DNS server nastavení

Zdravím a rád bych požádal o radu. Nevím kde nastavit dns server.

V jakémkoliv routeru je nastavení dns serveru jednodcuhé v turrisu nikoliv. Mám problém, že dns server který si veme turris tak mi nepustí na vetšinu stránek. Pokud si na PC nastavím dns ručně, tak vše funguje tak jak má. Ovšem většina zařízení je připojena přes wifi a ty se na stránky nedostanou.

A jak jste ho nastavil vy - ve Forris sekce WAN a DNS ? Nikde jinde není třeba! Máte Turris nebo Omnii ?

Zdravím,
námi doporučovaná cesta pro změna DNS serverů:
Přihlásit se do administračního rozhraní LuCI ( http://192.168.1.1/cgi-bin/luci ) a z horní lišty SíťDHCP a DNS. V obecném nastavení do kolonky přeposílání DNS napsat IP adresy DNS serverů na které chcete svůj provoz směřovat.

Tímto řešením klienti neobcházejí DNS resolver na Turrisu a používá se DNSSEC a cache z routeru.

Díky za návod bohužel to neřeší můj problém. Přidal jsem si dns googlu 8.8.8.8 a stejně se nedostanu na stránky. Aktuálně například alza.cz

Zapomněl jsem dodat, že ve Forisu je nutné zaškrtnout použit forwardování v záložce DNS.

Tuto možnost nevidím

Jakou verzi Turris OS máte? V záložce DNS ve Forisu ( http://192.168.1.1/foris/config/ ) by tato možnost měla být.

ano ve forisu to je a tam to mám povolené, hledal jsem to v Luci. Pardon

Verze je 96.10. Bohužel to stále nefunguje

Vygenerujte diagnostiky z Forisu, ať zjistíme v čem se skrývá chyba a pošlete mi je v příloze e-mailu na tech.support@turris.cz, připište mi tam také Vašeho poskytovatele internetu.

1 Like

Tak ja mam vlastni DNS servery (taky google) nastaveny v Luci jeste jinde: Luci - Sit - Rozhrani - Wan - Pokrocile nastaveni - Pouzit vlastni DNS servery. Nezaskrtnuto: Use DNS servers advertised by peer.
Nevim jestli je tohle oficialni postup, ale nekde tady jsem se ho docetl.

díky za tip, bohužel ani tento postup nevyřešil můj problém :confused:

@Pepe

Jaká vazba (rozdíl) je mezi základním nastavením ve Foris kde dám svého providera a forwarding a vámi doporučovaným nastavení v Luci Síť → DHCP a DNS … přeposílání DNS ???