnost IPTV za Turrisem vůbec nesouvisely s IPTV. Pro zajímavost: byly způsobeny poněkud trapným vyčerpáním limitu (přiděleného rozsahu adres) na Turris DHCP serveru a on chudinka set-top box vůbec nedostal IP adresu a tak nemohl komunikovat.
Jestli si IPTV bere nebo nebere část přidělené přensové kapacity nemohu posoudit. Mám limit 100Mb/s a měřím cca. 90Mb/s bez ohledu na puštěnou či vypnutou IPTV.

Pánové, dohledal jsem, že máte stejný VDSL modem jako já. Nemůžete mi u vás prověřit zjištěnou výrazně rozdílnou rychlost v režimu Router, resp. Bridge+Turris? Možná by mi stačilo, zda máte reálnou naměřenou rychlost v režimu Bridge+Turris blízkou rychlosti VDSL linky uvedenou na stránce Status (z hlavní stránky šipkou vpravo). Viz moje vlákno …