Dvě WAN rozhraní

Asi už ohraná písnička … mám nový turris omnia, dorazil před pár týdny. Potřebuji nastavit kromě standardního jednoho WAN portu ještě jeden pro záložní připojení (třeba na LAN4). Prolezl jsem tady fórum a všude je odkazováno na stejné zdroje:
nastavení interních vlan: doc.turris.cz/doc/cs/howto/vlan_settings_omnia
instalace LTE modemu: doc.turris.cz/doc/cs/howto/lte_modem_install
nastavení záložního připojení přes LTE pomocí mwan3 doc.turris.cz/doc/cs/howto/multiwan
A k tomu ještě něco o mwan3: openwrt.org/start?id=docs/guide-user/network/wan/multiwan/mwan3

Na tom přeci s takovými zdroji nemůže být nic těžkého, zkouším to už několik dní a nedokázal jsem to. Přijde mě že mám chybu již někde na začátku v konfiguraci těch dvou rozhraní. Najde se někdo kdo mě touto konfigurací provede jako začátečníka?

Přijde mě že nesedí již samotný nákres zapojení HW návrhu, protože WAN se mě hlásí na eth2 a ne na eth1. Na eth1 jsou LAN0-LAN4.

Takže na začátek, jak by měly být definovány rozhraní, když chci na WAN jednu síť (nastavení dostane od DHCP) a na LAN4 druhou WAN se statickou konfigurací a na LAN0-LAN3 bude jediná síť LAN, která bude dostávat nastavení z DHCP routeru.

1 Like

Super, to ledacos vysvětluje. Třeba že odkazy co jsem dával jsou částečně k ničemu a dokumentace je tedy neaktuální.
Bohužel jsem nic bližšího k nastavení DSA nenašel, tak aby mě to pomohlo.
A stejně se mě zatím dva wan porty nepovedlo nastavit.

Tak to vypadá, že jsem v tom hledal větší složitost než byla a měl jsem tam naklikáno a napsáno tolik věcí, že to nešlo.
Udělal jsem reset do továrního nastavení, co nejjednodušeji naklikal rozhraní v luci … tedy wan z dhcp, pak lan4 vyhodit z LAN a dát jí samostatné druhé rozhraní s nastavením IP masky a gw. nezapomenout nastavit metriku pro obě wan rozhraní. LAN4 přidat ve firewallu do zóny wan.
Následně jsem otestoval funkčnost pingů z rozhraní wan (eth2) a z rozhraní lan4 a ono to šlo (tady jsem původně končil, protože vždy mě šel jen jeden ping).
Pak už instalace mwan3 a luci_mwan3 a konfigurace rozhraní, členů, politik a pravidel a jede to dle představ.
Najednou nevím nad čím jsem celou tu věčnost bádal a proč jsem v tom hledal složitosti. Vše se dá naklikat z luci rozhraní.

1 Like

dobrý den můžu se zeptat jak jste vyhodil lan4 z lan? ja v turris 1.x nemam tu možnost ten port vyhodit z lanu. děkuji

Hlavně tedy nemám turris 1.x, mám omnii s aktuálním turris OS 6.x a nevím jestli tam nejsou odchylky.

V LuCi v Síťových rozhraních na záložce Zařízení u br-lan dám Konfigurovat a v otevřeném okně na první záložce Obecné nastavení zařízení mohu v části Porty síťového mostu zaškrtávat porty které tam patří a které ne. Tak tu LAN4 tady vyškrtnu.

Tím se uvolní a mohu pak v síťových rozhraních přidat další zařízení, třeba se statickou adresou a tam vyberu zařízení LAN4.

Ale jestli je to dobře nevím, protože mě to zase nefunguje. Psal jsem o tom zde:

No ja tam prave v tom rozhrani nemam tu moznost treba tu ctverku odstarnit