Dnešní update zase po***l nastavení LEDek

Dnešní update (asi toto: Aktualizován balíček rainbow z verze 0.1.1-3 na verzi 0.1.2-1 ) znovu pokazil nastavení LEDek. Co je horší - nedá se s tím nic udělat. Nastavil jsem všechno možné ( v nastaveni Systém / Raindbow všechno na černá, v nastavení systém/nastavení led všechno na vždy vypnuto, výchozí nazaškrtnuto, všechno uloženo a použto) a část LEDek (2-6 na omnii) i tak bliká jako vánoční stromeček.

Proč ach proč se takové průšvihy dějí, když jsem na stable větvi? To si fakt musím sehnat elektrikářskou izolepu abych problém nesmyslně výkonných LEDek jednou provždy vyřešil? + vypnul updaty aby se nepodělalo něco jiného příště? s TP-linkem za 400kč takové potíže nejsou :wink:

1 Like

Máš pravdu, ale tý legrace co si “občas” užijeme … ale na chmury a životní problémy máme schnapps viz Wikipedie …

… Pálenka (nebo také destilát, lidově též kořalka, či gořalka nebo i šnaps) je ušlechtilá lihovina, která vzniká destilací zkvašeného rmutu, jenž je připraven z rozdrcených plodů nebo jiných částí rostlin. Osobité aroma získává pálenka z ovoce či suroviny, ze kterého byla připravena. Destilace alkoholu se do Evropy dostala přes Itálii z arabského světa.

No, kup si TP-LINK :rofl:

1 Like

Na druhou stranu je to pravda. Je to featura, má to prostě fungovat.

Představte si, že váš šéf má v hlavě představu, že Turris bude prostě nejlepší router na světě. Šéf má router na stole a používá ho. Co se asi tak asi po takovém kiksu může hypoteticky stát, když k vám váš šéf přistoupí do výtahu? Pochvala to asi nebude.

Řekl bych, že je to nutné brát i z jiného úhlu pohledu.

  • Jak moc je funkční nastavování LED kritické pro zastavení, případně odložení nového vydání Turris OS?
    • Je možné LED nastavit v reForisu?
      • Nebylo a prozatím to není možné. Možná v budoucnu.
        • Co vyžaduje nastavení LED?
          • Uživatel se potřebuje stát správcem zařízení ke kterému potřebuje administrátorská práva tzn. heslo k uživateli “root”, aby bylo možné použít administrátorské rozhraní LuCI nebo OpenWrt.
    • Ovlivňuje nastavení LED základní funkcionalitu routeru jako je síťování, překlad DNS adresů, atd?
      • Ne

Vzhledem k tomu, že se v Linuxovém kernelu od verze 5.9 přidal multi-color LED framework a kolegové z kernel týmu mohli díky tomu v té samé verzi přidat počáteční podporu LED routeru Turris Omnia do Linuxové kernelu, co pro uživatele by znamenalo buď situaci, kdy rainbow nebude možné vůbec použít nebo na tom měsíc budeme pracovat a uvidíme v jakém stavu to zvládneme. Tady je potřeba si ještě říct, že OpenWrt 21.02 používá kernel LTS kernel 5.4, u nás si udržujeme LTS kernel 5.15 a tedy do toho vstupuje další proměnná. O něco lépe funkčnější DSA a VLAN nebo LED?

Tedy v tomto případě tato funkcionalita vyžaduje značné znalosti a zkušenosti, aby bylo možné jí plnohodnotně používat. Se stavem rainbow v tuto chvili nejsme úplně spokojeni, ale řekl bych, že je to menší zlo v tom smyslu, že Turris OS neběží na neaktuální, nepodporované verzi OpenWrt a zároveň je možné používat a prodávat routery Turris s Wi-Fi 6.

Myslím si, že i on ví, že nám lidé odcházeli, odchází a nemáme za ně náhradu. :wink: A můžeme jenom polemizovat proč…

2 Likes

Pánové, prosím Vás…
Nejdůležitější věc na routeru - LEDky… :man_facepalming:
Můj šéf má Turris router rád ale naštěstí je normální a ledky chtěl hned vypnout…

4 Likes

A to někteří uživatelé mohou mít router na půdě, na skříni, kde ty LED nejsou zas až tak vidět.

