Grafy vytížení interfaců, minimálně v číselné podobě z hlavního statusu

Dobrý den,

je nějaký zvláštní důvod, proč výchozí Turris zdá se vůbec nemá alespoň grafy celkového zatížení jednotlivých interfaců?

Mám AP od Mikrotiku, které má by default zapnuté grafy vytížení internetu. Vzhledem k tomu, že nás je doma víc a komunikace místy vázne, bylo by super mít alespoň globální přehled, jak moc vytěžujeme linku do internetu. Případně jak moc jsou vytížené ethernetové porty či wifi port.

http://192.168.88.1/graphs/iface/wlan1/ Funguje na Mikrotiku pěkně, aniž bych musel něco speciálního dělat. Navíc to je přístupné i bez přihlášení, což je jedině dobře. Tohle je myslím zajímavé úplně pro všechny, i ty nepřihlášené. Minimálně by to mělo být snadno povolitelné.

Marně jsem hledal něco podobného v reForisu. Něco takového je napsané v luci, ale pro změnu nastavení RRD pluginu v Menu statistiky není jenom jednoduché povolení.

Např. zařízení od Ubiquity mají moc hezké grafy na hlavní stránce. Musím uznat, že chybějící vytížení routeru mi přijde jako důležitý nedostatek. Je to někde, kde jsem nehledal?

2 Likes

A tohle vám pro základní orientaci nestačí?
https://192.168.88.1/cgi-bin/luci/admin/status/realtime/bandwidth
(pokud tedy vycházím z toho, že IP adresa vašeho routeru je 192.168.88.1) :slight_smile:

1 Like

Dtto grafy ve Statistics

1 Like

První problém vidím v tom, že to je pouze po přihlášení heslem. 88 je výchozí síť Mikrotiku. Druhý v tom, že grafy přes Collectd rozhodně nevidím ty, co ukazuje JardaB. V nabídce Statistiky jsem se ke grafům neproklikal. Mám tam nějaké nastavení, ale pouhý pokus o zaškrtnutí zapnuto mě ke grafům nepřiblížil. Podle mě by to nemělo být složitější, než zaškrtnutí jednoho checkboxu.

Tyhle grafy nejsou ve výchozí instalaci přednastavené, že ne? Musím něco doinstalovat? v /tmp/rrd každopádně nemám žádný soubor.

1 Like

Vyhledej si v Luci - Software … collectd-mod

Kdyby jsi prohledat toto fórum " How to setup statistics on Turris Omnia " , určitě by jsi něco našel.