Vlastnim Turris Omnia(NAS perk) uz nejakou dobu. Zatim jsem si se vsim nejak dokazal poradit, s pomoci dokumentace, fora a google. V jistou dobu jsem svuj router odpojil od aktualizaci a od sluzeb k tomu vazanych. Nechtel jsem prejit na dalsi TOS verzi (toho casu v5), kvuli mnoha upravam co jsem za tu dobu udelal. Kdy kazda aktualizace neco pokazila a me uz to proste nebavilo neustale dokola resit. V jistej moment, jsem zjistil, ze flashdisk, kterej mam nastaven pro potreby “/srv” (storage), nereaguje na zadne pokusy o pripojeni ci obnovu ci opravu. Tehda me zachranily lokalni zalohy a ‘schnapps’ a hlavne to, ze jsem neudelal unahleny restart. Opraveno, ja spokojen, router bezi, sluzby bezej. Bohuzel minuly tyden se stalo to same u druheho flashdisku. Bohuzel, jsem provedl restart …
Jelikoz konfigurace byla prave na tom svazku, tak router nabehl v podivnem stavu. Super, takze bez pripojeni na internet, funkcni jen ssh. Ve finale jsem si koupil docasnej router a novej flashdisk. Zkousel jsem ‘schnapps’ a i lokalni zalohy, nejak mu to podsunout. Neuspel jsem ani po nekolika pokusech. (… nejak jsem nebyl schopen docilit, ze by si nacetl configy od jinud …).
Ve finale jsem to vzdal, prece nebudu nahazovat/opravovat TOS4. Oplakal jsem me upravy a chte, nechte jsem pristoupil k ‘factory resetu’.
Ten byl uspesnej, takze ted u toho sedim uz asi treti hodinu a nastavuju co se da. Zatim vse v pohode.
Kdyz se to stalo poprve, tak jsem dal do cronu par uloh co zalohujou na jine mount pointy. Bohuzel, fakt netusim, jak jsem mel postupovat, aby mi to moje Omnia aspon castecne sezrala.
No, nic, nestezuju si, jen jsem se chtel podelit … a ted jdu dokoncit nastaveni , ceka me asi dlouha noc. Jeste, ze zrovna bezi 24h Le Mans.
Taky jsem zrovna tenhle vikend resil nefunkcni NAS (v mem pripade 2x 3.5" disky v HW RAID pripojenem pres USB 3). Ja mel bad main partition table, ale nastesti kopie partition table (kterou GPT chytre schovava nekam do poloviny disku) byla v pohode, takze zachraneno (no, ono trefit tu jedinou partition by asi slo i bez zaloh ).
Ze umre flash disk, to bych chapal. Ty proste nejsou na konstantni zapisy uplne dobre stavene. U HDD me to prekvapilo trosku vic.
Taky uz se mi v minulosti (hlavne TOS 3 a 4) stalo, ze disky byly v pohode, ale nejak se samovolne pomrsil btrfs, a to takovym zpusobem, ze odmital jakekoli snahy o obnoveni. To je pak cely schnapps pekne k… nicemu. Predpokladam, ze to byl nejaky kernel bug, a s novejsimi releasy a kernely uz se to stavat prestalo… Aspon doufam =)
Pozitivni je, ze kdyz router nabootoval a nemohl primountovat storage disk, vyhodil mi o tom upozorneni. To si myslim, ze se driv nestavalo =)
Kazdopadne z bezpecnostnich duvodu rozhodne neni dobre drzet data jen na jednom miste. Mnou spravovanemu NASu zkratka neverim =) Myslim, ze mam v cronu nejaky pravidelny “btrfs scrub || create_notification” (syntaxi lovim z hlavy, asi je spatne).
Jako prisel jsem o konfigy a ruzne logy a LXC kontejnery …, realna data mam na HDD to je jasny. S HDD jsem mel dost slusne problemy (viz to vlakno o SATA chybach).