Foris - OpenVPN: zpětná vazba k vylepšení

Nevím, kdo je autorem klikátka pro OpenVPN ve Forisu, ale je to celkem tragické. Ne, že by mi vadilo, že to nic moc neumí, ale to, že to rozbíjí konfiguraci, co si udělám v /etc/config/openvpn mi vadí docela dost.

Co se nedá nastavit, jen tak z kraje:
comp_lzo
dev (tun/tap a jméno)
tls_server
client_config_dir
log
status (je tam aspoň default)
ifconfig_pool

Většinu si mohu nastavit sám, ale to, že mi to pokaždé přepíše device na tun_turris opravdu nepovažuji za seriozní chování.
Dále to není schopné akceptovat, že nechci používat server, ale ifconfig_pool a pokud server smažu (nemohu ho mít současně s ifconfig_pool), tak mi ho to tam tlačí zpět.

Byl by velký problém tam dát 2, 3 podmínky a deset políček pro základní konfiguraci? Přijde mi to jako dost velký nedodělek.

1 Like

Ja chapu Foris jako blbuvzdorny zaklad. Tady popisovane nedodelky spadaji do kategorie “hraj si a vse po****” Navic to resi rozhrani openvpn v Luci a rekl bych ze tam je vice nez 10 policek. :wink: Tudiz bych se primlouval aby veci jednoduche a zakladni zustali v Foris a nestandartni v Luci.
Mozna Jako vylepseni bych uvital (nejenom openvpn) pri pokrocilejsim nastaveni pres Luci aby se deaktivoval tab a ve foris s poznamkou ze konfigurace prekrocila moznosti Forisu a veskere zmeny provadet pres Luci.
Jinak ve Forisu chybi nejaky zaklad pro LTE rovnez proc “Extensions of network protocols for 3G/LTE” neni nedilnou soucasti zakladu a musi se doinstalovavat.

Podpora v Luci samozřejmě existuje, problém je, že kdybych to náhodou přeuložil ve Forisu, tak mi to konfiguraci rozbije…

Chápu omezené rozhraní, ale ne, že se mi konfigurace při uložení rozbije.

Tak pro základní konfiguraci naprosto neznalou osobou je to jistě dobrá věc. To že to rozbíjí konfigurací vím také. Mám také OpenVPN customizováno a sahat na to FORISem by mne opravdu nenapadlo z výše uvedeného důvodu. Vlastně jsem FORIS od prvotní instalace před lety téméř vůbec nepoužil. Pokud máte více WIFI karet nebo také USB wifi tak sáhnout na to FORISem je jistá cesta tu konfiguraci rozsekat i když to pomůže pro návrat do default nastavení což se někomu kdo neumí smazat /etc/config/wireless přes terminál hodit. Na základní konfigurace pak používám přímo LUCI a detaily dokonfiguruje přes terminálovou konzoli.