Zdravím a rád bych požádal o radu. Nevím kde nastavit dns server.
V jakémkoliv routeru je nastavení dns serveru jednodcuhé v turrisu nikoliv. Mám problém, že dns server který si veme turris tak mi nepustí na vetšinu stránek. Pokud si na PC nastavím dns ručně, tak vše funguje tak jak má. Ovšem většina zařízení je připojena přes wifi a ty se na stránky nedostanou.
Zdravím,
námi doporučovaná cesta pro změna DNS serverů:
Přihlásit se do administračního rozhraní LuCI ( http://192.168.1.1/cgi-bin/luci ) a z horní lišty Síť → DHCP a DNS. V obecném nastavení do kolonky přeposílání DNS napsat IP adresy DNS serverů na které chcete svůj provoz směřovat.
Tímto řešením klienti neobcházejí DNS resolver na Turrisu a používá se DNSSEC a cache z routeru.
Vygenerujte diagnostiky z Forisu, ať zjistíme v čem se skrývá chyba a pošlete mi je v příloze e-mailu na tech.support@turris.cz, připište mi tam také Vašeho poskytovatele internetu.
Tak ja mam vlastni DNS servery (taky google) nastaveny v Luci jeste jinde: Luci - Sit - Rozhrani - Wan - Pokrocile nastaveni - Pouzit vlastni DNS servery. Nezaskrtnuto: Use DNS servers advertised by peer.
Nevim jestli je tohle oficialni postup, ale nekde tady jsem se ho docetl.
Jaká vazba (rozdíl) je mezi základním nastavením ve Foris kde dám svého providera a forwarding a vámi doporučovaným nastavení v Luci Síť → DHCP a DNS … přeposílání DNS ???