3 Likes

Pro zajímavost …u mně udělal přechod verzí TOS tuto změnu:
6.0.1 - LED fungují ve stávajícím setup, není možné nastavit jas
6.0.2 - LED se vypnou :slight_smile:
Pro kontrolu si LED zapnu tlačítkem a ony se po chvíli vypnou

Nov 12 16:47:13 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:15 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:17 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:19 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:21 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:23 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:25 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:27 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:29 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0
Nov 12 16:47:31 Turris_JB button_sync.sh[29575]: Brightness update using button to: 0

EDIT ======================
Hmmm … ono to si bude mým nastavením

/etc/cron.d/leds_control
/root/connCheck.sh

Já já chci také vypnout… ale nejde to. Ani se mu nedivím, že je chtěl vypnout BTW. Někdo se rozhodl do Omnie dát extrémně svítivé ledky. Hravě prosvítí 4 vrstvy papíru, který jsem tam nalepil abych byl schopen pracovat bez rizika epileptického záchvatu. Pod Omnii mi leží modem a nemám žádný problém s tím, že mu svítí ledky páč ten modem navrhoval někdo při smyslech.

To jste mi potvrdil přesně to, co už delší dobu pozoruji. Kvalita jde dolů, spousta chyb a problémů a do toho tlak na vydávání dalších a dalších nových krabiček. Kam tohle vede se teď v plné parádě projevilo při posledním upgrade Turris OS. Jako zákazník říkám, takto už dále ne a zvažuji přechod na něco jiného.

3 Likes

Cením odpovědi, díky. Já bych taky z LEDek nedělal divadlo, mám router v utility closetu, směrem dolů a navíc bez krytu. LEDky začly svítit víc, neřeším to.

A fakt na ty ledky potřebujete patch a vlastní modul v kernelu? To by jako nestačila userspace služba? Tyhle dvě otázky neberte jako kritiku, jen mě to fakt zajímá.

Skript Vám nefunguje? Já si to ovládám tímto skriptem. Nechtělo se mi čekat na opravu od cz.nic.

1 Like

Funguje, diky. Neprisel jsem na to, jak udelat v tom shellu disown takze to po odlogovani asi chciplo ale nastaveni to i tak drzi.

To mi pripomina dobu komunismu - resit problemy zarizeni podomacku udelanymi zaplatami bylo v podstate nutne. Takzvany DoDo (dodelej doma) system. Ted jeste prijit na to, co ma spolecneho komunismus a Turris. Nevite nekdo? Jako ze Turris vyrabi firma prisata na statem zarucenem monopolu nebo tak neco? :wink:

já to mám na https://192.168.1.1/cgi-bin/luci/admin/system/startup v místnín startupu jako

# Fix intensity
/usr/bin/python3 /root/fix_led_intensity.py --night_mode on --re_save_after 20 &

A varianta re_save_after 20 je tam kvůli tomu, protože mi to nefungovalo ani jako služba init.d s prioritou 99 a turris mi moje nastavení po rebootu vždy přebil.

Proto po 20 vteřinách od bootu zařízení … znovu zkontroluje, zda moje nastavení turris nepřepsal :slight_smile:

1 Like

Politiku bych do toho netahal. Spíš je to tak, že Turris dělá co může s tím co má.

Nemyslím si, že na LEDky je potřeba patch a modul v kernelu.

1 Like

Pánové, to že nemám LEDky nastaveny tak, jak jsemmě měl, mě sice trošku “štve”, ale je to především powerful síťové zařízení a jako takové je třeba Turrise brát. RGB LED jsou příjemný bonus, ale prostě počkám, až to fungovat začne, nebo pokud je tu někdo tak znalý, může pomoci CZNIC s opravou. Ciskáče mají LED žluté a zelené a taky to nikomu nevadí. Myslím, že se tady z LED dělá velké drámo pro nic. A komu vadí příliš velký jas, tak v každém hobby marketu mají lepící pásku → problem solved.

3 Likes

V zasade souhlas. Jen je hloupe, ze to dlouho fungovalo dobre, takze se to lidi naucili pouzivat jako diagnosticky nastroj. A kdyz vam nekdo rozbije diagnostiku, tak to prijemne neni.

2 Likes

Mám svit LED nastavený tlačítkem na čelním panelu vždy na minimum a už delší dobu se stává, že po každém restartu Omnie, zůstanou diody svítí na max. Dříve se po restartu svit sám nastavil na předchozí minimální hodnotu.
Natavení svitu dělám pouze tím tlačítkem, nikde jinde jsem do nastavení LED nezasahoval.
To, že si Omnie nastavení nepamatuje je dnes normální stav, nebo chyba? Pokud je to chyba, co bych měl udělat, aby si Omnie nastavení opět pamatovala?