Google blokuje ipv6 tunel od HE. Jak vynutit ipv4 pro google.com?

Používám ipv6 tunel od HE. Nedávno začal web google.com vyžadovat captchu s poukazem na detekovanou “podezřelou” aktivitu sítě. Bylo to otravné, ale budiž. Nicméně od 21.6. už blokují veškerý provoz od HE. Dotaz na google.com vrací chybu 403.

Lídé od HE to prý s Googlem řeší, nicméně žádný pokrok není: Google forcing ReCAPTCHA on all searches from my HE assigned IPv6 address

Takže můj dotaz zní: dá se na Turrisu (Omnia) nastavit DNS tak, aby pro google.com (cz) vracela pouze ipv4 adresy? V těhle síťových věcech se bohužel nevyznám a kompletně vypínat ipv6 nechci.

Spíš bych šel cestou firewallu a zablokoval v něm adresy z tohoto seznamu. V zásadě bude stačit zablokovat jen ty prefixy /32 a menší. Pravidlo nastav na reject. Happy eyeballs pak způsobí, že bude preferovaná IPv4 konektivita.

1 Like

Řešil jsem stejný problém, obešel jsem ho tím, že do LAN přiděluji adresy z routed /48 prefixu. Z těch mi Google chodí v pohodě, předtím jsem do LAN přiděloval z routed /64 a ty adresy Google nejdříve obtěžoval captchou a pak je zablokoval úplně (403).
Požádat si o routed /48 je na jeden klik v nastavení tunelu na https://tunnelbroker.net/

Otázka je jestli ty /48 prefixy Google taky nezablokuje.
Bohužel je můj lokální ISP sto let za opicema a i přesto, že IPv6 konektivitu má, tak slyším už 7let jen výmluvy proč mi nemůže /56 naroutovat ani staticky.

Zajímavé, nicméně by to vysvětlovalo proč mě google po ipv6 (HE tunel) funguje - prefix /48 používám od začátku a zatím jsem nenarazil na problém.